KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ?
porodica

KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ?

SPAJANJE PORODICE
Da li ste znali da ukoliko se legalno zaposlite u Njemačkoj imate pravo da sa sobom povedete svoju najužu porodicu – supruga/suprugu i djecu starosti do 16 godina. Djeca starija od 16 godina mogu se pridružiti svojim roditeljima tako što će upisati Ausbildung(rad uz školovanje) u Njemačkoj.

Da biste poveli svoju porodicu potrebno je ispuniti nekoliko koraka.

Prvi korak je da je potrebno informisati se o neophodnoj dokumentaciji na sajtu Njemačke ambasade. Osim lične dokumentacije, ambasada zahtijeva da se na termin donesu tri platne liste što znači da ste morali raditi najmanje tri meseca u Njemačkoj prije spajanja porodice. Također od supruga/supruge kandidata, na osnovu kog se vrši spajanje porodice, zahtijeva se da posjeduje certifikat o poznavanju Njemačkog jezika na nivou A1. Ambasada priznaje samo certifikate Goethe instituta, TELC i OSD.

Zatim prije prijave na termin, morate provjeriti da li primate dovoljno novca da bi Vam spajanje porodice bilo odobreno. Tačni iznosi su definisani zakonom i razlikuju su od pokrajine do pokrajine. Okvirni iznosi u 2017. godini su bili, da biste doveli supruga/suprugu, potrebno je da Vam nakon plaćanja stanarine ostane minimalno 736 eura. Zatim spajanje djeteta do 5 godina, zahtijeva primanja poslije plaćanja stanirene i režija za 237 eura više. Za dijete od 6 do 13 godina 291 euro više, za dijete od 14 do 16 je 311 eura više na onih 736. Važno je znati da Vam ambasada za spajanje djece računa na Vaša primanja i dječiji dodatak(Kindergeld)koji ćete primati u Njemačkoj. Ukoliko nemate dovoljno sredstava za spajanje porodice na osnovu osnovne plate, postoji opcija da radite i dodatni posao(Neben Job), o kome postoji tekst na sajtu, kako biste ostvarili veće prihode i ispunili taj uslov. Ili ako ne može ni tako, možete pronaći posao članu koji treba da dođe, pa da se na terminu u ambasadi preda ugovor o radu tog člana, kao garancija da će porodica imati od čega da se izdržava.
Pored toga još jedan važan uslov koji morate da ispunite za spajanje porodice jeste adekvatna kvadratura, odnosno veličina stana/kuće. Ovo je takođe regulisano zakonom i više o tome se možete informisati na sajtu ambasade.

Drugi korak, kada utvrdite da ste ispunili sve uslove možete zakazati termin na sajtu Njemačke ambasade u matičnoj zemlji. Porodice u kojima oba supružnika nemaju EU pasoš vizu za spajanje porodice mogu dobiti isključivo u Njemačkoj ambasadi u matičnoj zemlji. Porodice u kojima jedan supružnik ima EU pasoš spajanje porodice vrše u Njemačkoj u uredu za strance u gradu u kom žive. Na termin u ambasadi, za spajanje porodice, se čeka kraće nego na termin za radnu vizu, najčešće do 4, 5 mjeseca.

Treći korak, na zakazani termin potrebno je dostaviti svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga čekate odgovor od ambasade. Ukoliko ispunjavate sve uslove, odgovor ambasade je uvijek pozitivan.

Kada Vam odobre vizu slobodni ste da živite i radite sa svojom porodicom u Njemačkoj.

Loading

O urednik

Također pogledajte

posao armirača u njemačkoj

Bosanci više nisu najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj, pretekli su ih Nepalci

Niska primanja u matičnim zemljama i bolje poslovne prilike u EU, kojoj je neophodna strana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *