PLUS NA PLATU: Stanovnici ovih saveznih zemalja će najviše profitirati, plate rastu a infalcija pada - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / PLUS NA PLATU: Stanovnici ovih saveznih zemalja će najviše profitirati, plate rastu a infalcija pada

PLUS NA PLATU: Stanovnici ovih saveznih zemalja će najviše profitirati, plate rastu a infalcija pada

Inflacija je u Njemačkoj u padu, dok s druge strane plate rastu! Za mnoge  to znači  kako će im nešto novca ostati u novčaniku od povećanja plata.

U trećem tromjesečju 2023. platama je posebno pogodovala slabija inflacija. I ovoga mjeseca stopa inflacije pala je s 3,8 na 3,2 posto u odnosu na prošlu godinu – dakle, dobre vijesti se nastavljaju prenosi fenix-magazin.

Ovo je najniža stopa inflacije u više od dvije godine! Kako je u srijedu priopćio  Zavod za statistiku, istovremeno rastu i realne plate – drugi put zaredom!

Nominalni rast plata od 6,3 posto u trećem tromjesečju nadmašio je rast potrošačkih cijena za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. To daje nadu mnogim radnicima u Njemačkoj.

Pročitajte još:

Izračunajte svoju neto platu za 2024. godinu u Njemačkoj, jer se u narednoj godini mijenjaju porezi, naknade i doprinosi

Usporedba saveznih zemlja za treći kvartal 2023.:

Grad Bremen ima najviše koristi s ogromnim povećanjem plata od 3,9 posto.

Slijedi Bavarska s povećanjem plata od 1,6 posto.

Saarland je zabilježio samo 0,1 posto veće plate.

S druge strane, u Schleswig-Holsteinu radnici moraju prihvatiti minus od 0,16 posto.

Donedavno nisu bile dostupne brojke za Baden-Württemberg, Falačko-Porajnje, Tiringiju, Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Baden-Württemberg. Stoga je za te savezne zemlje izračunata nominalna plata i odgovarajuća državna stopa inflacije. Plate im se u prosjeku povećavaju za 0,7 posto.

Pročitajte još:

NAJPLAĆENIJA I NAJMANJE PLAĆENA ZANIMANJA U NJEMAČKOJ: Evo koji radnici se mogu pohvaliti zaradom od gotovo 100.000 eura, a ko zarađuje ispod 40.000 eura godišnje?

Također postoje velike razlike između saveznih zemalja kada je riječ o stopi inflacije.

Hessen i Bavarska mogu biti posebno sretni: tamo je stopa inflacije u novembru pala ispod granice od 3 posto. Inflacija je također značajno oslabila u Baden-Württembergu. Godišnja stopa pala je s 4,4 posto na 3,4 posto.

U Brandenburgu je zabilježena najveća stopa inflacije od 4,1 posto, pišu njemački mediji prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

VIŠE NOVCA ZA PREKO 20 MILIONA STANOVNIKA NJEMAČKE: Većim primanjima se mogu radovati od 2024. godine

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …