U Njemačkoj rekordni broj otvorenih bolovanja, najviše zbog prehlade i psihičkih smetnji - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U Njemačkoj rekordni broj otvorenih bolovanja, najviše zbog prehlade i psihičkih smetnji

U Njemačkoj rekordni broj otvorenih bolovanja, najviše zbog prehlade i psihičkih smetnji

Bolovanja su dosegnula dosad neviđene razine, prema izvješću DAK-a. Posebno pogođena industrija su zdravstvo i njega starijih osoba.

DAK je izvijestio o “neobično” velikom broju bolovanja: Do kraja lipnja, oko polovice DAK osiguranika je bila barem jednom na bolovanju. Ovakva visoka stopa, 50 posto, obično se postiže tek krajem godine, izjavio je DAK.

Analiza DAK-a pokazala je da je stopa bolovanja u prvoj polovici 2023. porasla na 5,5 posto. To je najviša stopa u posljednjih deset godina, a u usporedbi s prošlogodišnjom stopom od 4,4 posto, značajno se povećala.

Glavni razlozi su respiratorne bolesti i psihološki problemi

DAK je također izvijestio o masovnom porastu bolovanja zbog respiratornih infekcija kao što su kašalj i prehlada.

Brojka se gotovo udvostručila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a DAK ističe da je to “glavni” razlog za rekordnu stopu. Također su učestala bolovanja zbog mentalnih problema i problema s mišićno-koštanim sustavom.

Raznoliki uzroci povećanja

Nakon završetka pandemije, došlo je do povećanja infekcija i imunizacija, što je objašnjenje DAK-a. No, i drugi čimbenici igraju ulogu.

Zaposlenici su osjetljiviji na ostanak kod kuće s potencijalno zaraznim bolestima. Također, elektroničko prijavljivanje bolovanja sada automatski dolazi do osiguranika, što se odražava na statistike.

Visoke stope bolovanja u zdravstvu i njezi starijih osoba

Stope bolovanja su posebno visoke među osobljem u zdravstvu i njezi starijih osoba, prema DAK-u. U tim sektorima već nedostaje osoblja, a visoke stope bolovanja mogu uzrokovati stres i prekovremeni rad.

Iako je ova situacija rezultat složenih čimbenika, DAK napominje da je važno pratiti zdravstveno osoblje i njegovu dobrobit kako bi se osiguralo održivo radno okruženje.

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …