OVO SU RAZLOZI ZBOG ČEGA STUDENTI KOJI STUDIRAJU VANI LAKŠE NAĐU POSAO - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO SU RAZLOZI ZBOG ČEGA STUDENTI KOJI STUDIRAJU VANI LAKŠE NAĐU POSAO
student

OVO SU RAZLOZI ZBOG ČEGA STUDENTI KOJI STUDIRAJU VANI LAKŠE NAĐU POSAO

Studentska razmjena i pokušaj života u drugoj zemlji odličan je način da razvijete svoju osobnost, osjećaj identiteta, naučite još jedan jezik, stvorite nova prijateljstva i učvrstite samopouzdanje, a to bi mogao biti i vaš glavni adut kada krenete tražiti stalni posao…

Široko, globalno iskustvo

Kada studirate vani ili provedete semestar ili godinu u drugoj državi kao student na razmjeni, upijate dvostruko više znanja. Vaš se akademski kurikulum vjerojatno neće previše razlikovati od onog kod kuće, ali ne podcjenjujte moć kulturološkog šoka! I najmanja svakodnevna stvar koja je tamo drugačija, može vam biti učitelj. Životna vas škola može naučiti lekcije koje vam PowerPoint prezentacija ne može pružiti, zato dobro unovčite te vještine kada se vratite kući.

Entuzijazam

Ako ste bili spremni uskočiti na avion ili vlak i studirati u stranoj zemlji, znači da vam je razina motivacije sigurno na razini. Sama želja za putovanjem dokazuje da ste žedni novih znanja i iskustava, a to će svaki poslodavac cijeniti.

Kulturalna osviještenost

Pojam kulture je jako relativan, ali je i jako važan u poslovnom okruženju. Možda vaš poslodavac ima klijente iz inozemstva ili se radi o internacionalnoj kompaniji – u svakom slučaju, ako ste sposobni prilagođavati se i uklopiti se u različite kulturološke situacije, već ste korak ispred konkurencije.

Vještine rješavanja problema

Ako ste se morali nositi sa stranom birokracijom ili bili prisiljeni premostiti kulturološke razlike s cimerom, koji je s druge strane svijeta – bez obzira na to koliko se vama činilo da se koprcate u mjestu u tom trenutku – znači da imate izoštrene vještine rješavanja problema, kao i kreativniji pristup samom problemu.

Napredne društvene vještine

Nažalost, avionske kompanije imaju definirane jasne granice po pitanju količine prtljage koju jedna osoba može ponijeti, tako da kad idete studirati van, ne možete ponijeti svoju obitelj i prijatelje sa sobom. To znači da ste doslovno prisiljeni u rekordnom roku naći nove prijatelje i prilagoditi se normama ponašanja u potpuno novom krugu ljudi, a to vas otprilike očekuje i na novom radnom mjestu.

Prilagodljivost

Nakon što ste se već jednom prilagodili novoj zemlji, novom rasporedu, novom faksu i novom jeziku, prilagoditi se novom radnom mjestu za vas je mačji kašalj!

Svježa perspektiva

Čak i ako odete studirati u zemlju, koja ima sličnu kulturu ili običaje, uvijek će biti nekih razlika. Uvid u perspektive drugačije od vaše, pomoći će vam da postanete kreativniji, razmišljate izvan zadanih okvira, razumijete različite strane neke priče i pristupate problemima iz drugačijeg ugla, a to je točno ono što svaki poslodavac priželjkuje od zaposlenika.

Cijenite različitosti

Vaša odluka da studirate vani pokazuje da razumijete važnost raznolikosti – u širem smislu to je kulturološka raznolikost, a u užem smislu raznolikost vaših akademskih i životnih iskustava. Takav je stav dobrodošao za razvoj bilo koje tvrtke.

Sposobni ste preuzeti inicijativu i riskirati

Sama činjenica da ste bili spremni napustiti svoju zonu komfora znači da se ne bojite riskirati. Osim toga, prilika da studirate vani nije našla vas, već ste vi nju tražili, što znači da ste preuzeli inicijativu. Progresivni bi poslodavci trebali cijeniti te kvalitete, a vi biste trebali promovirati svoje svjetske kvalitete i preuzeti zasluženu nagradu – posao iz snova.

Izvor: educentar.net

Loading

O urednik

Također pogledajte

Tesla otpušta 10 posto radne snage, kompanija se bori s padom prodaje

Tesla otpušta više od 10 posto svoje globalne radne snage, pokazuje interni dopis koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *