NJEMAČKA OTVORILA VRATA ZA RADNIKE IZ EX JUGOSLAVIJE, ALI EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI: Svi koji misle da im treba samo pasoš i karta u jednom smijeru, grdno se varaju!USLOVI SU SLJEDEĆI! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NJEMAČKA OTVORILA VRATA ZA RADNIKE IZ EX JUGOSLAVIJE, ALI EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI: Svi koji misle da im treba samo pasoš i karta u jednom smijeru, grdno se varaju!USLOVI SU SLJEDEĆI!
njemacki bundestag

NJEMAČKA OTVORILA VRATA ZA RADNIKE IZ EX JUGOSLAVIJE, ALI EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI: Svi koji misle da im treba samo pasoš i karta u jednom smijeru, grdno se varaju!USLOVI SU SLJEDEĆI!

Radnici sa cijelog Balkana, nestrpljivo su čekali usvajanje novog zakona o useljavanju kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Seehofer i ministar ekonomije i rada Petar Altmeier saopštili su o čemu se radi.

Problem Savezne Republike Njemačke je jasan – Njemačka privreda trpi ogromne gubitke zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. Enormna je cifra radnih mjesta koja ostaju nepopunjena, jer ljudi iz zemalja trećeg svijeta mjesecima čekaju na dobijanje dozvole za rad u Njemačkoj.
Svi koji su očekivali da će im za rad u Njemačkoj trebati samo pasoš i karta u jednom smijeru su se ozbiljno prevarili. Međutim, postoje i radosne vijesti. Ono što je mučilo sve radnike jeste dugo čekanje na dobijanje vize, a upravo će proces dobijanja vize u ambasadama biti pojednostavljen.

Dva su osnovna kriterijuma kojima će se Njemačka voditi u primeni ovog zakona, kao prvo radne dozvole i vize će dobijati samo kvalifikovani radnici, a kao drugo ne smiju se ponoviti greške koje su počinjene sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.
Zbog toga su postavljeni određeni kriterijumi ispod kojih se neće ići.

Moraju se iscrpljivati radni potencijali iz Njemačke i EU, ali već sada je jasno da su oni nedovoljni u većini privrednih grana. Jedan od glavnih uslova, pored kvalifikacija, jeste poznavanje njemačkog jezika, radi lakše adaptacije u društvo, a ono ne smije biti ispod nivoa A2. Omogućeno je zadržavanje u Njemačkoj radi pronalaska posla, a doškolovavanje će biti omogućeno, tamo gdje je potrebno, zbog različitosti u obrazovnom sistemu Njemačke i zemalja van EU.
Potrebno je radno iskustvo od 18. mjeseci i potvrda o nekažnjavanju, kao i jasna potvrda identiteta.

Za dobijanje stalnog boravka biće potrebno 30 mjeseci rada u Njemačkoj.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *