10 korisnih savjeta za učenje njemačkog jezika - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / 10 korisnih savjeta za učenje njemačkog jezika
učenje njemačkog jezika

10 korisnih savjeta za učenje njemačkog jezika

Mit o njemačkom kao teškom jeziku vjerojatno je star kao i jezik sam. U beskonačnom moru njemačkih pravila zalutao je i Mark Twain kojega su strahote njemačkog jezika potaknule na vrlo duhovite zaključke o teškoćama njemačkog jezika. Pitanje koje ga je najviše mučilo jest, zašto je Nijemcima ružna repa ženskog roda, a lijepa djevojka srednjeg roda. Slučaj Marka Twaina najbolje pokazuje kako bi nas prepreke u učenju njemačkog jezika trebale motivirati na dublje proučavanje prirode jezika te nikako na odustajanje. U nastavku donosimo deset savjeta za hvatanje u koštac s njemačkim jezikom:

1. Nemoj povlačiti čvrste paralele s jezicima Zapadnog Balkana
Ovakva metoda pokazala se kontraproduktivnom jer bi nas, primjerice, usporedbe s bosanskim navele na pogrešnu upotrebu imenice djevojka koja je u njemačkom srednjeg roda.

2. Oslikaj riječi
Kava je Nijemcima muškarac, a Bosancima žena, cvijeće je ženskog roda, a imenice vezane uz tehniku, očekivano, bit će muškog roda.

3. Sistematiziraj članove
Uštedi vrijeme i izradi tablice onih imenica čiji su članovi prepoznatljivi prema nastavcima.

4. Poželi njemačkom dobrodošlicu u svom domu
Daj svojim najdražim predmetima njemačko ime i opiši šaljive trenutke na poslu ili u tramvaju na njemačkom jeziku.

5. Krenite od konkretnog prema apstraktnom
Koncentriraj se ponajprije na riječi koje su opipljive u prostoru i nemoj opterećivati mozak vokabularom koji ne možeš smjestiti u neki kontekst.

6.Razvijaj maštu poput djeteta
Kada na tečaju(kursu) naučiš riječ slobodno vrijeme (Freizeit), izradi asocijativni niz: Freizeit → Sport → Fußballspielen (…).

7. U šumi prefiksa pronađite drvo
Najbolja metoda svladavanja glagola s prefiksima jest ta da im pridružiš kontekst: imenuj predmete koji pripadaju uz glagol gehören, a uz slušanje glazbe ponavljaj glagol hören.

8. Slušaj i pjevaj na njemačkom
Muzika nije samo opuštanje mozga, nego i ključan posrednik pri učenju stranog jezika. Slušaj jednostavne pjesme na njemačkom i time vježbaj izgovor i proširi vokabular.

9. Uči na zabavan način
Uz pozitivan stav i muke po članovima postaju lakše. Istraži zabavne kontekste upotrebe neke imenice, npr. kako bi lakše zapamtili da je pauk u njemačkom die Spinne, imenicu možemo povezati s izrazom Spinnstdu?, odnosno Jesi li pošašavio?

10. Uroni u multimedijalni svijet
Učenje njemačkog jezika u današnjem svijetu multimedije značajno je lakše nego prije. Iskoristi tu priliku te pogledaj i poslušaj kraće vijesti na njemačkom. Osim toga, nemoj posezati za rječnicima, nego se baci na potragu značenja preko slika koje možeš naći na njemačkim stranicama ili preko Google pretraživača. Paralelno uz jezik istražuj i njemačku kulturu, pronađi zanimljive njemačke običaje ili otkrij što Nijemci poklanjaju bližnjima za Božić.

Loading

O urednik

Također pogledajte

eurici

Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje

HUK-Coburg, najveća Njemačka osiguravajuća kuća motornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *