Detaljnije: Šta je to novo u njemačkom zakonu o useljavanju radne snage? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Detaljnije: Šta je to novo u njemačkom zakonu o useljavanju radne snage?
njemacki bundestag

Detaljnije: Šta je to novo u njemačkom zakonu o useljavanju radne snage?

Za dobijanje stalnog boravka bit će potrebno 30 mjeseci rada

Više detalja: Šta je to novo u njemačkom zakonu o useljavanju kvalificirane radne snage
Bit će pojednostavljen proces dobijanja vize u ambasadama
Radnici cijelog Balkana, nestrpljivo su čekali usvajanje novog zakona o useljavanju kvalificirane radne snage u Njemačkoj. Danas je održana pres-konferencija na kojoj su ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) i ministar ekonomije i rada Petar Altmajer (Altmeier) ugrubo saopćili o čemu se radi.

Problem Savezne Republike Njemačke je jasan – Njemačka privreda trpi ogromne gubitke zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Enormna je cifra radnih mjesta koja ostaju nepopunjena, jer ljudi iz zemalja trećeg svijeta mjesecima čekaju na dobijanje dozvole za rad u Njemačkoj.
Svi koji su očekivali da će im za rad u Njemačkoj trebati samo pasoš i karta u jednom smjeru su se ozbiljno prevarili. Međutim, postoje i radosne vijesti. Ono što je mučilo sve radnike jeste dugo čekanje na dobijanje vize, a upravo će proces dobijanja vize u ambasadama biti pojednostavljen.

Dva su osnovna kriterija kojima će se Njemačka voditi u primjeni ovog zakona, kao prvo radne dozvole i vize će dobijati samo kvalifikovani radnici, a kao drugo ne smiju se ponoviti greške koje su počinjene sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zbog toga su postavljeni određeni kriteriji ispod kojih se neće ići.

Moraju se iscrpljivati radni potencijali iz Njemačke i EU, ali već sada je jasno da su oni nedovoljni u većini privrednih grana. Jedan od glavnih uslova, pored kvalificiranosti, jeste poznavanje njemačkog jezika, radi lakše adaptacije u njemačko društvo, a ono ne smije biti ispod nivoa A2. Omogućeno je zadržavanje u Njemačkoj radi pronalaska posla, a doškolovavanje će biti omogućeno, tamo gdje je potrebno, zbog različitosti u obrazovnom sistemu Njemačke i zemalja izvan EU.

Potrebno je radno iskustvo od 18. mjeseci i potvrda o nekažnjavanju, kao i jasna potvrda identiteta.

Za dobijanje stalnog boravka bit će potrebno 30 mjeseci rada u Njemačkoj.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *