GOTOVO! "Strogi Lockdown" od srijede – Detaljan opis novih mjera pogledajte ovdje: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / BRAVARI,CJEVARI I SLIČNO / GOTOVO! “Strogi Lockdown” od srijede – Detaljan opis novih mjera pogledajte ovdje:

GOTOVO! “Strogi Lockdown” od srijede – Detaljan opis novih mjera pogledajte ovdje:

Zatvaranje prodavaonica, zabrana konzumiranja alkohola na otvorenom, zatvaranje škola i vrtića – Njemačka praznike provodi u tvrdom lockdownu.

Savezna i državna vlada usvojlii su nove mjere ove nedjelje zbog velikog broja koronskih infekcija – kancelarka Merkel oslanja se na oštre mjere od srijede.

Trgovina na malo trebala bi biti uglavnom zatvorena od 16. decembra do 10. januara. Izuzetak su maloprodaja hrane, sedmična tržnica i direktni trgovci prehrambenim proizvodima, usluge preuzimanja i dostave, prodavnice pića, prodavnice zdrave hrane, apoteke, prodavnice medicinske opreme, drogerije, optičari, akustičari slušnih aparata, benzinske pumpe, radionice za automobile i bicikle, banke , pošte, hemijske čistionice, praonice rublja, novinske prodavnice , prodavnice za kućne ljubimce i hranu za životinje, štandovi s božićnim drvcima i veletrgovci.

Suprotno tome, frizerski saloni, kozmetički studiji, masažne ordinacije, studiji za tetoviranje i slična preduzeća moraju biti zatvoreni.

Konzumacija alkoholnih pića u javnim prostorima je zabranjena tokom istog razdoblja, a prekršaji se trebaju kazniti novčanom kaznom. Prodaja pirotehničkih sredstava uoči novogodišnje noći takođe je zabranjeno „općenito“. Paljenje vatrometa nije preporučljivo, ali je zabranjeno samo na „javnim mjestima“ koja bi trebale da odrede opštine.

Prema nacrtu, privatni sastanci su ograničeni na dva domaćinstva i najviše pet osoba – ne uključujući djecu mlađu od 14 godina. Od 24. do 26. decembra, savezne države će povećati gornju granicu na još četiri osobe . Tada bi moglo biti dozvoljeno više od dva domaćinstva ako su direktni srodnici. To takođe uključuje životne partnere.

Bogosluženja u crkvama, sinagogama i džamijama dozvoljena su u higijenskim uvjetima. U danima kada se očekuje velika gužva, poput Božića, posjetitelji se moraju registrovati.

Škole i vrtići se zatvaraju
U periodu od 16. decembra do 10. januara, kontakti će takođe biti „značajno ograničeni“ u školama i vrtićima. Za to vrijeme djecu treba čuvati kod kuće kad god je to moguće. „Zbog toga će škole u principu biti zatvorene ili će obavezno pohađanje biti obustavljeno u tom periodu,“.

Zbog tog će škole ponuditi učenje na daljinu.“ Za roditelje djece u vrtićima treba stvoriti dodatne mogućnosti da uzmu plaćeno odsustvo radi čuvanja svoje djece.

Izvor: infocus

Loading

O urednik

Također pogledajte

Šta mislite: Ima li u Njemačkoj više podstanara ili vlasnika nekretnina

Kada su stanovi i kuće u pitanju, Njemačka je i dalje jedina zemlja Evropske unije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *