Njemačka: Nove olakšice za dolazak radnika od 1. marta. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka: Nove olakšice za dolazak radnika od 1. marta.

Njemačka: Nove olakšice za dolazak radnika od 1. marta.

Iako su poslodavci u Njemačkoj zbog loše konjunkture postali izbirljiviji, sada su na snagu stupile nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku. Evo kratkog pregleda.

Iako se njemački kancelar Olaf Scholz prošlog ljeta hvalio „jednim od najmodernijih zakona” kojima se otvaraju vrata stranim stručnjacima u ovoj zemlji, čitav niz njemačkih firmi u međuvremenu prije razmišljaju o ukidanju radnih mjesta nego što traže radnu snagu. Ipak, stručnjaci u određenim područjima se i dalje traže, a donesen zakon predviđa tri faze olakšica.

Od novembra prošle godine je uvelike olakšano dobivanje takozvane „Plave karte” kojom se omogućuje boravak i rad u Evropskoj uniji. Ukinut je postupak provjere, je li postoji takav stručnjak njemačkog ili državljanstva Europske unije, a više niti poznavanje njemačkog jezika nije uslov. Spuštena je i granica godišnjeg bruto-prihoda na 40 hiljada eura za početnike i za zanimanja u kojima nedostaje stručnjaka, a 44 hiljade eura je za sva ostala zanimanja.

Dopunjen je i popis zanimanja u kojima postoji nedostatak radne snage: osim matematičara, informatičara, stručnjaka u prirodnim naukama, inženjera i medicinskih stručnjaka su dodani i odgajatelji i osoblje za njegu. Kod informatičara je ukinuta i odredba kako trebaju imati diplomu ako mogu dokazati najmanje trogodišnje radno iskustvo. 

Isto tako, dozvola boravka i rada se izdaje automatski svima koji ispunjavaju uslove–prije su diplomatska predstavništva odlučivala o svakom pojedinom slučaju. Stranim stručnjacima je lakše i promijeniti radno mjesto gdje su zaposleni ukoliko u tim zvanjima ne postoje dodatna pravila –ao na primjer u medicini, pravosuđu i obrazovanju.

Šta se mijenja 1. marta?

Stara boljka i muka stranih stručnjaka u Njemačkoj je bila priznavanje školske spreme. To praktično potpuno otpada za sve stručnjake koji osim diplome mogu dokazati i dvije godine radnog iskustva u svom zvanju. Izuzetak su tu opet zvanja sa posebnim odredbama što znači da na primjer u medicinskim zvanjima ipak treba dodatnih kvalifikacija.

No olakšica jest da i takve osobe mogu doći i boraviti u Njemačkoj tri godine kako bi tu stekli kvalifikaciju kakvu su imali u inostranstvu. U to vrijeme smiju i raditi do 20 sati u sedmici. Proširena je i mogućnost rada i zarade također i stranim studentima i onima koji su tu na školovanju.

Posebno u slučajevima gdje je njemački poslodavac sklopio sporazum o priznavanju kvalifikacija sa zemljom porijekla posloprimca, takav stručnjak može doći i raditi u Njemačkoj još dok traje postupak priznavanja njegovih diploma. Takav boravak se može produžiti do tri godine, ali tu ipak postoji uslov poznavanja njemačkog jezika na razini A2 i dvogodišnje radno iskustvo. Kad je riječ o osobama za njegu starih ili bolesnih, olakšan je dolazak i pomoćne radne snage u tom području čak i sa manje od tri godine radnog iskustva.

I kod dolaska porodice stručnjaka će im biti lakše: još uvijek trebaju dokazati kako zarađuju, ali otpada odredba kako trebaju dokazati i podesno mjesto stanovanja. Isto tako proširen je pojam „bliže porodice”: stručnjaci koji od 1. marta dobiju dozvolu boravka mogu dovesti ne samo bračnog partnera i eventualne potomke, nego i svoje i roditelje bračnog partnera.

Šta još dolazi 1. maja?

Tad se uvodi kartica kojom se sakupljaju „bodovi” i za one koje tek traže posao u Njemačkoj: tako će moći tu boraviti i do godinu dana, pod pretpostavkom da imaju sredstva za život. Isto tako, ko može dokazati istovjetnost njegove strane kvalifikacije, smatra se stručnjakom i bez drugih pretpostavki. Svi ostali trebaju diplomu ili svjedodžbu visoke škole ili pak najmanje dvogodišnje radno iskustvo. Potrebno je osnovno poznavanje njemačkog jezika razine A1, ali za boravak u Njemačkoj je dovoljno i solidno poznavanje engleskog razine B2. 

„Bodovi” se stiču za radno iskustvo, za priznavanje kvalifikacije u Njemačkoj, za životnu dob, poznavanje njemačkog i engleskog, povezanost s Njemačkom i mogućnost ovdje dovesti i svog životnog partnera. Za vrijeme tog traženja podesnog zaposlenja i sakupljanje bodova je moguće i raditi druge poslove najviše 20 sati u sedmici, a naravno da je moguć i probni rad u nekoj firmi. Rok se može produžiti i na dvije godine ako postoje izgledi za dobivanje kvalificiranog radnog mjesta.

Zemlje Balkana

Još od prošlog novembra su ukinuta vremenska ograničenja za traženje stručne radne snage iz država Balkana koje nisu članice Europske unije, dakle Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Od maja se i udvostručuje godišnji kontingent na 50 hiljada stručnjaka tih zemalja. Za državljane Hrvatske kao članice Evropske unije nema baš nikakvih ograničenja kod zapošljavanja u Njemačkoj. Postoje određena ograničenja druge vrste, prije svega kad je riječ o zdravstvenoj skrbi –li to je druga priča.

Treba pogledati…

I na kraju, od kad je donesen ovaj zakon prošlog ljeta, njemačkoj privredi više ne ide tako dobro. Niz njemačkih firmi planira ukidanje radnih mjesta, a i kod stručnjaka se često traži posve osobita kvalifikacija za određene poslove. Zato je dobro i prije dolaska provjeriti trenutno stanje na tržištu rada.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …