Radujete li se "Urlaubsgeld-u"? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – odnosno naknadu za godišnji odmor dobiti gotovo polovina zaposlenih. Rezultat je to online ankete internetskog portala specijalizovanog za plate.

Visina naknade koja će se isplatiti gotovo da se nije promijenila: dok je u 2023. naknada iznosila 47 posto bruto plate, ove godine iznosi 46 posto prenosi fenix-magazin.

Poznato kad će novac biti isplaćen

Novac se obično isplaćuje s junskom, ili julskom platom, izvijestio je WSI u utorak u Düsseldorfu. Navedeni brojevi su dobiveni na temelju podataka od gotovo 68.000 radnika od početka maja 2023. do kraja maja 2024. godine.

U preduzećima s kolektivnim ugovorima ta stopa iznosi 74 posto, navode njemački mediji.

Hoće li radnici dobiti novac za godišnji odmor ili ne, zavisi od nekoliko faktora. “Daleko najvažnije je primjenjuje li se kolektivni ugovor u firmi”, stoji u saopćenju.

Pročitajte još:

Moaraju li svi zaposleni u Njemačkoj dobiti bonus za inflaciju do 3.000€ bez poreza?

U preduzećima privatnog sektora koje su obaveznici kolektivnih ugovora oko tri četvrtine (74 posto) ispitanih dobilo je novac za godišnji odmor. U firmama bez kolektivnog ugovora to je samo 36 posto.

Tamo gdje se primjenjuje kolektivni ugovor, osnovne su plate u pravilu veće, ističu u zavodu. “Naknada za godišnji odmor pravi je dodatak za radnike – i dobar argument za poslodavce vezane kolektivnim ugovorima koji traže kvalifikovane radnike”, objasnio je stručnjak za prihode iz WSI-ja.

Pokrivenost kolektivnim ugovorima znatno je opala

Međutim, pokrivenost kolektivnim ugovorima znatno je opala u Njemačkoj od 1990-ih. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), tek  polovina svih zaposlenih (49 posto) ima kolektivni ugovor. Ako se uzme u obzir samo privatni sektor, stopa iznosi 42 posto.

Koliki je regres zavisi o točnim odredbama kolektivnih ugovora. “Ove godine raspon se kreće od 186 eura za zaposlene u poljoprivredi u Mecklenburg-Zapadnom Pomorju do 2.686 eura u industriji prerade drva i plastike.”

Podaci se odnose na radnike u srednjoj platnoj skupini.

Manje naknade u poljoprivredi i gastronomiji

Osim u poljoprivredi, naknada za godišnji odmor je relativno niska i u hotelijerstvu i ugostiteljstvu: u Bavarskoj radnici koji imaju kolektivne ugovore dobivaju dodatnih 240 eura, u Saskoj 195 eura.

Osjetno su veća posebna davanja u industriji prerade papira, metalnoj industriji, grafičkoj industriji, industriji motornih vozila, djelatnosti osiguranja, trgovini na malo, građevinarstvu i hemijskoj industriji, navode njemački mediji a prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *