U ovim Njemačkim gradovima su najveće plate: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U ovim Njemačkim gradovima su najveće plate:

U ovim Njemačkim gradovima su najveće plate:

U prosjeku, stručnjaci i rukovoditelji u deset najvećih gradova u Njemačkoj zarađuju oko 63.300 eura bruto godišnje – i tako osam posto više od nacionalnog prosjeka (58.100 bruto eura godišnje). To je ono što je utvrdio Izvještaj o platama za 2019. godine na online portalu za posao StepStone.

Za izveštaj, on-line portal je imao plate od oko 85.000 profesionalaca i rukovodilaca procenjenih između oktobra 2017. i oktobra 2018. godine, i istražio je koje industrije i gradove u kojima radnici najviše zarađuju.
Kvalifikovani radnici zaslužuju najbolje u ovih deset gradova

Gehälter nach Städten – Stepstone Gehaltsreport 2019 | info.BILD
  1. mjesto: Frankfurt na Majni
    Frankfurt se smatra financijskom i poslovnom lokacijom s velikim tvrtkama kao što su Lufthansa, Deutsche Bank i Ferrero. Stručnjaci i rukovodioci zarađuju u prosjeku 73.170 eura bruto godišnje. Finansijski stručnjaci (79.500 €) i IT stručnjaci (73.300 €)
  2. mjesto: München
    Minhen je takođe popularna lokacija za kompanije svih veličina i industrija kao što su BMW, Siemens i Allianz. To je razlog zašto grad zauzima drugo mjesto u nacionalnom rangiranju: ovdje stručnjaci i rukovodioci zarađuju u prosjeku 70 625 eura bruto godišnje. Nadprosječne zarade također privlače osiguranje (80.000 eura) i automobilsku industriju (79.400 eura).
  3. mjesto: Stuttgart
    Stručnjaci i rukovodioci u Štutgartu su prosječno zarađivali oko 68.016 eura godišnje. Državni kapital Baden-Württemberga dom je velikih međunarodnih korporacija kao što su Daimler i Bosch, kao i mnoga malih i srednjih preduzeća, a za zaposlene u automobilskoj industriji (82.900 eura) i zaposlene u strojarstvu i građevinarstvu (76.500 eura) se dobro isplati raditi u Stuttgartu.
Durchschnittsgehälter nach deutschen Bundesländern - infoBILD

Razlog za dobro plaćanje u velikim gradovima: Mnogi gradovi se smatraju poslovnim lokacijama i sjedište je mnogih međunarodnih kompanija. U zavisnosti od industrije i kompanije, zarada može biti veća nego na drugim lokacijama.

Izveštaj o platama pokazuje da su zaposleni u velikim preduzećima sa više od 1000 zaposlenih oko 15 odsto iznad prosječne plate stručnjaka i rukovodilaca. Nasuprot tome, zaposlenici u malim i srednjim preduzećima sa manje od 500 zaposlenih primaju u prosjeku oko deset posto manje.

▶ ︎ To je razlika od oko 14 600 eura godišnje!

Najveće plate su u bankarskom sektoru, te iznose 70.800 eura godišnje, a prati ih farmaceutska industrija sa 70.000 eura. Glavne plate uključuju i poslove u autoindustriji, hemijskoj i naftnoj industriji i osiguranju.

A potražnja za kvalifikovanim radnicima takođe igra ključnu ulogu: gradovi sa najboljim platama su i oni sa najvećom potražnjom za kvalifikovanim radnicima. U Frankfurtu je prošle godine, na primjer, u prosjeku primljeno 1.747 oglasa za posao na 100.000 stanovnika mjesečno – više nego u bilo kojem drugom većem gradu u Njemačkoj.

Sa 1576 oglasa za posao mjesečno, Stuttgart je tražio stručnjake iz tehničkog i IT sektora. I u Minhenu su traženi kvalificirani radnici iz ovih sektora, ukupno 1.496 oglasa na 100.000 stanovnika.

Izvor: Bild.de

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *