Njemačka: Evo kako do dodatnih 3500 eura? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka: Evo kako do dodatnih 3500 eura?

Njemačka: Evo kako do dodatnih 3500 eura?

Prema provedenoj analizi u Njemačkoj, promjena posla može značiti financijski gubitak – posebno za radnike sa niskim kvalifikacijama i one koji rade kao pomoćni radnici. Ovo je rezultat studije koju je u utorak objavila agencija Bertelsmann o promjenama posla u karijeri i njihovim posljedicama.

Novi profesionalni početak isplati se prije svega, kad zaposlenici prijeđu na srodne poslove. Povećanje plata tada može biti i do 3.500 eura brutto godišnje, više nego kod prelaska na zanimanja koja nisu srodna sa prvim poslom kao naprimjer sa građevine u metalnu industriju, navode njemački mediji.

Što se više znanja sa starog posla mogu upotrijebiti na novom radnom mjestu, to su veći izgledi za uspješnu promjenu posla“, navedeno je.

Od toga prvenstveno imaju koristi kvalificirani radnici i stručnjaci kao što su majstori, osobe sa završenom srednjom školom i slično.

Bez šanse za napredovanje i izglede za bolju plaću

U analizi se u posebno nepovoljnom položaju vide osobe koje rade kao pomagači. Upravo su ti zaposlenici dva puta češće mijenjali posao, nego kvalificirani radnici i nerijetko završavali na dosad za njih nepoznatim poslovima koji su bez šanse za napredovanjem na radnom mjestu i izgledima za bolju platu.

Što se tiče pomagača, autor studije objasnio je da ona opisuje razinu na kojoj je osoba zaposlena. Za ovaj posao nije potrebna nikakva stručna sprema.

U velikom broju slučajeva radi se o niskokvalificiranim, odnosno osobama bez stručne spreme. Kao pomagači mogli bi se zaposliti i ljudi sa stručnim kvalifikacijama ukoliko ne postoji drugi radno mjesto za njega/nju.

Zaposlenici koji rade kao pomagači moraju se više usredotočiti na zahtjeve tržišta rada, nego na svoje postojeće vještine te se zbog toga moraju uvijek iznova prekvalificirati.

Nedostatak kvalificiranih radnika

Stručnjak agencije za tržište rada naglasio je da je veća participacija radne snage odlučujući čimbenik u borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika. Ako promjena posla bude uspješna, to je dobit i za radnika i za poslodavca.

Studija je istaknula da u većini slučajeva niskokvalificirani radnici i pomagači imaju upotrebljive vještine, čak i ako one nisu formalno potkrijepljene certifikatima. Zbog toga su potrebne procedure kako bi se te vještine postale i službeno priznate.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …