Njemačka: Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka: Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj
star covjek zabrinut

Njemačka: Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

U Njemačkoj se u penziju u prosjeku ide sa 64.4 godine. Prosjek je 2022. godine pao je na 64.1 godinu ranije, rekli su za dpa u Njemačkom penzijskom osiguranju.

Glavni razlog je podizanje starosne granice pri penzionisanju sa 63 na 64 godine u prošloj godini, rekao je portparol osiguranja. Ta granica lagano ide prema 65 godina, slično standardnoj starosnoj dobi za penzionisanje koja se vremenom popela na 67 godina.

Pročitajte još:

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Mogućnost “u penziju sa 63 godine” važi od 2014. godine za osibe koje su naročito dugo plaćali doprinose – najmanje 45 godina. Svi koji su rođeni prije 1953. godibe mogli su bez ikakvih odbitaka da odu u penziju sa 63.

Za rođene između 1953. i 1964. se starosna granica povećala i mogli su u penziju bez odbitka sa 65. Za ostale koji su rođeni 1964. godine i kasnije važi standardna starosna granica za odlazak u penziju sa 67.

Vremenom je takozvana starosna granica za odlazak u penziju značajno rasla, 2000. godine je još bila 62.3 godine, navodi osiguranje.

Zamjenik šefa poslaničke grupe opozicionih demohrišćana Jens Spahn pozvao je na ukidanje mogućnosti penzionisanja sa 63 godine.

Dva miliona stručnjaka koji su se ranije penzionisali nam sada “gorko” nedostaju, rekao je Spahn za Bild am zontag. Ostale stranke i sindikati su odbacili tu inicijativu, piše dpa.

Pročitajte još:

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …