Evo kako rade (neke) agencije koje zapošljavaju radnike u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo kako rade (neke) agencije koje zapošljavaju radnike u Njemačkoj
euro

Evo kako rade (neke) agencije koje zapošljavaju radnike u Njemačkoj

A.H., Hrvat s adresom u Münchenu, objavio je na Facebook stranici Živjeti i raditi u Njemačkoj svoje loše iskustvo s jednom hrvatskom agencijom za zapošljavanje njegovatelja i njegovateljica u ovoj zemlji. Njegov je cilj potaknuti ljude da razmisle prije nego svoju sudbinu prepuste nekom u ruke. Budite pametni, cijenite sebe i svoj rad i ne nasjedajte raznim muljatorima kojih je, nažalost, sve više!

‘Samo da vam na brzinu dočaram rad hrvatskih agencija za njegovateljice/njegovatelje. Ja sam bio jedan od mnogih koji sam otišao u Njemačku preko jedne hrvatske agencije (nakon 20 godina staža u bolnici). Obavio sam intervju sa dotičnom gospođom u Zagrebu, sve smo manje-više dogovorili, nakon par dana potpisao sam ugovor (bianco) koji mi je trebao nekad biti dostavljen, kao i famozni formular A1.

Za zadnji mjesec umjesto 4000 dobio 2200 kuna

14.09. prošle godine krenuo sam na put. Turnus je bio tri mjeseca gore, jedan mjesec doma. Preteško. Plaća se isplaćivala 15. ili 16. u mjesecu. U kontaktu sa bivšim zaposlenicima te agencije, pretpostavljao sam da ću jednog dana, kada budem i ja odlazio, imati problema sa naplatom tog zadnjeg mjeseca. Pa eto,13.02. bio je moj zadnji radni dan. Mjesečna plaća iznosila je oko 1300 €, plaća i doprinosi uplaćivali su se u Hrvatskoj. Naravno, prijava je išla na minimalac od 2400 kn. Ostatak je bio isplaćivan kao dodatak za terenski rad, na što u Hrvatskoj poslodavac ne uplaćuje porez.

Obitelj kod koje sam bio plaćala je za usluge oko 2100 €. Iako prema zakonu, agencija ima pravo na proviziju od 13,5%, ne trebaju vam tri fakulteta da skužite koliko je 13,5% od 2100 €. I tako, neki dan, kad je bila plaća za mjesec veljaču, ja umjesto nekih 4000 kn, dobijem 2200 kn. I naravno, ne budi lijen, pošaljem poruku bivšem poslodavcu sa upitom zašto je to tako, a dobijem odgovor kako nisam odradio otkazni rok i da su to PRAVILA IGRE. Naravno da sam im spomenuo kako mi nikada nisu poslali primjerak ugovora koji sam potpisao, kao ni formular A1, pa tako nisam bio ni upućen o otkaznim rokovima itd.

Savjetuje izbjegavati hrvatske agencije

Ja sam četvrti u nizu iz te agencije koji sam otišao i svi su prošli isto, neki i lošije od mene. Namjerno nisam spomenuo ime agencije (iz dobro poznatih razloga). Gore spomenuta gospođa, koja inače radi u Augsburgu, koja i vodi posao i dotični gospodin (alfa i omega agencije), inače iz Zagreba, ujedno vlasnik autosalona polovnih automobila, neka nas imaju na duši. Hvala dragome Bogu, dobio sam posao u Münchenu, a vama svima, moja iskrena preporuka: izbjegavajte hrvatske agencije i okrenite se potražnji direktno u Njemačkoj i Austriji. Prije svega cijenite sebe, svoj rad i znanje.

A ja… Ja ću okrenuti jednog dana janje, kupiti gajbu piva i posjetiti bivšeg ‘šefa’ u Zagrebu…

Izvor: Croexpress.eu

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *