Evo kada imate pravo na trinaestu platu u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo kada imate pravo na trinaestu platu u Njemačkoj?

Evo kada imate pravo na trinaestu platu u Njemačkoj?

Dosta radnika i pratitelja portala Njemacka-posao.com u Njemačkoj na kraju godine dobivaju trinaestu platu.

Pojedini će zaposlenici sljedećih sedmica rado pogledati svoj bankovni račun jer trinaestu platu koju pojedine firme isplaćuju zaposlenicima na kraju godine očekuju svi radnici.

Prije svega, ne postoji zakonsko pravo na trinaestu platu ali zahtjev za isplatu može proizaći iz ugovora o radu, kolektivnih ugovora i ugovora o preduzećima, objašnjavaju iz Radničke komore Saarlanda.

Kada imate pravo na isplatu?

Kako pišu njemački mediji, tinaestu platu je moguće isplatiti u dijelovima – naprimjer, tri isplate zaredom na kraju godine.

Ako je ugovorena trinaesta plata, dobivate je i ako niste radili u preduzeću cijelu godinu. U tom slučaju trinaesta mjesečna plata u pravilu se mora dodijeliti razmjerno a to se odnosi i ako prije isteka godine napustite firmu i počeli ste raditi na početku godine.

Koliki je iznos 13. plate?

Visina 13. plate također se utvrđuje ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom društva. To je obično puna mjesečna plata, ali može biti i manja.

Isplata se obično vrši u novembru ili decembru. Kako objašnjavaju njemački mediji, 13. plata ne uračunava se u prosječnu platu. To znači, na primjer, da ne igra nikakvu ulogu u izračunu naknade za godišnji odmor.

Da li je 13. plata zapravo božićnica?

Kao i božićnica, 13. plata je dobrovoljna dodatna naknada poslodavca. Zaposlenik stoga nema zakonsko pravo na ovu isplatu, pišu njemački mediji.

Isplaćuje li vaš poslodavac 13. platu možete saznati iz vašeg ugovora o radu, kolektivnog ugovora ili bilo kojeg ugovora društva u kojemu radite. U pojedinim je djelatnostima vjerojatnost primanja ove posebne isplate znatno veća nego u drugima.

Šta ako ste dali otkaz?

Inače, trinaestu platu ne morate vratiti ako nakon isplate date otkaz ili ako poslodavac nije zadovoljan vašim učinkom.

“Trinaesta mjesečna plata predstavlja realnu komponentu plate za obavljeni rad i dio je godišnjeg prihoda”, prenosi Bild.de.

“Dakle, u načelu se ne može vezati uz posebne uslove i ne može se tražiti natrag”, objašnjava ista.

Pročitajte još:

Nova godina, donosi brojne promjene u Njemačkoj: Pogledajte šta se sve mijenja od 1. januara 2024. Ovi stanovnici Njemačke će dobivati više novca od naredne godine

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …