Moaraju li svi zaposleni u Njemačkoj dobiti bonus za inflaciju do 3.000€ bez poreza? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Moaraju li svi zaposleni u Njemačkoj dobiti bonus za inflaciju do 3.000€ bez poreza?

Moaraju li svi zaposleni u Njemačkoj dobiti bonus za inflaciju do 3.000€ bez poreza?

U mnogim firmama zaposlenici su se već mogli radovati bonusu kao kompenzaciji za inflaciju. Poslodavci do kraja godine mogu neoporezivo isplatiti do 3000 eura. No, smiju li drugačije tretirati zaposlenike s ugovorom na određeno vrijeme?

Ne smiju, pokazuje presuda Radničkog suda u Stuttgartu (Az. 3 Ca 2713/23), o kojoj prenosi “haufe.de”. U slučaju je tužio zaposlenik koji nije primio bonus za inflaciju u januaru 2023. godine jer mu je ugovor vrijedio samo do juna 2023. godine.

Poslodavac je odredio drugačije rokove za inflacijski bonus. Zaposlenici na određeno vrijeme dobili su bonus samo ako im je ugovor trajao najmanje do 31. decembra 2023. godine.

Naknada za lojalnost firmi općenito je moguća

Tužitelj je na sudu bio u pravu. Prema presudi, zaposlenik ima pravo na 1.000 eura inflacijeskog bonusa. Osim kompenzacije inflacije, plaćanjem premije za kompenzaciju inflacije načelno se može nagraditi i lojalnost firmi. Međutim, zaposlenici na određeno vrijeme ne smiju se dovoditi u lošiji položaj bez objektivnog opravdanja.

Međutim, posebni zahtjevi u ovom bi slučaju stavili u nepovoljniji položaj privremene zaposlenike, jer bi od njih zahtijevalo da ostanu lojalni firmi dulje vremensko razdoblje kako bi dobili bonus za inflaciju.

Poslodavcima je dopušteno isplatiti svojim zaposlenicima do 3.000 eura bez poreza, jednokratno ili u komadima, kako bi se ublažili učinci inflacije. Isplata je moguća do kraja 2024. godine. Međutim, poslodavac nije dužan isplatiti inflacijski bonus!

Pročitajte još:

Evo do kada vam poslodavac mora isplatiti inflacijski bonus do 3.000 eura bez poreza

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …