Kako aplicirati za posao u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Kako aplicirati za posao u Njemačkoj?
sastanak

Kako aplicirati za posao u Njemačkoj?

Najtraženija zanimanja na tržištu rada u Njemačkoj su i dalje medicinski radnici, ali je u posljednje vrijeme velika potražnja za vaspitačima za sve uzraste, predškolski i školski, a velika je tražnja i za CNC operaterima, variocima, radnicima u gastronomiji i vozačima.

Rekao je ovo Vlastimir Vidić, vlasnik minhenske “VG Agentur” agencije za posredovanje u zapošljavanju, koji je zajedno s agencijom “VBM Agentur” održao seminar u hotelu “Jelena” u Banjaluci, gdje su pripremali kandidate kako da apliciraju za posao, kako da prepoznaju lažne, a kako prave oglase, te su upoznali građane kakvi su uslovi u Njemačkoj, šta ih očekuje, visina plate, cijena smještaja i ostalog.

“Za kandidate koji ispunjavaju uslove mi im ovdje danas odmah nudimo ponudu rada za konkretne njemačke firme”, rekao je Vidić.

On kaže da je potražnja na njemačkom tržištu rada u ovom momentu ogromna te da nedostaje 1.300.000 radnika.

“Za neka zanimanja mora biti završena određena škola, ali za neka i ne. Uvijek postoji način da čovjek dođe da radi nešto za šta mu ne treba puna kvalifikacija, poput keramičara ili nekog drugog zanimanja. Najteži put je za visokokvalifikovanu radnu snagu, posebno za doktore, oni su traženi, ali je potrebno da se dokažu najmanje godinu dana da bi prošli taj jedan proces”, kaže Vidić i dodaje da su traženi radnici u IT sektoru.

Dragan iz Banjaluke, koji je bio na seminaru, a koji je po struci mašinski inženjer i trenutno je zaposlen u Sloveniji, kaže da je došao na ovu prezentaciju kako bi se informisao o daljim opcijama.

“Radim u Sloveniji, zadovoljan sam uslovima, ali oni mogu biti i bolji. Otvoren sam za razne opcije, zato i jesam ovdje. Jedino nemam namjeru raditi na našem prostoru, u BiH”, rekao je Dragan.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *