Koji je sektor u Njemačkoj u kojem će sljedećih desetljeća faliti tri miliona radnika? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Koji je sektor u Njemačkoj u kojem će sljedećih desetljeća faliti tri miliona radnika?
njegovatelji u njemackoj

Koji je sektor u Njemačkoj u kojem će sljedećih desetljeća faliti tri miliona radnika?

Problem je već sada ogroman.

Njemačkoj će sljedećih desetljeća nedostajati stotine hiljada njegovatelja starih i bolesnih.

Njegovatelji su već sada potpuno preopterećeni. DW je napravio reportažu o radu u jednoj bolnici.

Sestra Valentina B. ovog jutra nema mnogo vremena za razgovor. „Danas imamo 23 pacijenata koje treba rutinski pregledati prije liječničke vizite u osam sati”, kaže ona, prije nego što je jednoj pacijentci stavila novu vrećicu s infuzijom.

Pomaže joj kolega Oleg Busch (48), šef odjela za njegu na općoj hirurgiji klinike Helios u Siegburgu. Već više od 20 godina radi kao medicinski tehničar u bolnici i voli svoj posao, samo kada ne bi bilo tog vječitog stresa. To nije slučaj samo na njegovom odjelu, nego i u mnogim drugim bolnicama u Njemačkoj.

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milijun Nijemaca, a do 2060. očekuje se da će biti potrebno tri miliona radnika u ovom sektoru. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna sve više raste: krajem 2015. je to bilo 2,9 miliona, od 2030. se očekuje da će broj porasti na 4,1 milion.

„U jutarnjoj smjeni bi nas trebalo biti troje profesionalnih njegovatelja, ali danas smo tu samo nas dvoje. Nema ko raditi”, kaže Busch. Za medicinsko osoblje su pacijenti prioritet, pa tokom radnog vremena zanemaruju svoje potrebe, a i druge obaveze: „Dokumentaciju ne možemo voditi onako kako se to od nas zahtjeva”, slaže se s njim Valentina.

Ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) je nedavno u suradnji s ministricom porodice Franziscom Giffey i ministrom rada Hubertusom Heilom (oboje SPD) predstavio plan „Koncentrirana akcija njega”: svako novo radno mjesto u bolnicama će u potpunosti financirati zdravstveno osiguranje. Spahn se posebno fokusira na stručno osoblje iz inozemstva.

To je samo djelić onoga što je potrebno, samo kako bi se ublažio akutni problem, kaže Christina Körner, direktorica Škole za medicinske sestre „Johanniter” u Bonnu. „Situacija s njegom je postajala sve gora, jer je na odjelima jednostavno radilo sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što mogu potvrditi sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom”, objašnjava Körner.

Rješenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura bi morali biti integrirani, što bi zahtijevalo stabilne timove u bolnicama. Međutim, timovi njegovatelja na odjelima su tako preopterećeni da jedva mogu obavljati svoj posao, a kamoli još i taj neophodan posao integracije.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *