Poređenje cijena hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Poređenje cijena hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj
hrana

Poređenje cijena hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj

Cijene namirnica u supermarketima u Dublinu su veće za 45,45 posto, a u Berlinu za 23,59 posto nego u Zagrebu.

Istraživanje MojPosao o tome Zašto Hrvati odlaze u inozemstvo pokazuje da naši građani najviše odlaze u Njemačku, a slijede Austrija i Irska.

24sata donosi pregled cijena namirnica u Irskoj i Njemačkoj te usporedbu s cijena u Hrvatskoj:

Dok košarica onih osnovnih prehrambenih artikala košta podjednako u Irskoj i Njemačkoj, život u Irskoj općenito je među skupljima u Europi. Neke namirnice su puno skuplje nego u ostalim europskim zemljama.

Ako živite u Hrvatskoj, u supermarketu ćete litru mlijeka, pola kile bijeloga kruha, kilu riže, tucet jaja, kilu sira, kilogram pilećih prsa, kilogram govedine, kilu jabuka, banana, naranči, rajčica, luka, krumpira te glavicu zelene salate platiti, ovisno o gradu u kojem živite, prosječno 253,96 kuna.

U Njemačkoj, kamo se odselilo 56 posto Hrvata, sve to zajedno košta 309,28 kuna, a u Irskoj 50 lipa skuplje, odnosno 309,78 kuna.

Ova košarica dovoljna je tek za samca kojemu će ove namirnice biti dovoljne samo za nekoliko dana.

Uzimajući ukupni prosjek cijena koje su u supermarketima u svim gradovima, u Njemačkoj i Irskoj cijene ovih osnovnih namirnica podjednake, no nekoliko njih ipak odudara od zemlje do zemlje, a posebice od grada do grada.

U prosjeku je to po nekoliko kuna, no neki proizvodi su i duplo skuplji nego, primjerice, kod nas.

Tako Irska ima najskuplje mlijeko, kruh, jaja, banane, pileća prsa, krumpir i luk. U Irskoj je kilogram krumpira dvostruko skuplji nego u Hrvatskoj. Portal numbeo.com rangirao je Irsku na sedmo mjesto po skupoći krumpira u Europi.

Njemačka, pak, u usporedbi s Hrvatskom i Irskom, ima najskuplju rižu, rajčicu, salatu te govedinu. Tamo naši Hrvati kilogram rajčica plaćaju duplo više nego mi ovdje u Hrvatskoj. Inače, Njemačka je šesta europska zemlja po visokoj cijeni rajčica.

S druge strane, Hrvatska “šiša” Njemačku po cijeni mlijeka i jaja. Mlijeko nam je u prosjeku skuplje 50 lipa, dok su jaja i dvije kune skuplja po paketu nego u Njemačkoj.

Plaće 10.000 kuna veće
Uspoređujući metropole Hrvatske, Irske i Njemačke, cijene namirnica u supermarketima u Dublinu su veće za 45,45 posto, a u Berlinu za 23,59 posto nego u Zagrebu. Primjerice, cijena kruha u Dublinu je oko 10,39, dok je u Zagrebu oko 5,79 kuna. No skuplji je Dublin i od Berlina.

Iako je život u Irskoj i Njemačkoj skuplji nego u Hrvatskoj, važno je naglasiti kako tamo radnici imaju i puno veće plaće, pa si više toga mogu i priuštiti i imaju i bolji životni standard. Dok naši radnici doslovno preživljavaju s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 6253 kune, u Njemačkoj ona iznosi 16.107,70 a u Irskoj 16.078,25 kuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u ožujku isplaćena najviša prosječna plaća u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, i to u iznosu od 11.057 kuna, dok su najnižu plaću, od 4008 kuna, dobili radnici u uslužnim djelatnostima.

Irska i Njemačka, u koju bježe naši Hrvati, tako spadaju među deset europskih zemalja s najboljim plaćama. No ima i boljih. Prijestolje drži Švicarska, gdje prosječna plaća iznosi 30.053,53 kuna mjesečno.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *