Kako dobiti Norvešku radnu vizu? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kako dobiti Norvešku radnu vizu?
norveska zastava

Kako dobiti Norvešku radnu vizu?

Boravak na osnovu zaposlenja (work immigration)

Bogata, velika i ne mnogo naseljena, sa oko pet milona stanovnika… Norveška je zemlja u kojoj su, zadnjih decenija, svoje bolje sutra potražili, manje – više svi narodi ovog „trećeg kamena od Sunca“ koji svi mi naseljavamo.

Pri zapošljavanju prednost imaju, naravno, Norvežani. Posle njih dolaze EU državljani, gde će se (nezvanična) prednost dati Švedjanima i Dancima, jer su im je jezici i kultura veoma slični. Svi ostali su u trećem krugu i moraju da imaju radnu dozvolu, oppholdsillatelse.

Veoma važna stvar za sve sa ne-EU pasošem: da bi ste dobili radnu dozvolu prvo i osnovno je da morate imati ponudu za posao, tj. morate naći posao kod firme koja je registrovana u Norveškoj (ili da ima ispostavu (branch) u NOR). Svaki rad, pre podnošenja zvaničnog zahteva za oppholdstillatelse, je nelegalan rad. Svaki probni rad, po principu „radi dva-tri dana pa ako si dobar podnećemo zahtev i potpisati ugovor“ je „RAD NA CRNO“. Kod ovakvog angažmana rizikujete deportaciju i zabranu ulaska u Šengensku zonu od nekoliko godina.

Postoji mogućnost da pri apliciranju i predaji dokumenata zatražite opciju RANI START. To znači da vam dozvoljavaju da radite dok još uvek nije doneta konačna odluka. Ovde treba pratiti propise i informisati se preko UDI jer se procedure često menjaju. Nekad za odredjena zanimanja dozvole ovu opciju, nekad ih baš briga…nemojte previše računati na to, u NOR stvari često zavise i od službenika na koga naletite…kod ovog može, kod kolege ne može, videćete i sami – welcome to Norway.

Neke od radnih dozvola sa ne-EU pasošem su:

  • Sezonska dozvola. Kod sezonskih poslova (u turizmu, poljoprivredi, šumarstvu, ribarskoj industriji i slično) postoje sezonske radne dozvole. Izdaju na šest meseci i nisu osnova za sticanje stalne radne dozvole niti državljanstva, niti se može uraditi spajanje porodice. Ali se može lepo zaraditi, steći norveško radno iskustvo i referenca, na koju se kasnije čovek može pozvati kad bude tražio „pravi posao“. Obično u ugovoru stoji da, po završetku istog, možete od firme tražiti attest, tj. preporuku/potvrdu da ste radili u toj firmi, sa opisom poslova za koje ste bili zaduženi. Inače ovde su najvažnije norveške reference, ostalo je, zavisno od profesije, uglavnom manje bitno. Sezonska dozvola je odlična za „izvidnicu“, da vidite da li vam odgovara sama zemlja, način tada, mentalitet, ljudi, da li biste sebe i svoju porodicu mogli zamisliti ovde, itd.
  • Skilled workers. Ova vrsta dozvole zahteva da imate potrebno radno iskustvo, adekvatno formalno (školsko) obrazovanje, eventualno i relevantne kurseve itd. To znači da za posao za koji želite da aplicirate morate biti i školovani (srednja škola/viša/faks). Prekfalifikacije u srednjim stručnim školama se uglavnom priznaju (npr. završena srednja ekonomska, posle toga prekfalifikacija za srednju elekrotehnčku školu, posle toga par godina rada i iskustva… trebalo bi da može se dobije sertifikat za električara, poznatiji kao DSB).

Kursevi na Narodnim univerzitetima, poput „Božidar Adžije“ u Bgd, se ne priznaju, samo srednje škole!!!

Zavisno od zanimanja, nekad je potrebno izvršiti autorizaciju, tj. priznavanje diplome od strane autorizovanih drzavnih agencija. Ja kao električar sam, recimo, morao da dobijem DSB sertifikat, medicinski radnici opet imaju svoju muku po tom pitanju…biće priče o tome posebno.

Za skilled workers-e ima više vrsta dozvola…

Jedna vrsta je dozvola za rad ako radite za stranu kompaniju koja ima svoju ispostavu u Norveškoj. Takav je bio moj prvi angažman u Norveškoj od skoro pet meseci 2016. godine. Ovakav rad je odličan za izvidnicu, kao i kod sezonskih poslova. U ovom slučaju vam se boravak u NOR ne računa u vreme potrebno za dobijanje stalne radne dozvole. Ako ostajete duže od šest meseci, postoji opcija da dovedete porodicu. Ovakav način odgovara mnogim našim ljudima: malo u NOR-malo kući, uzmu lepe parice, ne moraju da uče jezik niti da napuštaju ognjišta, firma obezbedjuje smeštaj a nekad i auto…

I ono što traži veliki broj ljudi koji želi, privremeno ili trajno, da emigrira je: skilled worker with an employer in Norway radna dozvola.

Ova vrsta radne dozvole je ono pravo. Sa njom imaš prava kao i norveški državljani. Besplatno zdravstvo, školstvo, pristup penzionom sistemu i NAV-u (služba za zapošljavanje), mogućnost povraćaja poreza, feriepenger (plaćeni odmor), račun u banci i kotiranje na kreditnom birou…

Ali imaš i jednu veliku obavezu – da plaćaš porez!!!

Boravak sa ovom vrstom dozvole je osnova za dobijanje stalne radne dozvole i, kasnije ko želi, državljanstva. Zakonski minimalac ne postoji, ali da bi dobio ovi dozvolu, ne možeš biti plaćen ispod nekog minimuma za koji su se sindikati izborili. Po sadašnjim propisima, promenom poslodavca ne pokreće se nova procedura za dobijenje dozvole, već se promena samo prijavi Policiji u roku od jedne nedelje. Ukoliko radite za istu firmu ali menjate poziciju, morate ponoviti celu proceduru dobijanja dozvole.

Izvor: norveskaprica.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *