Ponovo po džepu stanovnika u Njemačkoj Poskupljuje RTV taksa, evo za koliko: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ponovo po džepu stanovnika u Njemačkoj Poskupljuje RTV taksa, evo za koliko:

Ponovo po džepu stanovnika u Njemačkoj Poskupljuje RTV taksa, evo za koliko:

Radio-televizijska taksa u Njemačkoj poskupljuje.

To se već mjesecima nagađalo a sada je postalo i zvanično službeno.

Povjerenstvo za utvrđivanje financijskih potreba nakladnika (KEF) dalo je svoju preporuku. Prema preporuci, naknade za ARD, ZDF i Deutschlandfunk trebale bi se povećati za 58 centi mjesečno, navode njemački mediji a prenosi fenix.

Taksa za emitovanje trebala bi porasti na 18,94 eura mjesečno

Mjesečni doprinos za kućanstva i firme trenutno iznosi 18,36 eura. S povećanjem od 58 centi iznos bi se popeo na 18,94 eura.

Naknada za emitovanje koju plaćaju kućanstva i firme u osnovi financira javno emitovanje ARD-a, ZDF-a i Deutschlandradija. Ukupan prihod u 2022. iznosio je oko 8,57 milijardi eura.

No, konačnu odluku o povećanju doprinosa imaju savezne zemlje. One se moraju temeljiti na preporuci Povjerenstva za utvrđivanje financijskih potreba nakladnika (KEF).

Trenutna visina doprinosa ostaje na snazi do kraja 2024. godine.

Nema dovoljne potpore stanovništva

Kako pišu njemački mediji, postoji opasnost od sukoba jer savezne države moraju jednoglasno odlučiti o iznosu koji će građani plaćati. S obzirom na to da pojedine savezne države imaju različita stajališta sukob oko konačnog iznosa naknada je moguć.

Nekoliko je saveznih premijera prije nekoliko mjeseci jasno dalo do znanja da neće podržati povećanje ove naknade. Za to ne vide dovoljnu podršku stanovništva. Također tvrde da postaje ARD, ZDF i Deutschlandradio moraju djelovati učinkovitije prenosi fenix.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …