Koliko košta život u Njemačkoj? Ivan Vam je sve izračunao! (VIDEO) - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Koliko košta život u Njemačkoj? Ivan Vam je sve izračunao! (VIDEO)
ivan lovric

Koliko košta život u Njemačkoj? Ivan Vam je sve izračunao! (VIDEO)


Ivan Lovrić iz Allensbacha u novom videu, koji je podijelio na YouTubeu, detaljno je izložio vlastite troškove života u Njemačkoj, ali je naveo i koliko visoki bi općenito mogli biti troškovi života u Njemačkoj za bilo koga tko živi tamo ili se želi preseliti.

Stan je najskuplji
Najveći trošak u Njemačkoj, prema njegovim riječima, je stan. On osobno plaća 715 euraza svoj stan koji ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak, a u tu cijenu su uključeni voda i grijanje. Inače, cijene stanova u Njemačkoj kreću se od 450 eura do 1500 eura ili više, ovisno o lokaciji i veličini stana.

Za smeće plaća oko 14 eura mjesečno ili 169 eura godišnje. Cijena smeća ovisi o broju članova obitelji, imate li bio smeće ili nemate, imate li samo vreću ili kantu za smeće i koliko puta se smeće mjesečno odvozi, tako se odvoz smeća plaća od 7 do 16 ili više eura mjesečno.

Na struji je moguće dosta uštedjeti
Ivanova obitelj za struju mjesečno izdvaja 56 eura. Inače, kaže on, upravo na struji moguće je godišnje jako puno novaca uštedjeti. Primjerice, Ivan je uštedio preko 600 eura zbog prelaska kod novog davatelja struje. Općenito cijene struje se kreću od 20 do 100 eura, ovisno o tome imate li stare ili nove aparate koji troše manje struje itd.

Za internet i televiziju plaća se između 15 eura mjesečno, pa sve do 50 ili više eura, ovisno o paketu. Ivan plaća od 50 do 60 eura, no s obzirom da je isključio opciju njemačke televizije uskoro će plaćati 35 eura samo za brzi internet.

Njegova supruga i on koriste i dva mobitela za koja plaćaju 50 eura. U to je uračunat 1GB internetskog prometa u Europi, a u Njemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobitele može biti od 10 pa do 150 eura.

Za osobno osiguranje, u što su uračunati on, njegova supruga i djeca, plaća 65 eura te su s tim osigurani na 100.000 eura.

Automobil je veliki trošak za Ivanovu obitelj
Automobil je za Ivanovu obitelj veliki trošak budući da imaju dva automobila te troše puno goriva za put do posla i prijevoz djece. Za dva automobila plaćaju osiguranje 1300 eura, oko 200 eura goriva mjesečno, 76 eura poreza te servis 90 eura za manji automobil i 240 eura godišnje za veći automobil, prenosi danas.hr

Za vrtić Ivanova obitelj izdvaja 90 eura mjesečno plus 40 do 60 eura za užinu jer u njemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Školu za kćer ne plaća budući da je škola u Njemačkoj većinom besplatna. Inače, troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 ili više eura. Ivan je ranije za sina trebao plaćati 250 eura jaslice, koje su skuplje od vrtića. Međutim, s obzirom da je to bilo u vrijeme kada je manje zarađivao, država ga je subvencionirala sa 190 eura.

Važno je napomenuti da se u Njemačkoj plaća porez na psa koji iznosi 100 do 300 ili više eura, ovisno o županiji i broju psa ili neke druge životinje.

Može se preživjeti i s 50 eura za hranu
Oko 400 eura Ivanova obitelj potroši na hranu, no moguće je preživjeti u Njemačkoj i s 50 ili čak i manje eura. Kada je on došao u Njemačku nije imao puno novaca, no preživio je cijeli mjesec s 34 eura.

Za aktivnosti u slobodno vrijeme, poput odlaska u kino ili na večeru, izdvajaju oko 150 eura, a za kćer izdvajaju 34 eura za trening rukometa i 30 eura mjesečno za ples. I dok oni ne troše ništa novaca za javni prijevoz, autobus i vlak, inače se za ovu uslugu plaća do 100 ili više eura.

U konačnici, računica je pokazala da Ivanovi mjesečni troškovi boravka u Njemačkoj iznose 2323 eura. Vaši troškovi, s druge strane, mogli bi iznositi između 700 eura na dalje, ovisno o tome koliko ste štedljivi ili rastrošni.

Važno je imati cilj
U konačnici, Ivan također ima i jedan savjet svima onima koji žele doći u Njemačku, a to je, naime, da trebate imati neki cilj, jer “bez cilja to ne vrijedi ništa”, te da si ciljeve postavite nisko kako se ne biste na kraju razočarali.

https://youtu.be/mXErB4AW5_8

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *