Kako dobiti Njemačku studentsku vizu? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako dobiti Njemačku studentsku vizu?
amfiteatar

Kako dobiti Njemačku studentsku vizu?

Tekst je preuzet s bloga Nemacki kutak, isti možete pogledati ovdje

Iako su države Zapadnog Balkana u Šengen zoni, ukoliko želite studirati u Njemačkoj treba vam odgovarajuća studentska viza. Šengen zona dozvoljava turistički boravak od 90 boravišnih dana u 180 dana. Pošto studije traju duže, studentksa viza je neophodna. U ovom tekstu se bavimo dvjema vrstama studentskih viza, potrebnim uslovima, savjetima kako najbrže pripremiti traženu dokumentaciju, čestim poteškoćama i pitanjima sa kojima se studenti susreću i rješenjima za ove situacije.

Sadržaj teksta
– Postoje dvije studentske vize – Studienbewerbervisum & Visum zu Studienzwecken
– Zakazivanje termina u ambasadi – krenite na vrijeme
– Razgovor u ambasadi i predaja dokumentacije za vizu
– Čekanje na odgovor ambasade
– Studentska viza uključuje ograničenu radnu dozvolu
– Potrebna dokumentacija za vizu
– Dokaz o finasijskim sredstvima – tri opcije postoje
– Zdravstveno osiguranje – državno ili privatno

Postoje dvije studentske vize – Studienbewerbervisum & Visum zu Studienzwecken
Veoma je bitno da konkurišete za odgovarajuću vizu jer inače morate cijelu proceduru pokretati iz početka. Prva viza odnosno Studienbewerbervisum [Študien-beverber-vizum] je viza za konkurisanje za studije koja se izdaje na tri mjeseca uz eventualno produženje na šest mjeseci. Zvanično, za ovu vizu se konkuriše ukoliko još niste primljeni na studije ili ukoliko vam treba viza za ulazak u Njemačku da bi se upisali na fakultet. Nakon uspješnog upisa na fakultet podnosi se Visum zu Studienzwecken [Vizum cu študien-cveken] odnosno viza u studijske svrhe. Pošto su države Zapadnog Balkana članice Šengenskog sporazuma odnosno možete ući u Njemačku bez vize, u 99,9% slučajeva ova viza vam ne treba!

Ukoliko ste uspješno upisani na univerzitet odnosno dobili ste Immatrikulationsbescheinigung [Imatrikulacions-be-šajnigung] ili vorläufige Immatrikulationsbescheinigung [for-lojfige Imatrikulacions-be-šajnigung] odnosno privremenu potvrdu o upisu na univerzitet ili imate samo potvrdu da ste primljeni odnosno Zulassung [Cu-lasung], možete direktno konkurisati za Visum zu Studienzwecken. Dakle, možete aplicirati za izdavanje vize čak iako još uvijek čekate odgovor od univerziteta da li ste upisani. Ambasada je spremna odobriti izdavanje studentske vize onima koji nemaju zvaničan status studenta, ali su dostavili potvrdu o prijavi za studije. Naravno, potvrda o prijemu na studije tzv. Zullasungsbescheid [Cu-lasungs-bešajd] je uvijek prihvatljiva. Ova viza se takođe izdaje uglavnom na tri mjeseca, mada neki su je dobijali i na godinu dana, sljede mjeseci, četiri mjeseca i nešto između. Na osnovu čega se odlučuje ovo, do dan danas ostaje misterija za nas.

Postoje neki univerziteti koji traže da za zvaničan upis na kraju morate da dođete lično da se upišete (da države Zapadnog Balkana nisu u Šengen zoni, onda bi Vam za ovo trebala Studienbewerbervisum jer inače ne bi mogli ući u Njemačku, prim. out.), a postoje i univerziteti koji još traže da im pokažete pasoš sa vizom. Da li ovo univerzitet zahtjeva da im pokažete vizu, možete viditi na stranici istog. Ukoliko ne nađete ovu informaciju, slobodno kontaktirajte kancelariju za inostrane studente univerziteta odnosno international office. Ukoliko još nemate vizu, a za vizu vam je potreban upis na univerzitet, nalazite se u nezgodnoj situaciji. U ovom slučaju možete uraditi sljedeće: Kontaktirajte na vrijeme univerzitet i obrazložite vašu situaciju (ne možete da dobijete vizu bez upisa na univerzitet, ne možete da se upišete bez vize) i zamolite ih da vam izdaju vorläufige Immatrikulationsbescheinigung [for-lojfige Imatrikulacions-be-šajnigung] odnosno privremenu potvrdu o upisu na univerzitet sa naznakom da ćete biti konačno primljeni kada dostaviti vizu.

Nakon ulaska u Njemačku treba da odete u kancelariju za strance tzv. Ausländerbehörde [Auslender-be-hoerde] i podnesete zahtjev za Aufenthaltstitel zu Studienzwecken [Auf-ent-halts-titel cu študien-cveken] često zvan i Aufenthaltserlaubnis zu Studienzwecken [Auf-ent-halts-erlaubnis cu študien-cveken] odnosno boravišnu dozvolu za studiranje. Pored dokumentacije koju ste već predavali za vizu za ulazak u Njemačku, treba da predate i potvrdu o prijavljenom boravku. Neki put vam mogu tražiti i da studentsku legimaciju, kopiju podstarskog ugovra i druge stvari, te je najbolje pogledati na stranici odgovarajuće kancelarije za strance koja dokumenta su neophodna.

U zavinosti od mjesta, na termin za prijavu boravka i termin za predaju zahteva za boravišne dozvolu za studiranje može se čekati i više od 3 mjeseca. Zbog toga savjetujemo da još iz domovine dva-tri mjeseca unaprijed zakažete termine u odgovarajućom kancelariji za strance i ustanovi za prijavu boravka i time izbjegnete eventualne probleme. Ove termine možete zakazati online na stranicima datih ustanova. Primjera radi, ukoliko vam studije počinju u oktobru, savjetujemo da već krajem avgusta zakažete ova dva termina za kraj oktobra, početak novembra iako još uvijek nista dobili vizu za studiranje.

Dakle, cijela procedura se sastoji iz dva koraka. Prvi, konkurisanje za Visum zu Studienzwecken u pravno-konzularnom odjeljenju ambasade ili u konzulatu u domovini na osnovu čega možete legalno neturistički ući u Njemačku. Ukoliko već niste u Njemačkoj na osnovu neke druge neturističke vize kao npr. vize za učenje jezika ili au-pair onda je ovaj korak neizbježan! Drugi korak se odvija u Njemačkoj jer tada predajete zahtjev za Aufenthaltserlaubnis zu Studienzwecken [Auf-ent-halts-erlaubnis cu študien-cveken] odnosno prebacujete se sa ulazne vize na boravišnu dozvolu za studiranje.

Zakazivanje termina u ambasadi – krenite na vrijeme
Za studentsku vizu se konkuriše direktno putem internet stranice Ambasade SR Njemačke. Prvo, potrebno je zakazati termin u konzularnom odjeljenju ambasade što se radi preko stranice ambasade. Studenti iz BiH to mogu uraditi na sljedećem linku. Vrlo je važno obratiti pažnju na tip vize za koju aplicirate, gde studentska spada u stručno obrazovanje i usavršavanje (Aus-Fortbildung). Kasnije će se pojaviti formular koji treba ispuniti podacima iz pasoša, a nakon izvršene registracije u roku od pola sata ćete dobiti prvi e-mail sa potvrdom o izvršenoj registraciji koji će sadržati i jedinstveni registracioni broj, pod kojim ste zavedeni u sistem.

Imajte na umu da vrijeme čekanja od registracije do dobijanja termina može trajati duže usljed velikog broja zainteresovanih. Takođe, vrijeme čekanja zavisi od mjeseca u kome se prijavljujete. Ex-yu studenti u Nemačkoj su javili da su čekali od pet nedjelja pa do pet ipo mjeseci na termin! Dakle, savjetujemo da se za termin prijavite bar dva mjeseca unaprijed. Postoji jedan izuzetak gdje se odstupa od ovog pravila, a to je kod nosioca svih stipendija koji su pod pokroviteljstvom SR Njemačke. Nije vam potreban termin ukoliko ste stipendista DAAD-a, Erasmus-a ili nekog drugog njemačkog/EU stipendijskog programa. Ukoliko ste sretni dobitnik prije odlaska u ambasadu kontaktirajte lokalnu kancelariju DAAD-a u gdje ćete dobiti dalje instrukcije.

Pošto se na termin može čekati i nekoliko mjeseci, postoje studenti kod kojih se situacija zakomplikovala tako da su im studije počela prije nego što su dobili termin za vizu u ambasadi. Pošto su države Zapadnog Balkana u Šengenu, ovi studenti su otišli turistički i posjećivali predavanja dok nisu dobili zakazan termin. Problematičnost u ovom slučaju je da ne možete prijaviti prebivalište bez vize.

