Ponovo novi štrajk u Njemačkoj, u petak u javnom prevozu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ponovo novi štrajk u Njemačkoj, u petak u javnom prevozu

Ponovo novi štrajk u Njemačkoj, u petak u javnom prevozu

Tek što je završen štrajk mašinovođa, Nijemci su obaviješteni da je sindikat „ver.di“ pozvao u petak 2. februara na jednodnevni štrajk upozorenja u lokalnom javnom prevozu – svuda, osim u Bavarskoj prenosi deutsche welle.

„Nakon što su u svim pokrajinama vođeni kolektivni pregovori, a rezultata nema, sada je došlo vrijeme da se izvrši veći pritisak na poslodavce“, kaže Kristine Bele, zamjenica predsjednika sindikata ver.di.

Sindikat mašinovođa Njemačke (GDL) u ponedjeljak (29. januar) prijevremeno je prekinuo višednevni štrajk u Njemačkoj željeznici. Tamo sada do 3. marta važi takozvana „obaveza na mir“, što znači da ne smije biti štrajkova.

To se, međutim, ne odnosi na štrajkove sindikata ver.di. „Imamo potpuno drugačiji stil od GDL-a“, objašnjava Bele. „Nemamo za cilj da štrajkujemo danima i nedjeljama. Međutim, na kraju krajeva, to zavisi od ponašanja poslodavaca.“

Bez rješenja u prvoj rundi pregovora

Sindikat je početkom decembra pokrenuo novu rundu kolektivnog pregovaranja za zaposlene u lokalnom javnom prevozu i predao zahtjeve u svih 16 pokrajina. Pregovori se sada vode u svim pokrajinama istovremeno, osim u Bavarskoj.

Prema sindikatu, pregovora se sa 130 komunalnih udruženja poslodavaca i za ukupno 90.000 zaposlenih. Prošle sedmice, tokom prve runde pregovora, nigdje nije postignuto rješenje. 

Kanta umjesto toaleta

„Opterećenje zaposlenih i nedostatak osoblja u javnom prevozu sve su veći. Pritisak na poslu sve je veći. Rješenja se moraju brzo pronaći“, saopštio je sindikat prije nekoliko dana. 

Drastičan nedostatak radnika u javnom prevozu svuda dovodi do otkazivanja redovnih linija i ogromnog prekovremenog rada za zaposlene, objašnjava Andrea Beker predstavnik sindikata u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. „Ovako dalje ne može.“ 

Uslovi rada u lokalnom prevozu su dijelom veoma loši, kaže i Kristine Bele iz predsjedništva sindikata. Ima slučajeva da radnici javnog prevoza sa sobom u autobus nose kante, jer po cijeli dan ne mogu da odu u toalet. „To su nehumani uslovi“, kaže i dodaje da je to samo jedan od mnogih drastičnih primjera.

Šta zahtijeva sindikat u ime 90.000 radnika?

Prema sindikatu, zahtjevi se razlikuju od pokrajine do pokrajine, međutim, ali u suštini se prije svega radi o poboljšanju uslova rada i rasterećenju radnika, a ne o visini plata. 

To su pitanja kao što su skraćenje sedmičnog radnog vremena uz punu platu, kraće smjene, bolje, odnosno dugoročnije planiranje rada po smjenama, dodatni dani za odmor za radnike koji rade noću i po smjenama, skraćenje neplaćenog radnog vremena koje nastaje putovanjem od firme do mjesta gdje se preuzima vozilo i počinje vožnja, produženje perioda odmora između vožnji i više dana godišnjeg odmora. 

U Berlinu na primjer, sindikat, između ostalog, zahtijeva i više vremena na krajnjim stanicama, prije nego što autobus ili tramvaj krenu u suprotnom smjeru. Zahtijeva se i veći regres za odmor.

U Brandenburgu, Zarlandu, Saksoniji-Anhaltu i Tiringiji pregovori su složeniji, jer se tamo pregovara i o većim platama. U Brandenburgu sindikat traži za zaposlene u lokalnom saobraćaju 20 odsto veće plate, ali najmanje 650 evra više. Rok važenja novog kolektivnog ugovora trebalo bi da bude dvanaest mjeseci.

Zašto Bavarska nije pogođena štrajkom?

U 20 gradova u Bavarskoj, kao što su Minhen, Nirnberg, Augsburg ili Regenzburg, koji i dalje sami vode lokalni prevoz – metro, tramvaji i autobusi nastaviće da rade, potvrdio je sindikat ver.di. Za razliku od drugih pokrajina, kolektivni ugovor u lokalnom prevozu Bavarske važi do kraja godine, što znači da do tada nema štrajkova.

Ipak, sindikat želi da već 9. februara održi razgovore s komunalnim udruženjem poslodavaca u Nirnbergu o poboljšanju uslova za oko 8.000 zaposlenih prenosi deutsche welle.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …