Doviđenja plastičnim tanjirima i slamčicama, EU je zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Doviđenja plastičnim tanjirima i slamčicama, EU je zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu
plastika

Doviđenja plastičnim tanjirima i slamčicama, EU je zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu

Plan Evropske unije o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjuri i slamke, dogovoren je jutros u Briselu.

Austrijska savezna ministrica za turizam i ekologiju Elisabeth Koestinger objavila je u tweetu da je sporazum postignut, opisujući ga kao “prekretnicu u našim naporima da smanjimo plastični otpad”.

Austrija trenutno drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće EU.

Provizorni sporazum tek trebaju zvanično odobriti države članice EU i Evropski parlament, i očekuje se da stupi na snagu u roku od dvije godine.

U maju je Evropska komisija predložila zabranu širokog spektra jednokratnih plastičnih proizvoda za koje je neplastična alternativa već dostupna, istovremeno reducirajući upotrebu proizvoda kao što su plastična pakovanja za hranu.

Više od 80 posto morskog otpada je plastika, tvrdila je tada Evropska komisija.

Plastični otpad poseban je problem za svjetske okeane, dok njegovo sporo raspadanje znači da njegovi tragovi često budu pronađeni među morskim vrstama kao što su kornjače, kitovi i ptice, kao i u morskoj hrani koja se koristi u ljudskom lancu prehrane.

 1,100 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

reichstag

ZNATNE PROMJENE: Objavljen plan kako Njemačka planira olakšati dolazak radnika, ovo morate znati ako želite raditi u Njemačkoj

Njemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga – to će biti jedna od tema sutrašnjeg …

Leave a Reply

Your email address will not be published.