ODGOVOR NA UPIT ZA PUTOVANJE: Putnici iz Njemačke moraju u samoizolaciju od 14 dana i svaki dan se moraju javljati svome epidemiologu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / ODGOVOR NA UPIT ZA PUTOVANJE: Putnici iz Njemačke moraju u samoizolaciju od 14 dana i svaki dan se moraju javljati svome epidemiologu

ODGOVOR NA UPIT ZA PUTOVANJE: Putnici iz Njemačke moraju u samoizolaciju od 14 dana i svaki dan se moraju javljati svome epidemiologu

Nakon informacija da se na ulasku u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Macelj čeka satima, a zbog brojnih upita Hrvata iz Njemačke i iseljeništva o mogućnosti putovanja u Hrvatsku, te postoje li službena uputa nadležnih vlasti RH o postupanju prema putnicima iz Njemačke, Fenixu je dostavljen službeni odgovor na to pitanje, a kojeg objavljujemo u cijelosti:

Hrvatski i strani državljani koji dolaze s područja SR Njemačke (osim okruga iz područja Sjeverne Rajne Vestfalije) i namjeravaju boraviti u RH na graničnom prijelazu dobivaju rješenje sanitarnog inspektora o samoizolaciji s rokom od 14 dana. Samoizolacija može biti u kući, stanu ili hotelu ( s time da je uvijek moguće kako će hotel odbiti primiti osobu koja ima rješenje o samoizolaciji). Rješenjem je određeno da se osoba mora javljati svaki dan svome epidemiologu i za vrijeme trajanja samoizolacije nema kretanja po Republici Hrvatskoj i  npr. razgledanja znamenitosti. Kretanje osobe kojoj ima rješenje o samoizolaciji kažnjivo je sukladno prekršajnom zakonu, a u određenim slučajevima mogu se primijeniti odredbe kaznenog zakona.

Stranci koji dolaze iz okruga Heinsberg u Sjevernoj Rajni Vestfaliji  mogu ući u RH samo ukoliko pristanu na karantenu u roku do 14 dana o svome trošku. Ako ne pristanu vraćaju se nazad u državu polazišta. Hrvatski državljani koji dolaze iz okruga Heinsberg u Sjevernoj Rajni Vestfaliji  bit će upućeni u samoizolacija, a ukoliko nemaju uvjete za boravak u samoizolaciju idu u karantenu.

U svezi tranzita posljednja uputa koje će se moguće i uskoro mijenjati ovisno o okolnostima glasi:

1.2.b. Postupak s putnicima u tranzitu – s osobama koje ulaze u Hrvatsku i isti dan izlaze iz Hrvatske (odnosi se na zemlje i područja kategorije 2.)

Granični policajac će upitati osobu ima li znakove bolesti (povišenu tjelesnu temperatura, kašalj, teškoće disanja). Ako osoba nema znakove bolesti, nije potrebno osobu stavljati pod zdravstveni nadzor.

Putnik će dati graničnoj policiji svoje kontakt podatke i podatke o predviđenom vremenu izlaska iz Hrvatske i graničnom prijelazu na kojem izlazi iz Hrvatske te će granična policija nakon što mu se odobri ulazak provjeriti jesu li takvi putni napustili područje Republike Hrvatske.

Ako osoba pri ulasku u državu ima znakove bolesti, obavijestit će graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata.

Kod tranzita je važno strankama reći da moraju provjeriti mogu li tranzitirati kroz druge države u prolasku prema krajnjoj destinaciji jer ako neka druga država uvede restrikcije tada granična policija RH neće propuštati osobe da uđu u RH kako ne bi „zapeli na području RH“ npr. ako Republika Srbija ne propušta državljane neke treće zemlje da tranzitiraju preko njihovog područja i ne postoje alternativni pravci jer isto je zabranila i BIH i Crna Gora tada niti Hrvatska policija na hrvatsko-slovenskoj granici neće propuštati takve putnike, kaže se u službenom dopisu u kojem se napominje kako se situacija mijenja na dnevnoj bazi te da je ovo trenutačno stanje.

Fenix-magazin/SIM/

 4,994 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

Njemačka pošta (Deutsche Post) zapošljava radnike kao dostavljače paketa i pisama u mjestu Erding kod Minhena.

Nudimo Vam:– puno radno vrijeme (38,5 sati sedmično)– Plaćen odmor i božićnica– 26 dana godišnjeg …

Leave a Reply

Your email address will not be published.