Njemačka povećava minimalne plaće odnosno satnice, evo koliko iznose i kolike će da budu: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka povećava minimalne plaće odnosno satnice, evo koliko iznose i kolike će da budu:

Njemačka povećava minimalne plaće odnosno satnice, evo koliko iznose i kolike će da budu:

Opća zakonska minimalna plaća odnosno satnica u Njemačkoj će se 1. januara 2024. povećati s 12,00 na 12,41 euro, a godinu dana kasnije na 12,82 eura po satu. Ovaj put, međutim, preporuka nije donesena konsenzusom. Predstavnici zaposlenika u Povjerenstvu su protiv, kako smatraju, nedovoljnog povećanja te su, prema vlastitim izjavama, bili preglasani u Povjerenstvu prenosi kroativ.

Savezna vlada još mora uredbom učiniti obvezujućim prijedlog Komisije za minimalnu plaću. Obično je to formalnost. U početku je bilo nejasno kako će stvari funkcionirati s obzirom na ovaj rezultat glasovanja.

“Rezolucija dolazi u vrijeme slabog privrednog rasta i stalno visoke inflacije u Njemačkoj, što predstavlja velike izazove za firme i zaposlenike”, navodi se u rezoluciji Komisije za minimalnu plaću. Većina članova Komisije smatra opravdanim u kontekstu općeg razmatranja povećanje minimalne plaće u ovoj mjeri.

Njemačka konfederacija sindikata (DGB) objavila je da je Komisija za minimalnu plaću donijela apsolutno nezadovoljavajuću odluku protiv glasova sindikata. Član uprave Stefan Körzell, koji je također član komisije za minimalne plaće, rekao je u Berlinu: “Nismo mogli pružiti ruku za prilagodbu koja je bila samo u rasponu centi.”

Odlukom je gotovo šest miliona radnika s minimalnom plaćom pretrpjelo enormni gubitak realnih plaća. “Kako bi se zagarantovala minimalna zaštita i kompenzirala inflacija, minimalna je plaća trebala porasti na najmanje 13,50 eura. Poslodavci i predsjednica Povjerenstva su to odbili.”, piše Fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …