Stranci u Njemačkoj zarađuju dosta manje novca od Njemaca - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Stranci u Njemačkoj zarađuju dosta manje novca od Njemaca
njemačka euro

Stranci u Njemačkoj zarađuju dosta manje novca od Njemaca

Postoje razlike i između stranaca pa tako manje plaće imaju zaposlenici iz zemalja iz kojih dolazi najviše tražitelja azila.

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad prosječna bruto plaća u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. godine iznosila je 3.209 eura mjesečno.

Zaposlenici s njemačkim državljanstvom u prosjeku su zarađivali 3.294 eura, a stranci 2.463 eura. Razlika je 22 posto.

Razlike postoje i između stranaca
No, razlike postoje i između stranaca. Najmanje plaće imaju zaposlenici iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše tražitelja azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 eura bruto mjesečno.

I stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju znatno manje. Kao pomoćni radnici Nijemci u prosjeku zarađuju 2.313 eura bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosječno 1.918 eura bruto, a stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražitelja azila kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1.647 eura bruto.

Sličan jaz i kod visoko kvalificiranih osoba
Sličan jaz se vidi i kod akademski obrazovanih i drugih visoko kvalificiranih osoba. Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 eura bruto, stranci 4.960 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 4.394 eura bruto. Razlike se uočavaju i kad Nijemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Primjerice, kod čistača i čistačica Nijemci zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 1.655 eura bruto, piše Deutsche Welle.

Izvor: moj-posao.net

 2,939 total views,  3 views today

O urednik

Također pogledajte

Najbogatiji čovjek na svijetu traži radnike i u Bosni: Oglas objavljen na našem jeziku. Rješavat ćeš svjetske probleme, evo kako se zaposliti u Tesli:

Američka kompanija Tesla, vodeći svjetski proizvođač električnih automobila, počeo je potragom za radnom snagom i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *