Došlo je i ovo vrijeme gdje poslodavci u Njemačkoj “trče” za radnicima, radnici mogu birati poslodavca. Ovu situaciju trebate iskoristiti: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Došlo je i ovo vrijeme gdje poslodavci u Njemačkoj “trče” za radnicima, radnici mogu birati poslodavca. Ovu situaciju trebate iskoristiti:

Došlo je i ovo vrijeme gdje poslodavci u Njemačkoj “trče” za radnicima, radnici mogu birati poslodavca. Ovu situaciju trebate iskoristiti:

Situacija na njemačkom tržištu rada danas je tri puta napetija nego 2010. godine, odnosno poslodavcima je tri puta teže pronaći odgovarajuće radnike, objavio je Nürnberški institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) u novom studija, javlja dpa.

Prije 13 godina u Njemačkoj je bilo 0,17 otvorenih radnih mjesta po tražitelju posla, a 2022. taj je udio bio 0,56. “Stoga je firmama sve teže zapošljavati radnike”, rekli su autori studije objavljene u srijedu prenosi fenix-magazin.

Da se omjer nije promijenio, danas bi broj zaposlenih u Njemačkoj bio 1,8 milijuna veći, a napetost na tržištu uglavnom je posljedica većeg broja slobodnih radnih mjesta.

“Prošle godine otvoreno je oko dva milijuna radnih mjesta, 139 posto više nego 2010. U istom razdoblju broj tražitelja posla pao je za 28 posto, na oko četiri milijuna”, rekao je tržišni analitičar IAB-a Mario Boßler.

Sa smanjenim pristupom radnoj snazi ​​rastu i troškovi zapošljavanja.

“Udvostručenje napetosti na tržištu rada povećava troškove zapošljavanja u prosjeku za 13,7 posto. Prijavljuje se manje kandidata, potraga za kadrovima traje duže i odvija se kroz veći broj kanala”, objasnio je Martin Popp, također iz IAB-a.

Kvalifikovani radnici već danas mogu birati poslodavca.

“Unatoč vrlo teškoj privrednoj situaciji, poslodavci očajnički traže radnike”, kažu iz agencije za zapošljavanje BAP-a.

Prema podacima agencije, od januara do maja gotovo 532.000 poslodavaca u Njemačkoj oglasilo je gotovo 7,3 milijuna radnih mjesta.

To je više od 11 posto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine i novi je rekord prenosi Fenix-magazin/SČ/dpa

Loading

O urednik

Također pogledajte

frankfurt

Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku

Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 firmi s barem jednim njemačkim vlasnikom već …