Njemačka otvara vrata lakšem dolasku i ostanku bez vize! Evo kako pogledajte VIDEO - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka otvara vrata lakšem dolasku i ostanku bez vize! Evo kako pogledajte VIDEO
bundestag

Njemačka otvara vrata lakšem dolasku i ostanku bez vize! Evo kako pogledajte VIDEO

Njemačka uskoro otvara vrata lakšem dolasku i ostanku u njoj bez vize, pomoću, takozvane, Karte šansi, uz mogućnost i stalnog zaposlenja.

Međutim, ova sloboda moguća je uz određene uslove koje morate da ispunite.

Naime, potrebno je da imate diplomu fakulteta ili srednje škole koja je priznata u Njemačkoj, a koju prethodno treba da nostrifikujete, a zatim i da možete sami sebe da izdržavate, dok ne nađete posao. Također, znanje njemačkog jezika mora da bude minimum na A1 nivou ili da znate engleski jezik na minimum B2 nivou. To znači da ćete moći da živite u Njemačkoj do godinu dana bez vize i na licu mjesta da tražite posao.

Ako se pitate kako funkcioniše Karta šansi, evo i pojašnjenja. U jednom TikTok videu objavljeni su tačni uslovi i sistem bodovanja koje je potrebno da ispunite, a njih možete da prikupite tako što ćete šest bodova dobiti na osnovu diplome ili stručne spreme i još jedan dodatan bod, ako radite u nekoj deficitarnoj struci.

Također, dva boda dobijate ako imate do 35 godina, a jedan ako ste starosti između 36 i 40 godina.

Ukoliko posedujete odgovarajuće certifikate njemačkog i engleskog jezika ili dobro govorite neki od ta dva, dobićete četiri boda. Za radno iskustvo u struci se procjenjuje i do tri boda, a za raniji boravak u Njemačkoj u trajanju od šest meseci dobijate jedan bod.

I, posljednji bod koji možete da osvojite je ukoliko imate supružnika koji ispunjava uslove za Kartu šansi i želite zajedno da aplicirate.

Mnogi su se obradovali ovakvoj mogućnosti, ali bilo je i onih koji su komentarisali kako ne bi otišli tamo, ni da im plate, kao i da nisu sigurni kako sami da pronađu pouzdan posao, bez ikakve poleđine, prenosi Kurir.

Pročitajte još:

Njemačka ima najveću potrebu za kvalificiranim radnicima u posljednjih 10 godina. Ako imate neku kvalifikaciju vrlo lagano možete doći do posla čak i bez EU dokumenata evo i kako

@berlininsajder

Već neko vreme se priča o ovome, a evo malog pojašnjena. Karta šansi ili Chancenkarte spada kategoriju radnih viza zasnovanu na bodovnom sistemu. Ako želite da se preselite u Nemačku, a ne možete da nadjete posao iz inostranstva već želite da tražite na licu mesta ovo je pravo rešenje. Da biste se kvalifikovali za Chancenkarte, morate ispuniti određene uslove i prikupiti dovoljno bodova. Ako već posedujete diplomu ili stručnu spremu koja je priznata u Nemačkoj, automatski ispunjavate uslove. Potrebno je da nostrifikujete diplonu. Takodje bodove možete prikupiti na sledeći način. Kvalifikacije: Do 6 bodova za diplomu/stručnu spremu + 1 bod ako radite u nekoj deficitarnoj struci. Starost: 2 boda imate 35 godina ili manje, i 1 bod ako imate između 36 i 40 godina. Nemački jezik: Do 4 boda ako govorite nemački i engleski jezik i posedujete odgovarajuće sertifikate. Iskustvo: Do 3 boda ako posedujete radno iskustvo u struci. Raniji boravak u Nemačkoj: 1 bod za raniji boravak u Nemačkoj u trajanju od najmanje 6 meseci. Supružnici: 1 bod ako i vaš supružnik ispunjava uslove za Kartu Šansi i želite zajedno da aplicirate. Pišite mi da li je za Vas ovo dobra opcija i da li Vas raduje karta šansi? #berlininsajder #zivotunemackoj #zivotunjemackoj #posaounjemackoj #posaounemackoj #balkanci #srbija #bosna #makedonija #nemacka #crnagora #hrvatska #vasinsajder #berlin #balkantiktok #balkanciunemackoj #balkanciunjemackoj

♬ original sound – YellowStraps

Pročitajte još:

Njemačka ima najveću potrebu za kvalificiranim radnicima u posljednjih 10 godina. Ako imate neku kvalifikaciju vrlo lagano možete doći do posla čak i bez EU dokumenata evo i kako

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …