Je li ovo normalno, ne može se kupiti skoro ništa - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Je li ovo normalno, ne može se kupiti skoro ništa

Je li ovo normalno, ne može se kupiti skoro ništa

Većina trgovina u Austriji od ponedjeljka neće raditi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a ugostiteljski objekti neće raditi navečer, odlučila je austrijska vlada. Prema toj odluci radit će samo trgovine sa hranom i apoteke. 

– Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme hoće – rekao je u austrijski kancelar Sebastian Kurz.

U ovoj zemlji do sada je potvrđeno 432 zaraženih i jedan smrtni slučaj od koronavirusa.

Kurz: Austrija će biti zatvorena - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

No i prije nego je vlada poduzela mjere, zavladala je panika među stanovništvom.

– Ovdje je stvarno katastrofa. Ja radim još u nedjelju, a od naredne sedmice skoro ništa neće raditi. Tačnije, od ponedjeljka neće raditi škole i gastronomija, zatvaraju i aerodrome i granice. Nije nam nimalo svejedno – rekla je za “Avaz” Slađana I. (identitet poznat redakciji), bh. državljanka koja već godinama živi u Beču. 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Samoposluge su skoro prazne, a ni na ulicama nema ljudi kao ranije, ističe naša sagovornica. 

– Zavladala je neka panika. Prije dva-tri dana, bilo je pomalo smiješno. Međutim, kada je zabilježen prvi smrtni slučaj i kada su najavili masovna zatvaranja objekata, situacija se uozbiljila. Velike su gužve u supermarketima, masovno kupuju hranu i toalet papir. Lično sam provela par sati u nabavci nekih osnovnih stvari, jednostavno ne može se ni kupiti sve što treba jer trgovci ne stižu da izlože proizvode koliko se kupuje – rekla je ova bh. državljanka.

Koliko je situacija dramatična najbolje pokazuju fotografije koje su stigle na adresu naše redakcije. Police s hranom u prodavnicama su skoro pa prazne. 

Tome svjedoči i snimak koji smo dobili, a na kojem se također vide opustošen supermarket. Autor snimka opisao je svoj doživljaj cijele situacije. 

– Je li ovo normalno? Ne može čovjek ni krompira kupiti ni luka – komentira muškarac na videu, navodeći kako snima uživo. 

Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španijom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na italijanskoj granici. 

Vlada je proglasila dvosedmični karantin za dolinu Paznaun i skijalište Saint Anton am Arlberg u Tirolu, pokrajini u kojoj ima više zaraženih koronoavirusom.

Obustavila je također nastavu u školama i na fakultetima te zatvorila kulturne institucije.

++++++++++++
 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
This image has an empty alt attribute; its file name is 800x450.jpg

 1,726 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

Njemačka uvodi obavezno vakcinisanje protiv korone za sve? OVO MORATE ZNATI:

Nova njemačka savezna vlada ne isključuje zakonsko uvođenje obveze cijepljenja za sve. Pravno i etički …

Leave a Reply

Your email address will not be published.