Koje su razlike između Austrijanaca i Njemaca? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Koje su razlike između Austrijanaca i Njemaca?

Koje su razlike između Austrijanaca i Njemaca?

Izvor: ucenjenemackog.rs
Austrija i Njemačka su zemlje susjedi koje imaju zajednički jezik. Strancima koji ne umiju da prepoznaju različit izgovor i dijalekte Austrijanci i Njemci zvuče isto, tako da ih često miješaju. Ni jedni ni drugi, međutim, to ne vole.

Kada se govori o Njemcima i o najčešćim stereotipima u vezi sa njima, neko bi pomislio da isto važi i za Austrijance. Međutim, ovo nije slučaj i često ćete čuti kako Austrijanci govore o tome kakvi su Njemci na isti način kao i mi.

Koje su to osobine po kojima se najviše razlikuju Austrijanci i Njemci?

Austrijanci imaju dobar smisao za humor. Za razliku od Njemaca koje bije glas da imaju najgori smisao za humor na svijetu, odnosno da ga uopšte nemaju, u Austriji je poznat takozvani “Wiener Schmäh”, bečki smisao za humor, koji karakterišu šale na sopstveni račun i puno sarkazma. Bečlije, kao ni ostali njihovi sunarodnici, ne shvataju život previše ozbiljno, rado se smiju i vole da se našale i na sopstveni račun.

Austrijanci često zbijaju šale i pričaju viceve na račun Njemaca. Podsmijavanje Njemcima je veoma prisutno, međutim, nije zlonamjerno. Imaju šaljivo-pogrdni naziv za njih: “Piefke”, dok Njemci nemaju sličan naziv za Austrijance i uopšte gledano, ne bave se pretjerano njima.

Neki smatraju da je ta potreba Austrijanaca da se rugaju Njemcima posledica osjećaja inferiornosti u odnosu na svog velikog susjeda.

Njemci smatraju Austrijance zabavnim, šarmantnim i zanimljivim. Nasuprot tome, Austrijanci njih smatraju uobraženim, rigidnim i bez smisla za humor.
Njemci međutim, takođe smatraju Austrijance lijenim i nepouzdanim, jer dok su oni ambiciozni, efikasni i uporni kada je u pitanju postizanje ciljeva, to se baš ne može reći za Austrijance.

Njemci su strogi, kruti, ponekad cjepidlake, dok su Austrijanci opušteniji i manje formalni. Njemci koji duže vrijeme borave ili rade u Austriji moraju da se priviknu na dosta opušteniji, ležeran način života koji se razlikuje od onoga na šta su navikli u svojoj zemlji.

Iz svega ovoga može se zaključiti da je sa Austrijancima mnogo zanimljivije družiti se, dok je sa Njemcima bolje poslovati. Pored navedenih razlika i stereotipa vezanih za karakter i ponašanje, evo još nekih uporednih zanimljivosti.

U Austriji, za razliku od Njemačke gdje postoji više većih gradova, jedini značajno veliki grad je Beč, sa 2,3 miliona stanovnika. Postoji još nekoliko većih gradova sa jedva po par stotina hiljada stanovnika, a cijeli ostatak zemlje je ruralan, sa selima i malim varošicama.
Najveći broj Austrijanaca su katolici, dok je u Njemačkoj podjednak broj katolika i protestanata. Međutim u obje države veoma mali broj stanovnika odlazi u crkvu. U obje zemlje sa sve većim brojem doseljenika raste i broj pripadnika drugih vjeroispovesti, prije svega muslimana.

Njemci su bolji u fudbalu. Tačnije njihovi timovi su uspješniji, tako da i dobri austrijski fudbaleri odlaze da igraju za njemačke timove. Iako je i u Austriji fudbal, pored alpskog skijanja i hokeja, najpopularniji sport, Austrijanci nisu toliko uspješni u njemu. Nacionalni tim nije nakon drugog svjetskog rata osvojio ni jedan veliki turnir.

Stranci često kažu da njemački koji se govori u Austriji ljepše zvuči od onog u Njemačkoj, da je navodno više melodičan i manje grub. Ovo međutim zavisi od dijalekta do dijalekta, odnosno dijela Njemačke u kojoj se govori. Tako je, na primjer, jezik koji se govori u Bavarskoj dosta sličan onom u Austriji.

Najveći broj doseljenika u Austriji čine upravo Njemci, dok su Srbi na drugom, a Turci na trećem mjestu. Takođe, 40% svih turista koji godišnje posjete Austriju su Njemci.

Polovina odraslih Austrijanaca su pušači. Austrija je jedna od rijetkih evropskih zemalja gde je dozvoljeno pušenje u kafićima. Zakon protiv pušenja se veoma teško sprovodi jer su Austrijanci veoma privrženi ovoj navici. U Njemačkoj pušači čine četvrtinu odraslog stanovništva i u većini pokrajina pušenje u lokalima je zabranjeno.

Za kraj da dodamo da stranci koji su imali prilike da upoznaju stanovnike obje države uglavnom kažu da su Austrijanci ‘ležernija verzija Njemaca’, pristupačniji, opušteniji i zabavniji. U svakom slučaju, sve su ovo najčešći ali uopšteni utisci, a pravu sliku ćete steći tek ako sami budete imali prilike da upoznate Njemce i Austrijance, pogotovo ako budete studirali, radili ili na neki drugi način proveli više vremena sa njima.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *