Ovo morate znati o novom zakonu o useljavanju radne snage u Njemačku! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo morate znati o novom zakonu o useljavanju radne snage u Njemačku!
berlin zastava

Ovo morate znati o novom zakonu o useljavanju radne snage u Njemačku!

Novi zakon o useljavanju u Njemačku stupa na snagu 01. marta / ožujka 2020. Punim imenom se naziva Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage  ili Das Fachkräfteeinwanderungsgesetz.

Jedan od ciljeva zakona je da smanji vrijeme čekanja viza za kvalifikovanu stručnu radnu snagu, tj da ubrza proces od prijave za vizu do početka rada. Zakon je donesen 17.06.2019 a stupa na snagu 01.03.2020.

Njemačka, novi zakon o useljavanju stručne snage 2020

Najvažnije je da imate prizantu diplomu

Prije nego što podnesu zahtjev za vizu, zainteresovani kandidati trebaju imati službeno rješenje o priznavanju svoje struke.

Priznavanje vrše samo zvanične ustanove. Informacije o postupcima možete naći pod www.anerkennung-in-deutschland.de. Zainteresovani kvalifikovani radnici bi trebali blagovremeno pokrenuti ovaj postupak. To je moguće učiniti i prije nego što u martu 2020. novi propisi stupe na snagu.

Čim dobiju Rješenje o priznavanju stručne spreme, kvalifikovani radnici mogu podnijeti zahtjev za vizu kako bi došli u Njemačku i prihvatili neku ponudu za radno mjesto za koje su kvalifikovani.

Ukoliko njemačke ustanove samo djelimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresovani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Njemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti. 

Brže do viza

Jedna od novina koju donosi novi Zakon je i ukidanje prednosti za EU građane. To znači da za NON-EU građane više neće trebati dozvola od biroa za zapošljavanje, tj ukida se tzv Zustimmung koji je ranije bio obavezan. Zbog toga se također skraćuje vrijeme čekanja za dobijanje vize.

Takodjer, njmečake ambasade diljem svijeta zaposliće više radnika kako bi ubrzali proces obrade zahtjeva za vize.

Proces prijave i ambasada

Proces prijave biće sličan. Dakle prijava za termin putem interneta, prikupljanje dokumentacije i čekanje na termin. Novost je, da će se vrijeme čekanja na termin drastično smanjiti. Neće biti čekanja od godine dana i više, nego je cil da se viza dobije što brže.

Npr u BiH će se čekati od 2-4 mjeseca (naša procjena) zbog velikog broja zahtjeva. U Srbiji vrijeme čekanja oko 2 do 3 mjeseca, Makedoniji oko 2 do 3 mjeseca, Crna Gora oko jedan mjesec.

Više informacija očekujte na web stranicama Njemačke ambasade u vašoj zemlji.

Dvije vrste viza: radna viza i viza za traženje posla

Prvi način: Radna viza

Uradite priznavanje diplome (Anerkennung), zatim nadjete posao pa se prijavite za radnu vizu.

Na termin za vizu nosite priznatu diplomu, ugovor o radu i certifikat o poznavanju jeziku (nivo a1 do b2, zavisno od posla).

Dobijate vizu i idete u Njemačku da radite. Pažnja: za ovu vizu vam NE treba dokaz o posjedovanju 5000 Eura na računu,

Drugi način: Viza za traženje posla

Osobe koje imaju odgovarajuće znanje iz njemačkog jezika i posjeduju  finansijska sredstva kako bi se sami uzdržavali, mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja radnog mjesta. Ova viza ima rok važenja od šest mjeseci. 

Uradite priznavanje diplome (Anerkennung), položite 5000 Eura na račun. Zatim se registrujete za termin za vizu za traženje posla.

Na termin nosite priznatu diplomu, dokaz da raspolažete sa 500 Eura na računu i certifikat o poznavanju jeziku (nivo B2).

Zatim idete u Njemačku da tražite posao. Kada dobijete posao, na licu mjesta u opštini dobijate radnu vizu. U medjuvremenu mozete raditi 10 sati u sedmici.

Imate rok od 6 mjeseci da pronađete posao.

Najtraženiji su zanatlije i medicinski radnici

Njemačka privreda je i dalje jaka i potreba za radniciam je ogromna. Posla ima u svim branšama, ali najtraženiji su zanatlije, električari, medicisnki radnici, vozači, odgajatelji.

Osobe bez stručne spreme nisu obuhvažene ovim zakonom, dakle za njih vrijede druge odredbe.

Znanje jezika

Dokaz o poznavanju jezika će i dalje biti potreban. Traženi nivo zavisi od posla za koji aplicirate.

Ambasada savjetuje da obratite pažnju na sljedeće smjernice, pomoću kojih značajno možete da utičete na uspjeh i pozitivnu odluku o Vašem zahtjevu:

B2 –  C1:                            apotekari, asistirajući ljekari u postupku priznavanja diplome

B2 / Englisch C1:              operateri razvoja softvera, web-developer                          

B1                                      Negovatelji, terapeuti, zaposleni u uslužnim delatnostima, stručno osoblje u hotelijerstvu, prevoz lica, osoblje u bolnicama, predradnici, kvalifikovani radnici, kvalifikovani električari sa dozvolom za priključivanje struje, zanimanja sa položenim majstorskim ispitom, instalateri

A1-A2                                 vozači kamiona, pomoćni radnici, pomoćno osoblje u kuhinjama.

Priznavanje diploma

Priznavanje diplome će biti ubrazano i vjerovatno jeftinije nego ranije. Proces proznavanje MORATE odraditi i prije dolaska u Njemačku.

Više inforamcija na stranicama: ANABIN.deMake it in Germany ili BAMF.de

Više slobode za radnike

Posao ćete moći mjenjati brže i lakše nego dosad. Kako vam više ne treba Zustimmung od savezne agencije za zapošljavanje, vi više niste vezani za poslodavca kod kojeg ste prvo počeli raditi.

IT stručnjaci mogu i bez diplome

Zbog velike potražnje i specifičnosti posla, IT stručnjaci mogu zatražiti vizu i bez diplome. Prije toga moraju naći poslodavca i položiti jezik (B1 vjerovatno, jođ nije deifinirano)

Radnici stariji od 45 godina

Posebna pravila će vrijediti za useljenike starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor jamči zaradu od najmanje 3.700 eura bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih mirovina.

Zakon podržala Angela Merkel

U gospodarski najjačoj članici EU-a radi više od dva milijuna građana iz neke od zemalja Unije. “Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalificirane radnike izvan EU-a”, rekla je kancelarka.

Trebaju stručnjake. “Bez dovoljno stručnjaka niti jedno gospodarstvo ne može preživjeti”, upozorila je u redovitoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu. Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inozemstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne obrtnike i poduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom”, istaknula je Merkel. “Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, tvrtke i poduzetnici napustit će Njemačku, a to je nešto što ne želimo”, upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba gospodarstva za stručnjacima, vlada poseže za tri strategije. Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage izvan Unije.

Zemlje Balkana i dalje interesantne za Njemačke poslodavce

Njemačka zanatska komora je najavila da će u Bosni i Hercegovini pokrenuti i pilot-projekt koji bi trebao stručne radnike iz ove zemlje pridobiti za iseljavanje u Njemačku i u praksi pokazati gdje nastaju prepreke.

Izvor: savjeti.de

 19,105 total views,  4 views today

O urednik

Također pogledajte

Vlada Njemačke se odlučila na reformu dvojnog državljanstva. Evo kako do dvojnog državljanstva i šta sve morate znati:

Samo pojedine evropske zemlje izbjegavaju ili čak zabranjuju dvojna državljanstva. U skupini onih država koje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.