Kada napokon budete dobili e-mail sa preciznim datumom i vremenom za predaju dokumenta za vizu, provjerite tačnost svojih podataka još jednom i potvrdite dolazak klikom na link koji ćete dobiti u e-mailu. Ukoliko vam termin ne odgovara, potrebno je obavijestiti ambasadu i ponoviti celokupnu proceduru.

Razgovor u ambasadi i predaja dokumentacije za vizu
Kada dođe i taj dan za predaju dokumenata i razgovor u ambasadi, ne zaboravite da ponesete sa sobom potvrdu o terminu! Tokom termina razgovaraćete sa lokalnom službenicom na maternjem jeziku, koja će imati par pitanja za vas. Ta pitanja će biti u glavnom tehnička poput u kom gradu želite da studirate, koji univerzitet i smijer, koja je kontakt osoba na fakultetu i slično (kontakt osoba je international office univerziteta, prim. out). Nakon toga će uslijediti provjera cjelokupne papirologije odnosno da li imate sve potrebne papire i ukoliko je to slučaj, vaši dokumentacija se prosljeđuje kancelariji za strance tj. Ausländerbehörde odgovornoj za mjesto u kome ćete studirati. Dakle, sve što trebate u ovom danu da uradite jeste da imate kompletnu dokumentaciju i dođete u zakazano vrijeme, ostalo će doći na svoje. Izuzetak ovog pravila je da dokaz o zdravstvenom osiguranju koje možete predati na terminu kada budete išli da podignete vizu. Više o zdravstvenom osiguranju nešto kasnije u tekstu.

Čekanje na odgovor ambasade
Nakon što se predali svu dokumentaciju ostaje vam da budete strpljivi i da čekata na odgovor. Kažemo strpljivi jer odgovor ambasade može potrajiti i duže od 5 nedjelja. Par studenata nam je javilo i da je čekalo duže od 11 nedjelja na odgovor. Kada napokon budete dobili mail koji vam potvrđuje da je vaša viza spremna, potrebno je da dođete u pravno konzularno odjeljenje i ponesete svoj pasoš na viziranje. Proces viziranja traje par sati, tako da ćete dobiti pasoš zajedno sa vizom istog dana. Prije samog viziranja potrebno je i dostaviti gorepomenuto zdravstveno osiguranje ukoliko već niste. Što se tiče samog trajanja vize, kao što smo naveli ranije, ostaje misterija jer neki dobijaju na tri mjeseca, neki na sedam, neki na godinu dana, neki na nešto između ovoga.

Takođe postoje studenti kojima su počela predavanja prije odgovora ambasade. Pošto ambasada ne zadržava pasoš, možete turistički biti u Njemačkoj i posjećivati predavanja dok čekate vizu. Kad im je ambasada javila da je viza gotova, otišlu su kući na par dana da pokupe vizu. Problematičnost ove situacije je što ne možete prijaviti prebivalište i što veoma kratkoročno morate kupiti kartu kući što može biti skupo. Ipak, jednu kartku kući godišnje možete povratiti kroz studentki povraćaj poreza.

Teoretski, cijeli proces bi trebalo trajati tri mjeseca. Kada se prijavite na sajtu za termin trebalo bi da čekate oko mjesec dana da dobijete termin koji je uglavnom za mjesec dana. Od termina do gotove vize se onda čeka još mjesec dana što sve zbira daje tri mjeseca. To je teorija, dok u praksi sve može trajati mnogo duže.

Radi zaštite podataka, ne može se telefonskim putem dobiti odgovor o stanju obrade vašeg zahtjeva, a prve informacije o tome dokle se stiglo sa procesom možete upitati putem maila tek nakon 9 nedjelja od podnošenja zahtjeva. Studenti su nam javili da je veoma malo vjerovatnoća da ćete dobiti odgovor na vaš upit.

Studentska viza uključuje ograničenu radnu dozvolu
Svi studenti koji dolaze iz grupe trećih zemalja, a u koju spadaju sve države Zapadnog Balkana, dobijaju vizu na osnovu zakona § 16 Abs. 3 AufenthG. Dakle, boravišna dozvola za studije koju dobijete nakon što se prebacite sa ulazne vize predstavlja ujedno u i radnu dozvolu! Ipak, nosi manja prava rad nego prava koja uživaju njemački i drugi EU studenti. Manja prava su zapravo manji broj dozvoljenih radnih dana u godini. Sa ovom vizom dozvoljeno je raditi 120 kalendarskih dana u godini.

Kako kao student raditi više od 120 dana godišnje
Većina studenata u Njemačkoj radi i u mogućnosti su sami sebe da izdržavaju. Njemački kutak ohrabruje sve da se ne boje i da konkurišu za studentske poslove jer posla ima na pretek. Bitno je samo znati da je u Njemačkoj drugačija poslovna klima i drugačija poslovna kultura, te je bitno konkurisati na posao po njihovim standardima inače otpisujete sebe u startu.

Potrebna dokumentacija za vizu
Ček lista potrebnih dokumenata koje morate posjedovati u trenutku predaje zahtjeva možete pronaći u informatoru na stranici ambasade u odsjeku obrazovanje i usavršavanje, npr. na stranici ambasade. Obavezni ste svu papirologiju dostaviti u papirnom formatu i u dva iskopirana primjerka. Najbitnije tačke iz informatora su dokaz o finansijama i dokaz o zdravstevnom osiguranju. Pored ova dva dokaza, o kojima ćemo u malo više detalja nešto kasnije u tekstu, potrebni su još:

– Pasoš sa svim stranicama koje sadrže pečate o graničnom prelazu
– Ispunjen obrazac za podnošenje zahtjeva
– Tri biometrijske fotografije
– Plaćanje takse kod službenice na šalteru. Taksa je 2017. godine iznosila 75 € i plaćala se gotovinom u eurima.
– CV na Njemačkom jeziku. Kako se piše CV po njemačkim standardima, možete pročitati ovdje.
– Motivaciono pismo na njemačkom.
– Maloljetna lica treba da dostave i izvod iz matične knjige rođenih i prevod ovjeren kod sudskog tumača Apostilskim pečatom.
Prilikom apliciranja za vizu, a i slanja potrebne dokumentacije na fakultet, neophodno je da sva dokumenta budu prevedena na njemački jezik. Neki univerziteti priznaju i prevode na engleski, ali pošto ambasada uvažave prevode isključivo na njemačkom, naš savjet ne prevodite ništa na engleski osim ako se eksplicitno ne traži. Što se tiče slanja prijave za mjesto na univerzitetu, većina zahtjeva da tražena dokumenta, osim toga što su prevedena, budu i ovjerena od strane ambasade. Ovjeru prevedenih originala možete uraditi bez terimna u prepodnevnim časovima svakog radnog dana u pravno-konzularnom odjeljenju ambasade. Bitno je znati da ambasada ne uslovljava da dokumenta koja ovjeravate sadrže i Apostilski pečat, već je dovoljno predočiti originale i prevode ovjerene kod sudskog tumača. Olakšavajuća okolnost je da su studenti oslobođeni plaćanja takse koja u svim ostalim slučajevima iznosi 10 € po dokumentu.

Ukoliko idete na master studije, moguće je da će vam tražiti potvrdu o završenim studijama ili potvrdu do kada ćete diplomirati ukoliko imate još otvorenih ispita. Da ne bi dolazi u neprijatnu situaciju naknadno donosite dokumentaciju, preporučujemo da odmah sa sobom ponesete ovu potvrdu.

Dokaz o finasijskim sredstvima – tri opcije postoje
Za studentsku vizu potrebno je dokazati finansijska sredstva kojim ćete se izdržavati tokom studiranja. Finansijska sredstva se dokazuju na jedan od tri načina:

1) Garantno pismo odnosno Verpflichtungserklärung [Fer-pflihtungs-erklerung] je garancija osobe sa prijaveljnim prebivalištem u Njemačkoj da će preuzeti sve vaše troškove poput stanarine, hrane i drugog.

2) Zvanično priznata stipendija koja pokriva vaše troškove poput DAAD stipendije.

3) Uplaćena odredjena finansijka sredstva u Njemačkoj banci na račun sa ograničenim pravom raspolaganja odnosno Sperrkonto [Šper-konto]. U svakodnevnom govoru ovaj račun se pogrešno naziva blokiran račun. Pogrešno jer je blokiran račun nešto drugo, ali je jednostavnije za izgovoriti od računa sa ograničenim pravom raspolaganja.

Račun sa ograničenim pravom raspolaganja tj. Sperrkonto je račun fizičkog lica na koji se uplaćuje određena suma novca od koje se svakog mjeseca može podići samo određen iznos. Primjera radi, studentima stoji na raspolaganju 720 € od cjelokupne sume na računu. Napomena: ova svota novca se mijenja. Ukoliko ste uplatili više novca nego što je potrebno za vizu, onda smijete i više novca koristiti mjesečno. Svota novca koju treba da uplatiti za godinu dana je svota novca koju je Njemačka vlada procijenila da je neophodna single osobi da preživi godinu dana u Njemačkoj tzv. egzistencijalni minimum odnosno Existenzminimum [Eksistenc-minimum] odnosno granica siromaštva. To je ista svota novca koja je neoporeziva. Dakle, Njemačka se osigurava da imate po njemačkim standardima dovoljno novca da se izdržavete odnosno osigurava se da nećete pasti na teret države i koristiti socijalne usluge države. Ta suma novca egzistencijalnog minimuma se mijenja pa je bitno provjeriti na strani njemačke ambasada koja suma je trenutno aktuelna. Primjera radi, 2017. godine za studentsku vizu bilo neophodno uplatiti 8.640 € dok je 2016. to bilo 7.908 €.

U informatoru ambasade navedena je Deutsche Bank kao primjer gdje otvoriti račun sa ograničenim pravom raspolaganja. Bitno je znati, da Deutsche Bank nije jedina opcija, šta više jedna je od najkomplikovanijih i najskupljih opcija i pritom može veoma dugo trajati. Na osnovu iskustva naših gost autora i drugih ex yu studenata u Njemačkoj, preporuka je da otvorite račun u Fintibi jer je brže, jednostavnije, nije neophodno znati njemački i na kraju jeftinije je od Deutsche Bank.
Zdravstveno osiguranje – državno ili privatno
Zdravstveno osiguranje odnosno Krankenversicherung [Kranen-fer-ziherung] je obavezno za sve državljane zbog čega isto predstavlja uslov za studentsku vizu. Olakšavajuća okolnost je ta da prilikom apliciranja za dobijanje vize nije neophodno predočiti zdravstveno osiguranje, već možete dokaz donijeti tek kada vam se viza odobri. Takođe, bitno je znati da osiguranje plaćete tek od mjeseca u kom treba da dođete u Njemačku. Primjera radi, ukoliko vam studije počinju 10. novembra, tek od novembra plaćate osiguranje! U svakoj osiguravajućoj kući!

Možete se osigurati državno ili privatno. Koja je razlika između državnog i privatnog osiguranja zahtijeva par zasebnih tekstova. Najbitnije razlike za studente su da privatno osiguranje nosi veliki broj restrikcija. Prvo, zaključani ste u njemu i možete se prebaciti na državno tek par godina nakon što završite cjelokupne studije. Dakle, ako nakon osnovih studija riješite da upišete master, morate ostati privatno osigurani. Ukoliko nakon mastera odlučite studirati doktorske studije, takođe morate ostati privatno osigurani. Drugo, prvo treba da platite račun, pa onda da ga pošaljete osiguravajućoj kući i onda čekate da vam refundiraju troškove. Pritom, ne možete biti sigurni da li će refundirati pun iznos. Treće, ne stoje vam sve usluge na rasploganju odnosno privatno osiguranje ne pokriva sve što i državno. To je ujedno i razlog zašto je privatno osiguranje pristupačnije. Neki osnovni paket košta oko 35 € mjesečno u različitim osigurajavućim kućama, pritom se usluga razlikuje od osiguravajuće kuće do kuće. Naravno, možete i sklopiti polisu osiguranja koja pokriva sve živo, ali shodno tome će i cena biti dosta viša.

Shodno tome, isplatljivije i sigurnije je državno zdravstveno osiguranje koje i mi preporučujemo. Totalno je svejedno u kojoj državnoj osiguravajuću (npr. DAK, AOK, TK, itd.) kući odnosno Krankenkasse [Kranken-kase] ćete sklopi polisu osiguranja jer je zakonski regulisano da za sve studente do 30 godina svuda bude ista cijena i isti spektar usluga odnosno Leistungspaket [Lajstungs-paket]. Cijena se danas, 2018. godine, kreće oko 92 € mjesečno dok studenti sa djecom plaćaju par eura manje. Zapravo, kreće oko 73 €, a ostatak predstavlja penziono osiguranje koje su studenti takođe zakonski obavezni plaćati. Da bi cijela stvar pojednostavila, zdravstvene osiguravajuće kuće ni ne spominju penziono već kažu da zdravstveno osiguranje košta oko 92 €. Još preciznije, postoje neke državne osiguravajuće kuće koje koštaju do 2 € više mjesečno jer navodno pokrivaju neke dodatne usluge. No, u praksi je sve to isto pa u bilo kojoj državnoj kući da kao student sklopite polisu osiguranja, nećete pogriješiti.

Razlika osiguravajuće kuće se primjećuje tek nakon što završite sa studijama i zaposlite se. U toj situaciji postoje razlike jer su neke osiguravajuće kuće specijalizovane za inženjere i njima nude bolje pogodnosti, druge kuće su specijalizovane na preduzetnike, dok su treće kuće specijalizovane na nekog trećeg. Takođe, tada postoje i varijacije u cijeni. Ja sam kao student bio osiguran u DAK, posle kada sam počeo raditi prebacio sam se u TK.

Njemačka je zemlja svih mogućih osiguranja, pa ne čudi da je 2017. bilo 113 državnih zdravstenih osiguravajućih kuća! U ovoj situaciji je svejedno kod koje državne osiguravajuće kuće ste jer se u svakom trenutku možete prebaciti negdje drugde. Vaš cilj treba biti da što jednostavnije i brže završite sa zdravstevnim osiguranjem odnosno da ne gubite vrijeme na komplikovane procedure i ne čekate nedjeljama da dobijete dokaz o zdravstevnom osiguranju. Taj dokaz je zapravo jedan papir u kome piše da ste osigurani kao student kod njih i koji vam je broj osiguranja. Odlična stvar je da je Fintiba nudi sad i ovu uslugu odnosno sklapanja polise zdravstevenog osiguranja! Ukoliko ste se odlučiti da kod Fintibe otvorite račun sa ograničenim pravom raspolaganja, onda sklapanje polise zdravstvenog osiguranja traje još par klika mišem jer već imaju vaše podatke. Pritom, nemate dodatne troškove za ovu uslugu. Možete izabrati između privatnog osiguranja kod Mawista i državnog osiguranja kod DAK. Na vama je da odlučite koje osiguranje želite, a naše preporuka ostaje državno osiguranje iako privatno djeluje primamljivije pošto je jeftinije. Na vama je da odlučite da li želite štedeti na vašem zdravlju. Od skoro Fintiba nudi i paket za bankovni račun i zdravstevno osiguranje čime možete uštedeti i preko 100 €.

Ukoliko želite studirati u Njemačkoj, potrebno je izvaditi studentsku vizu. Prvo se u domovini vadi ulazna viza, a onda kad stigne u Njemačku podnosite zahtev za boravišnu dozvolu za studiranje koja ujedno predstavlja i ograničenu radnu dozvolu. Za ulaznu vizu bitno je zakazati pravovremeno termin u ambasadi u domovini jer se na isti može čekati mjesecima. Na tom terminu predajete svu potrebnu dokumentaciju od čega su, pored potvrde o prijavi na studije ili potvrde o upisu na studije, najbitniji dokazi o finansijskim sredstvima i zdravstevnom osiguranju. Danas, zahvaljujući Fintibi možete sklopiti polisu zdravstevnog osiguranja i otvoriti račun sa ograničenim pravom raspolaganja od kuće uz par klika mišem. Nakon što predate potrebnu dokumentaciju, može se desiti da opet čekate više mjeseci o odluci za vizu tako da cjelokupan proces – od prijavljivanja za termin u ambasadi do podizanja vize – može potrajiti i duže od pola godine. Iz ovog razloga se preporučuje da se upustite u ovaj proces bar pola godina pre početka studija. Dakle, da se prijavite za termin i prije nego što budete zvanično primljeni na univerzitet u Njemačkoj.

Nadam se da ste nakon čitanja pripremljeni za cijeli proces i da ćete uštedjeti sebi vrijeme i novac. Ukoliko imate pitanja ili želite podijeliti svoje iskustvo, slobodno ostavite svoj komentar ispod. Svim budućim studentima želimo puno sreće i uspjeha na njihovom putu ka Njemačkoj!

 4,295 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

PRIJAVA ZA POSAO U NJEMAČKOJ AUTOINDUSTRIJI

Klilnite ovaj Link da se prijavite za posao u Njemačkoj autoindustriji Link za prijavu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.