Njemačkoj trebaju zaštitari iz Slovenije, Hrvatske i BiH - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / OSTALI POSLOVI / Njemačkoj trebaju zaštitari iz Slovenije, Hrvatske i BiH
pond security

Njemačkoj trebaju zaštitari iz Slovenije, Hrvatske i BiH

POND Security, jedna od vodećih zaštitarskih firmi u Njemačkoj i Evropi, počela je sa zapošljavanjem radnika iz Slovenije i Hrvatske, a uskoro vjerovatno i iz BiH. Potrebni su zaštitari u raznim sektorima. “Nezadovoljstvo cjelokupnim sistemom u kojem i sa završenim fakultetom nemate posla ili ne možete napredovati, a prije svega zbog bolje budućnosti djece”, ovim riječima Marko Vidović iz Hrvatske objašnjava zašto je, nakon 16-godišnje službe u Hrvatskoj okačio policijsku značku i zaposlio se kao zaštitar u Njemačkoj. Vidović je jedan od 70 osoba iz Slovenije i Hrvatske koji su se prijavili na konkurs njemačke zaštitarske firme “Pond Security” koji je krajem prošle godine raspisan u Sloveniji i Hrvatskoj.

“Nezadovoljstvo cjelokupnim sistemom u kojem i sa završenim fakultetom nemate posla ili ne možete napredovati, a prije svega zbog bolje budućnosti djece”, ovim riječima Marko Vidović iz Hrvatske objašnjava zašto je, nakon 16-godišnje službe u Hrvatskoj okačio policijsku značku i zaposlio se kao zaštitar u Njemačkoj. Vidović je jedan od 70 osoba iz Slovenije i Hrvatske koji su se prijavili na konkurs njemačke zaštitarske firme “Pond Security” koji je krajem prošle godine raspisan u Sloveniji i Hrvatskoj.

Žarko Markovič iz slovenačkog Zavoda za zapošljavanje izjavio je za DW da se na prvi konkurs odazvao veliki broj kandidata: “Nisu se samo prijavili profesionalni zaštitari ili osobe sa policijskim iskustvom, nego i dosta osoba iz drugih branši. Prijavio se i veliki broj onih koji su pomagali sirijskim izbjeglicama u prvom izbjegličkom valu kroz Hrvatsku i Sloveniju, a bilo je i nezaposlenih koji su se prijavili na konkurs”.

Adis Muslimović se nada da će Pond Security uskoro zaposliti i radnike iu BiH

Adis Muslimović se nada da će Pond Security uskoro zaposliti i radnike iz BiH

Zaštitari iz Slovenije, Hrvatske, a uskoro i BiH, u Njemačkoj su prije svega angažovani na obezbjeđenju centara za migrante i izbjeglice. Inače, Njemačkoj je prema procjenama stručnjaka, potrebno oko 9.000 zaštitara. “Uvjeti za dobijanje posla su završena srednja škola, u najboljem slučaju stručna škola, punoljetnost, poznavanje njemačkog i engleskog jezika u govoru i pismu (B1), kao i dokaz da kandidat nije kažnjavan”, kaže Anastasija Nimmer, glasnogovornica Pond Securitya.

Balkanci su dobri i pošteni radnici

“Mi smo međunarodna firma koja zapošljava više od 3.300 radnika. I vlasnik, Daniel M. Pond, zahvaljujući svojoj popularnosti (zbog borilačkih vještina, i posebne filozofije u posljednjih 40 godina) imao je pozitivna iskustva sa Slovenijom i Hrvatskom. Na osnovu toga smo se odlučili za razvoj saradnje sa tim zemljama”, kaže tehnički direktor firme “Pond Security” Adis Muslimović. Muslimović je porijeklom iz Bosanskog Novog i u Njemačku je došao kao izbjeglica. “Imao sam tek 15 godina i 13 dana kada sam došao u Njemačku”, kaže Muslimović navodeći da u “Pond Security” radi 22 godine i da je vlasnik preduzeća, Pond, najviše zaslužan za njegov lični uspjeh kao i da svim radnicima pruža istu šansu za napredak. “Ono što je posebno u Firmi Pond je to da smo svi kao velika porodica i da pratimo posebnu filozofiju gospodina Ponda”, kaže Muslimović dodajući da je ta filozofija pored ostalog zasnovana na poštenju, upornom radu, objektivnim i jednakim odnosom prema radnicima i klijentima.

Sve pod budnim okom zaštitara

Sve pod budnim okom zaštitara

Među razlozima zašto ova njemačka firma, koja je jedna od vodećih u Njemačkoj i Evropi kada je riječ o obezbjeđenju imovine, traži radnike na prostoru bivše Jugoslavije je i taj što su radnici sa tog prostora poznati u Njemačkoj kao vrijedni i pošteni, dodaje dalje Muslimović. “Trenutno imamo i dva kandidata iz Bosne i Hercegovine. Pripremili smo potrebnu dokumentaciju za njihov dolazak i trenutno radimo na tome da u skorije vrijeme počnemo zapošljavati i radnike iz Bosne i Hercegovine. Postoji mogućnost da to bude za nekoliko mjeseciako ne i prije”, kaže Muslimović.

Posao bez posrednika

Zapošljavanje radnika, što je slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom, odvija se preko državnih zavoda za zapošljavanje i bez posrednika. “Da mi je neko pričao da će se sve ovako odvijati, ne bih mu vjerovao”, s ponosom kaže bivši policajac Vidović. “Iznenađen sam uslovima rada, ali i poslovanjem jer sam na fakultetu obrađivao organizacijski aspekt jedne firme. Kod nas su ljudski resursi veoma zapušteni. Ovdje sam vidio da firma ima razvojni program ljudskih potencijala za narednih šest godina. To je dokaz da firma stoji na zdravim temeljima, što meni kao radniku, na neki način osigurava budućnost”, kaže Vidović i napominje da ono što mu se također dopada jeste to što mu “niko nije obećao brda i doline, nego iskren i fer odnos”.

Zaštitari koji iz Slovenije, Hrvatske, BiH ili druge države dolaze u Njemačku, čiji je poslodavac Pond Security, bez obzira na stručnu spremu, moraju završiti i odgovarajuću obuku u akademiji ove firme. “U našoj akademiji imamo smjerove iz svih oblasti sigurnosti. Ponosni smo na to što smo preko 30 godina odgovorni za nadgledanje baza američke vojske u Njemačkoj”, kaže Anastasija Nimmer, glasnogovornica Pond Securitya. Ona navodi da je za sve početnike, pa tako i one sa područja bivše Jugoslavije, obezbijeđen besplatan smještaj prvih mjesec dana. Nakon toga radnici ostaju u istom stanu još dva mjeseca u svom aranžmanu, a kasnije, sami traže smještaj.

Ovdje nema ispijanja kafa”

Anastasija Nimmer: “Na našoj akademiji imamo smjerove iz svih oblasti sigurnosti

Anastasija Nimmer: “Na našoj akademiji imamo smjerove iz svih oblasti sigurnosti”

Novi stan Marka Vidovića se renovira i za nekoliko sedmica u njega ulazi, ali sa svojom suprugom i dvoje djece. “Sretan sam što mi dolazi familija. Normalno da je na početku teško i da se čovjek mora prilagoditi okolini. Ovdje nije slučaj da kao u Brčkom, gdje sam rođen, popijem kafu za jednu marku. Ovdje se više zarađuje, ali je i skuplje. Ovo više nije Bosna ni Hrvatska pa da dnevno po dva tri puta ispijam kafe”, kaže Marko Vidović.

“Odavno se zalažemo da zaštitari u Njemačkoj imaju bolji status, ali i veća primanja. Najniža satnica naših zaštitara je 10,50 eura (bruto), a tu je i dodatak za noćni rad, rad vikendom, praznikom i slično”, kaže Anastasija Nimmer.

Uslovi rada i visina mjesečnog dohotka su privukli i 43-godišnjeg Jasmina Ćirkića iz Rijeke. Ćirkić se zaštitarskim poslom u Hrvatskoj bavio 19 godina i od marta prošle godine radi na obezbjeđenju jednog izbjegličkog centra u Njemačkoj. “U Hrvatskoj i BiH su uslovi života jako loši i radnici nisu adekvatno plaćeni. U Hrvatskoj ste na radnom mjestu samo broj”, žali se Ćirkić koji se također nada skorijem dolasku ostatka familije.

U Njemačkoj je trenutno registrovano blizu 4.000 zaštitarskih firmi koje zapošljavaju oko 200.000 radnika. Firma Pond Security trenutno razrađuje program raspisivanja konkursa za prijem radnika i iz BiH koja, za razliku od Slovenije i Hrvatske, nije članica EU. “S obzirom da u Njemačkoj nedostaje ovog kadra, odlučili smo se i za BiH. Nadam se da će odziv i u Bosni također biti veliki kao i u Sloveniji i Hrvatskoj. Biće nam drago zaposliti i radnike iz BiH”, kaže Adis Muslimović.

Izvor: DW.com

 10,158 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

PRIJAVA ZA POSAO U NJEMAČKOJ AUTOINDUSTRIJI

Klilnite ovaj Link da se prijavite za posao u Njemačkoj autoindustriji Link za prijavu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.