Američko-njemačka kompanija otvorila firmu u BiH, zaposlit će od 80 do 100 radnika - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Američko-njemačka kompanija otvorila firmu u BiH, zaposlit će od 80 do 100 radnika
elektricitet

Američko-njemačka kompanija otvorila firmu u BiH, zaposlit će od 80 do 100 radnika


Američko-njemačka kompanija, koja posluje u osam zemalja, u BiH će za 20-ak dana početi s proizvodnjom dijelova za generatore, a zaposlit će 80 do 100 radnika.
U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama (BiH) ovih dana s radom počinje još jedna kompanija. Riječ je o stranom investitoru, američko-njemačkoj korporaciji Hennig koja je u Živinicama lani osnovala tvrtku, javlja BiznisInfo.

Hennig BH će proizvoditi električne generatore, a prema riječima načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića riječ je o proizvodnji koja je potpuno nova ne samo za Živinice nego i za cijelu BiH.

“Proizvodna hala već je izgrađena, a proizvodnja treba početi za 20-ak dana. Najavljeno je da će tvornica raditi u tri smjene, a bit će zaposleno od 80 do 100 radnika. Nekoliko inženjera već je prošlo obuku za rad u pogonima kompanije”, rekao je za načelnik Kamenjaković.

Kompanija s globalnim sjedištem u Rockfordu u američkoj državi Illionis u Ciljugama će za početak proizvoditi dijelove za generatore. Ako sve bude išlo prema planu, u sljedećoj fazi prebacit će u BiH proizvodnju cijelog generatora iz neke od osam država svijeta u kojima trenutno ima pogone.

Kompaniju su osnovala braća Arnold i Kurt Hennig 1950. godine. Tri godine kasnije proizveli su prvi primjerak svog najpoznatijeg proizvoda, teleskopskog čeličnog poklopca. Do 1975. prodali su ih milijun. Danas Hennig proizvodi u Češkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Koreji i Francuskoj, a sjedište za Europu je u njemačkom Kirchheimu.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *