Iskustvo djevojke iz Bosne i Hercegovine sa Au Pair programa u Berlinu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Iskustvo djevojke iz Bosne i Hercegovine sa Au Pair programa u Berlinu
majka i kcerka

Iskustvo djevojke iz Bosne i Hercegovine sa Au Pair programa u Berlinu

Tekst je preuzet sa bloga Nemacki kutak, original možete pogledati ovdje

Tokom istraživanja i traganja za najboljim i najjednostavnijim mogućim načinom da ostvarim svoj san o početku života u inostranstvu, naišla sam na veoma zanimljiv program zvan Au Pair. Tako sam se prije dvije godine uputila na nepoznatu ali itekako uzbudljivu avanturu koja mi je otvorila mnogo novih mogućnosti i dala jasnu sliku o tome kako život u Njemačkoj zapravo funkcioniše. U ovom tekstu ću vam pokušati dati mali pogled na život kao au pair i mogućnosti koje on pruža.

Sadržaj teksta
1. Au Pair je bio moj put da usavršim njemački, upoznam kulutru i shvatim želim li živjeti u Njemačkoj
2. Zahvaljujući hrvatskom državljanstvu nije mi bila potrebna viza
3. Nema drugih uslova za Au Pair pored formalnih za vizu
4. Postoje različite opcije kako pronaći Au Pair porodicu
5. Pri odobiru porodice obratite pažnju na životni stil roditelja
6. Obaveze au pair osobe zavise od porodice do porodice
7. Moj radni dan je uglavnom trajao od pola osam ujutru do dva popodne
8. Au Pair džeparac nije fiksan već zavisi od porodice
9. Kursevi jezika nisu jeftiniji, ali su defitivno isplatljivi
10 . Suprotno svojim očekivanjima, nisam morala provoditi svoje vrijeme sa roditeljima deteta ako to nisam željela
11. Time što živite kod svoj poslodavca, imate manjak slobodnog vremena
12. Zahvaljujući au pair programu stekla sam prijatelje u mnogim dijelovima svijeta i proširala svoje vidike
13. Au pair boravak mi je pružio dobru podlogu za samostalan život u Njemačkoj
14. Što jasniji budu Vaši ciljevi au pair programa, bit će vam lakše pronaći porodicu koja će Vam pomoći da ih ostvarite.
15. Uspostavite autoritet prema djeci da bi shvatila da i Vas moraju poštovati i slušati jednako kao i svoje roditelje

Au Pair je bio moj put da usavršim njemački, upoznam kulutru i shvatim želim li živjeti u Njemačkoj
Za mnoge mlade ljude, život u inostranstvu čini se samo kao nedostižan san jer se ovakava promjena čini nemoguća zbog nedovoljnog poznavanja jezika, nedostatka poslovnog iskustva ili straha od napuštanja granica svoje domovine. Iako je ponuda poslova dostupnih u državama poput Njemačke prilično velika, te mogućnosti ponekad nisu prigodne za svakoga. Na sreću, postoje i druge opcije.

Au Pair je program razmjene, u kojem mlada osoba doprinosi životu porodice pružajući im pomoć s čuvanjem djece i u njihovom domaćinstvu, u zamjenu za hranu, sobu i priliku da iskusi život u novoj državi i kroz to upozna novu kulturu i nauči jezik. Ali prije nego što počnete zamišljati horor scene o ribanju podova, djeci koja plaču i vrište, treba se osvrnuti na porijeklo, ,Au Pair”. Naime, program datira iz 18. vijeka kada su imućnije porodice u Švicarskoj slale svoju decu u inostranstvo da nauče kulturu i jezik, a danas je popularan u velikom djelu sveta. Shodno tome, Au pair predstavlja ideju da bi au pair osoba trebalo biti dio porodice, a ne samo radnik. Meni samoj se ovaj način života činio kao savršen da usavršim njemački, otkrijem kulturu i način života u Njemačkoj i kroz to odlučim da li zaista želim da ovdje živim.

Zahvaljujući hrvatskom državljanstvu nije mi bila potrebna viza
Oko procesa prijave i dobijanja vize ne mogu govoriti iz ličnog iskustva jer zahvaljajuci hrvatskom državljanstvu mi ista nije trebala. Na osnovu dostupnih informacija na internetu, proces dobijanja vize ne bi trebao biti previše komplikovan. Za Au Pair program vam nije potrebna radna viza, već posebna Au Pair viza, čije izdavanje traje 2-3 mjeseca.

Jedan od najjeftinijih načina da dođete u Nemačku je Au-pair program
Nema drugih uslova za Au Pair pored formalnih za vizu
Pored formalnih uslova za vizu da morate imati između 18 i 27 godina, kao i minimum A1 znanje njemačkog, ne postoje tačno određeni uslovi i zahtjevi koji Vam trebaju da bi ste postali au pair. Naravno, posjedovanje iskustva u čuvanju djece i dobre preporuke mogu pronalazak dobre porodice znatno olakšati. Mnoge porodice traže au pair iz tačno određenih dijelova svijeta i poznavanjem određenog jezika kako bi njihova djeca na lakši način naučila baš taj strani jezik. Veoma je korisno ako posjedujete osnove njemačkog jezika ali u većini slučajeva porodice, prihvataju i osobe koje pored svog maternjeg jezika pričaju i engleski. Ponekad porodice traže i neke dodatne kvalifikacije i talente. Primjera radi, porodice s aktivnom djecom će možda izabrati au pair koji se aktivno bavi nekim sportom i samim time odgovara načinu života ove porodice. Druge porodice će možda tražiti au pair koji može pružiti pomoć djeci u vježbanju klavira ili s zadaćom. Ako posjedujete neku od posebnih kvalifikacija, bilo bi poželjno da ih istaknete, kako bi porodica dobila što bolji utisak o Vama i Vašim interesovanjima.

Postoje različite opcije kako pronaći Au Pair porodicu
Postoje mnogi načini za pronalazak Au Pair porodice. Najpoznatiji način je preko stranice Au Pair World, gdje imate mogućnost napraviti svoj profil, unjeti svoje podatke i interesovanja, ali i preference vezane za porodicu koju tražite. Nakon toga će Vam biti prikazane porodice koje ispunjavaju Vaše zahtjeve, te ćete dobiti mogućnost da stupite u kontakt s njima.

Ja sam se ipak odlučila za drugi, po mom mišljenju sigurniji način. To je Au Pair agencija s kojom sam preko e-maila stupila u kontakt, a agencija je bila zadužena za pronalazak odgovarajuće porodice, a sama prijava u agenciju je besplatna kao i korištenje web stranice. Ovaj put je dosta sigurniji jer porodice moraju platiti svoju prijavu u agenciju što Vama pruža dodatnu sigurnost da ćete zaista dobiti porodicu koja Vas neće na bilo koji način zloupotrebljavati. Još jedna prednost rada s agencijom je ta da u slučaju da imate bilo kakve probleme s porodicom, ili ih želite ih napustiti, posao agencije je da pokuša taj problem riješiti ili da Vam u najkraćem mogućem roku pronađe novu porodicu. Moje iskustvo s agencijom Taunus je bilo pozitivno. Na samom početku su mi poslali profile različitih porodica i pomogli da pronađem onu koja bi mi najviše odgovarala. Također su u toku mog boravka kod porodice bili od velike pomoći kako meni, tako i drugoj strani kojoj je ovo bilo prvo iskustvo s Au Pair programom. Također jedna bitna prednost rada s agencijom je ta da ćete dobiti posebnu karticu s vašom slikom i imenom, preko koje možete ostvariti određene popuste pri posjetama muzeja, galerijama i svim mjestima gdje postoje određeni popusti za učenike. Još jedna pozitivna strana je to da su apsolutno sve usluge agencije za Vas besplatne.

Pri odobiru porodice obratite pažnju na životni stil roditelja
Moj glavni kriterijum tada za biranje porodice je bio taj da apsolutno niko od roditelja/djece ne govori moj maternji jezik jer sam kroz ovo iskustvo prvenstveno željela naučiti njemački jezik. Još jedan od kriterijuma je bio taj da žive u velikom gradu, jer sam smatrala da je život u velikom gradu jedno veoma interesantno, uzbudljivo i zanimljivo iskustvo. Drugih bitnih kriterijuma nisam imala. Prvenstveno sam se vodila svojim osjećajem i odlučila se za porodicu za koju sam smatrala i očekivala da ću se osjećati prihvaćeno i ugodno.

S današnjim iskustvom i znanjem, pri odabriu porodice bih obratile više pažnju na životni stil roditelja i da li je to nešto što meni zaista odgovara. Bez obzira na činjenicu što je moje sveukupno iskustvo bilo pozitivno, da biram opet, odlučila bih za porodicu koja ima stariju djecu jer bi mi to pružilo mogućnost da na još lakši i zabavniji način naučim njemački jezik.

Obaveze au pair osobe zavise od porodice do porodice
Dužnosti i odgovornosti koje se očekuju mogu varirati od porodice do porodice. Većina želi da au pair pazi i igra se s djecom. Ipak, postoji ogroman broj mogućnosti, te osoba koja doista želi proći kroz ovo iskutvo mora biti sigurna da razumije očekivanja porodica koje razmatraju kao moguće opcije.

Neke porodice će očekivati da au pair obavlja osnove kućanske poslova poput usisavanja i pranja suđa. S druge strane neki au pairs moraju pripremati jelo, brinuti se o kućnim ljubimcima ili voziti auto da bi dovezli djecu u/iz škole.

Većina au pairs mora da radi u prosjeku 25-35 sati sedmično, iako i radno vrijeme može biti različito u zavisnosti od potreba porodice. Maksimalni broj radnih sati je određen zakonom i mora biti poštovan te je to također navedeno u Vašem ugovoru u kojem se nalaze svi detalji vezani za Vaše obaveze i odgovornosti, ali i obaveze i pravila vezane za Vašu porodicu. Vaš tipični radni dan može uključivati buđenje dece i pomaganje roditeljima oko spremanja djece za školu, te imanja ostatka dana slobodno – vrijeme koje se može koristiti za posjetu kursa njemačkog. Zatim, posao ponovo počinje kada djeca dođu iz škole i traje do njihovog odlaska u krevet. U slučaju da radite u porodici koja ima malo dijete, koje ne ide u vrtić ili školu, raspored može izgledati drugačije. U tom slučaju ćete najčešće raditi dok se roditelji ne vrate sa posla, a ostatak dana imati slobodno. Veoma je važno da razgovarate s porodicom o radnim satima i utvrdite tačna pravila prije nego što pristanete da radite za njih.

Rad vikendom također zavisi od porodice, iako svaki au pair ima pravo na jedan kompletno slobodan dan u toku sedmice, najčešće nedjelju. Neke države, uključujući i Njemačku imaju tačno određena pravila o tome koliko au pair smije raditi dnevno i koje poslove mogu raditi. Ipak, u praksi se ovakve odluke često donose bazirajući se na Vašim ali i željama porodice.

Moj radni dan je uglavnom trajao od pola osam ujutru do dva popodne
S obzirom na to da sam imala želju živjeti u velikom mestu, izabrala sam simpatičnu porodicu iz Berlina koja ima samo jedno dijete i to bebu, koja je u vrijeme mog dolaska u Njemačku bila stara samo 5 mjeseci.

U mom slučaju radni dan bi počinjao u pola 8 ujutro, a završavao oko 14 sati. Ponekad je bilo drugačije u zavisnosti od dogovora sa roditeljima i njihovim obavezama. U slučajevima kada sam im bila potrebna naveče, onda bih radila dosta kraće ujutro. Neke od mojih obaveza su uključivale pripremanje jela za bebu, igranje, odlazak u šetnju ili na igralište. U vrijeme kada je beba spavala najčešće sam bila zadužena da pospremim igračke i obavim ostale sitne kućanske poslove. Uvijek sam pokušavala biti fleksibilna, a s roditeljima sam uspostavila sistem u kojem bi na kraju sedmice dobila raspored za sljedeću sedmicu kako bi mogla efikasno organizovati svoje vrijeme. Moj posao je također uključivao i rad subotom dva puta mjesečno kada sam zajedno s porodicom boravila na njihovoj vikendici u blizi Berlina.

Au Pair džeparac nije fiksan već zavisi od porodice
U poređenju s au pairs u Americi, u Njemačkoj i ne zarađuju baš mnogo. S obzirom da u sklopu Au Pair programa Vaša porodica mora da Vam obezbijedi smještaj i hranu, Vaš džeparac iznosi minimalno 260 € što vam po mom mišljenju može biti dovoljno za neke slobodne aktivnosti poput obilazaka muzeja, galerija i drugih turističkih atrakcija, te za druge aktivnosti poput sporstkih ili umjetničkih kurseva. Pored pomenutih 260 €, u slučaju da posjećujete i kurs jezika od porodice dobijate dodatnih 50 €. Ponekad porodice odluče da Vam plaćaju i voznu kartu kako bi dobili mogućnost da se krećete po gradu. Treba naglasiti da cifra od 260 € nije fiksna i da mnoge porodice, u slučaju da imaju više djece mogu ponuditi i znatno više.

Kursevi jezika nisu jeftiniji, ali su defitivno isplatljivi
U slučaju da Vam je priroritet naučiti njemački jezik u toku vašeg boravka kao au pair, bitno je da to i naglasite pri razgovoru s porodicom. Moja porodica je prije mog dolaska uspjela naći školu te sam svoj prvi kurs završila u Volkhochschule (VHS) , što bi u prijevodu značilo narodna škola. To je neprofitna organizacija za obrazovanje i doškolovanje odraslih.

