Kako preci granice? Odgovori na pitanja koji iz Njemačke i Austrije žele putovati kuci - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako preci granice? Odgovori na pitanja koji iz Njemačke i Austrije žele putovati kuci

Kako preci granice? Odgovori na pitanja koji iz Njemačke i Austrije žele putovati kuci

Portal eMeđimurje je u svojoj rubrici “Pitanja i odgovori” omogućio čitateljima da bitna pitanja u vezi prelaska granice postave Krunoslavu Fekonji, voditelju Službe za granicu PU međimurske. 

Odgovori su prilagođeni novonastaloj situaciji i najnovijim odredbama o popuštanju mjera. S portala eMeđimurje prenosimo najzanimljivija pitanja i odgovore.

1. Radim u Njemačkoj preko hrvatske firme, hrvatski sam državljanin, ali živim s obitelji u Bosni, znači imam dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH. Granicu prelazim s hrvatskom osobnom na kojoj stoji hrvatska adresa. Mogu li kući u Bosnu na 10-15 dana? Poslije se vraćam natrag na posao u Njemačku i moram li u Njemačkoj u izolaciju kad se vratim?

Morali bi imati putnu ispravu. Ulaskom u BiH morate 14 dana u samoizolaciju. Za uvjete i povratak u Njemačku se raspitajte kod poslodavca.

2. Ja i zaručnica imamo hrvatsko državljanstvo, a živimo i radimo u Njemačkoj. Može li se na 72 sata doći u Hrvatsku?

Može, vrijeme boravka po novome nije ograničeno.

3. Prije mjesec i pol dana sam se trebala odseliti u Beč kod dečka. Problem je taj što bi moj dečko trebao doći po mene u Hrvatsku. On ima austrijske papire i gore je rođen, a ja imam sve hrvatsko. Ali nije u mogućnosti biti 28 dana u izolaciji. Znači 14 ovdje u Hrvatskoj i 14 kad se vratimo u Beč radi posla. Postoji li mogućnost da moj dečko uzme onih 72 sata o čemu su pričali? Dođe po mene i odveze me. Ako uđe u Hrvatsku mora li po povratku u Beč ići u karantenu 14 dana?

On trenutno ne može u Hrvatsku. Ipak možete postaviti upit na uzg.covid@mup.hr i obrazloženim zahtjevom zatražiti njihovo eventualno odobrenje.

4. Zanima me da li je konačno kraj samoizolacije za dnevne migrante?

Za dnevne migrante više nema obveze samoizolacije, već pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka.

5. Trebala bih ići kući za Slavonski Brod 22.06. Imam hrvatske dokumente, ali adresa mi je njemačka, Imam kuću dolje koja glasi na moje ime. Smijem li ići kući ? Smije li dečko doći sa mnom, on isto ima hrvatko državljanstvo ali adresa mu je njemačka?

Možete oboje u Hrvatsku.

6. Hrvatski sam državljanin, živim i radim u Njemačkoj sa suprugom i sinom. Dijete ima hrvatsko državljanstvo, a supruga BiH državljanstvo. Možemo li doći zajedno u Hrvatsku posjetiti obitelj?

Uz dokazivanje bračnog statusa možete svi zajedno doći.

Izvor Fenix-magazin

 6,142 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.