Međutim s obzirom da nisam bila posebno zadovoljna kursem zbog nedovoljnog intenziteta učenja, odlučila sam da svoj sljedeći kurs upišem u privatnoj školi. Razlika u cijeni kurseva između VHS i privatnih škola i nije tako velika s obzirom da sam se ja odlučila za jednu od jeftinijih škola tj. Deutsch Akademie. Cijena jednog intenzivnog kursa (4x sedmično po 3 sata) iznosi 250 €. Ovo je poprilično velika cifra s obzirom da au pairs zarađuju u prosjeku 340 € mjesečno. Međutim, finasiranje kursa nije nemoguće ako Vam je to prioritet. Moj nivo njemačkog jezika kada sam stigla u Njemačku je bio B1.2 što je značilo da trebam završiti 4 kursa da bih stigla do željenog nivoa. Zbog cijene kursa nisam svaki mjesec upisivala novi kurs, nego sam pravila pauze da bi imala vremena da usavršim naučeno gradivo ali i da bih mogla uštedjeti dovoljno novaca za sljedeći kurs. Moje iskustvo u ovoj školi je bilo pozitivno, i tu sam također uspjela upoznati mnogo zanimljivig osoba koje su zbog različitih životnih ciljeva odlučile doći u Njemačku. Zbog intenziteta kursa i mnogobrojnih zadaća u ovom periodu i nisam imala baš previše slobodnog vremena ali uz dobru organizaciju i posvećenost ništa nije nemoguće.

Suprotno svojim očekivanjima, nisam morala provoditi svoje vrijeme sa roditeljima deteta ako to nisam željela
Prije samog dolaska u Njemačku nisam imala neka prevelika očekivanja jer nisam bila ni svjesna šta bi me tu moglo dočekati. Posao čuvanja male bebe definitivno je bila velika obaveza i izazov za mene jer se do tada nisam susrela s nečim takvim. Kroz au pair iskustvo sam naučila mnogo toga o sebi i izgradila sam stav s kojim se mogu izboriti s različitim izazovima koje nam život pruža. Bitno je spomenuti da sam se također mnogo zbližila s djetetom koje sam čuvala i da ću se uvijek s osmijehom na licu prisjećati lijepih momenata iz tog perioda mog života. S druge strane, očekivala sam da ću imati blizak odnos i morati provoditi više vremena s ‘roditeljima djeteta. U mom slučaju nije bilo tako, te nikad nisam bila primorana da svoje vrijeme provodim s njima ako to nisam željela.

Time što živite kod svoj poslodavca, imate manjak slobodnog vremena
Sama činjenica da živite kod porodice za koju radite čini ovaj posao drugačijim od svakog drugog. To ponekad može biti zaista iscrpljujuće. Na neki način nikada nemate potpunu slobodu i ako provodite svoje slobodno vrijeme u kući možete očekivati da će Vas dijete u tome ometati i baš u tom trenutku željeti da se igra s Vama. Nećete imate toliku slobodu oko toga kada izlazite i kada se vraćate kući u slučaju da sutradan radite, ali ipak i ovo zavisi od porodice u kojoj živite. Dakle manjak slobode je jedan od problema s kojima se mnogi au pairs susretnu ali kroz kompromis i prihvatanjem odgovornosti ovog posla može se lako doći do rješenja.

Zahvaljujući au pair programu stekla sam prijatelje u mnogim dijelovima svijeta i proširala svoje vidike
Kod Au Pair mi se najviše sviđela činjenica da sam kao dio porodice mogla zaista vidjeti kako izgleda život njemačke. S druge strane, zahvaljući Au Pair grupama na Fejsbuku u vrlo kratkom vremenskom periodu sam upoznala druge au pairs iz cijeloga svijeta i na taj način pored njemačke kulture, upoznala i druge. Zahvaljujući ovom programu, upoznala sam divne ljude s kojima se i danas družim ali isto tako imam prijatelje u mnogim drugim dijelovima svijeta. Na ovaj način sam postigla upravo ono što je i bio jedan od mojih ciljeva pri dolasku u Njemačku- proširiti svoje vidike i stvoriti sebi nove mogućnosti.

Au pair boravak mi je pružio dobru podlogu za samostalan život u Njemačkoj
Ukoliko u toku svog boravka u Njemačkoj kao au pair usavršite znanje njemačkog jezika, to vam otvara bezbroj mogućnosti, pogotovo u većim mjestima poput Berlina. Ja sam za to vrijeme uspjela uspješno položiti B2 ispit kao i TestDaF koji vam je potreban za upisivanje na fakultet. Nakon Au Pair sam uspjela pronaći novi posao i nakon određenog vremena uspješno upisala fakultet u Berlinu. U toku boravka s porodicom u Berlinu sam uspjela naučiti kako funkcionišu administrativni ali i školski sistem u Njemačkoj. To znanje mi je mnogo pomoglo oko pronalska stana, problemima s osiguranjem i upisivanju na fakultet. Može se reći da vam Au Pair daje dobru podlogu za nastavak života u Njemačkoj ali to ipak zavisi od vaših želja i ambicija.

Što jasniji budu Vaši ciljevi au pair programa, bit će vam lakše pronaći porodicu koja će Vam pomoći da ih ostvarite.
Moj savjet bi bio da prije nego što započnete samu potragu za porodicom da dobro razmislite o tome kako želite da Vaš život kao au pair izgleda. Da razmislite o stvarima da li želite da živite u velikom ili malom mjestu, da li biste radije živjeli u porodici koja ima stariju djecu ili ipak mlađu; da li ste spremni na određene kompromise i odricanja koje ovakav život zahtjeva; da li nakon Au Pair planirate ostati u Njemačkoj i slična pitanja. Što jasniji budu Vaši ciljevi, bit će vam lakše pronaći porodicu koja će Vam pomoći da ih ostvarite. Nakon što pronađete potencijalnu porodicu, u najčešćim slučajevima ćete voditi razgovor s njima preko Skypa kako bi se još bolje upoznali. To je upravo idealna prilika da saznate da li je to porodica za Vas. Ne ustručavajte se pitati apsolutno sve što Vas zanima ali istovremeno budite otvoreni za njihove zahtjeve i prijedloge.

Nakon što pronađete potencijalnu porodicu, u najčešćim slučajevima ćete voditi razgovor s njima preko Skypa kako bi se još bolje upoznali . To je upravo idealna prilika da saznate da li je to porodica za Vas. Ne ustručavajte se pitati apsolutno sve što Vas zanima ali budite i otvoreni za njihove zahtjeve i prijedloge.

Uspostavite autoritet prema djeci da bi shvatila da i Vas moraju poštovati i slušati jednako kao i svoje roditelje
Koliko god vama bilo teško napustiti Vašu domovinu, porodicu i prijatelje, uputiti se u nešto nepoznato, treba da imate količinu razumijevanja i za drugu stranu. Za mnoge porodice je ovo također nešto novo i nepoznato, jer oni su ti koji puštaju stranca u svoj život i dom. Ponekad ćete možda imati poteškoća s roditeljima jer oni nisu zadovoljni s Vašim ponašanjem ili zbog načina na koji se ophodite s djecom.

Još jedna mnogo bitna stavka je vaš odnos s djecom. Iako većina au pairs prvenstveno želi biti prijatelj toj djeci, morate uspostaviti autoritet da bi djeca shvatila da Vas moraju poštovati i slušati jednako kao i svoje roditelje. Na kraju, morate biti svjesni činjenice da ćete živjeti u porodici koja se najvjerovatnije mnogo razlikuje od Vaše prave porodice. Počevši od načina života, preko načina ishrane i drugih stvari. Na Vama je da odlučite da li ste spremni na takve promjene i da li ste spremni na takav izazov.

Za mnoge porodice je ovo također nešto novo i nepoznato, a oni na neki način puštaju stranca u svoj život i dom.

Na kraju bih željela da podržim i ohrabrim svaku osobu koja razmišlja da se prijavi na Au Pair program. Ne mogu reći da je lagano i jednostavno ali je u svakom slučaju jedno nezaboravno i vrijedno iskustvo. Pored mogućnosti da upoznate novu državu, kulturu i jezik, upoznat ćete i mnoge druge ljude s nevjerovatnim životnim pričama, a možda baš ovaj program i Vama bude prvi korak prema novom životu. Nemojte se bojati izaći iz svoje komfort zone i prihvatiti izazov u kojem ćete možda otkriti neku novu stranu sebe. Ukoliko se na kraju ipak odlučite vratiti se u Vašu domovinu, sigurno će Vas ovo iskustvo i stvari koje ćete naučiti kroz njega pratiti cijeli život! U slučaju da imate pitanje, ili želite dobiti još dodatnih informacije više ste nego dobrodošli da postavite pitanja u komentare ispod teksta na koje ću vrlo rado odgovoriti

Loading

O urednik

Također pogledajte

njemacka zastava

Radite prekovremeno u Njemačkoj? Evo koliko možete zaraditi

Mnogi ugovori o radu detaljno određuju postoji li nadoknada za prekovremeni rad i kako vam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *