Mehaničar za finu tehniku koji vozi taksi, medicinska sestra koja radi kao čistačica, inženjer koji živi od socijalne pomoći: Priznavanje stranih diploma - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Mehaničar za finu tehniku koji vozi taksi, medicinska sestra koja radi kao čistačica, inženjer koji živi od socijalne pomoći: Priznavanje stranih diploma
doktor i kompjuter

Mehaničar za finu tehniku koji vozi taksi, medicinska sestra koja radi kao čistačica, inženjer koji živi od socijalne pomoći: Priznavanje stranih diploma

Zbog novog zakona, migranti sada lakše nalaze zaposlenje u struci za koju su se školovali u svojoj domovini. Sada se svako može izboriti za priznanje kvalifikacija stečenih van Njemačke.

Njemačkoj su potrebni stručnjaci raznih profila. Pored visoko obrazovanih ljudi – ljekara, inžinjera, informatičara – to su i kvalifikovani radnici, na primjer: mehaničari, građevinci, stolari, ili medicinske sestre i bolničari za starije osobe.

Ukoliko u Njemačku ponesete diplomu, imate dobre šanse da tu radite u struci. Ali prije toga, diploma se mora procijeniti koliko vrijedi u odnosu na njemačku diplomu.

Različiti propisi

Universität

Prema „Zakonu o prepoznavanju“ (odnosno „Zakonu za poboljšavanje zapošljavanja i priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu“) svi koji su studirali ili naučili neko zanimanje van Njemačke, imaju pravo tražiti priznanje svojih kvalifikacija u roku od tri do četiri mjeseca. Istovremeno, ne postoji pravni osnov da se stručna sprema prizna automatski.

Uz to, propisi se razlikuju od posla do posla. Važan faktor je podjela na regulisana i neregulisana zanimanja, i to da li je savezna ili pokrajinska vlada odgovorna za određeno zanimanje. Za priznavanje diplome imigrant se u načelu prijavljuje u pokrajini gdje živi, odnosno gdje se namjerava baviti svojim zanimanjem. Za priznavanje akademskih i stručnih kvalifikacija nadležne su različite institucije.

Regulisana i neregulisana zanimanja

Bez priznate diplome imigrant se ne smije baviti regulisanim zanimanjem u Njemačkoj. To se odnosi na oko 60 poslova – na primjer ljekar, zubar, psihoterapeut, veterinar, apotekar, optičar, učitelj, pravnik ili pisar, ali i bolničar za njegu starijih, medicinski tehničar, babica, fizioterapeut, pekar, kopač bunara, postavljač krova ili skele.

Pored toga, postoje i profesije koje regulišu pojedine pokrajine, na primjer vodiči za planinarenje i skijanje u Bavarskoj ili vaspitači. Lista zanimanja koja su regulisana u cijeloj Njemačkoj ili u pojedinim pokrajinama može se naći na internetu. Većina zanimanja u toj zemlji, oko 350, nije regulisana. Poslodavac tu ima slobodan izbor. Ali čak i tada, dobro je imati evaluaciju diplome na njemačkom jeziku, od neke njemačke institucije. Većina fakultetskih diplomaca bavi se neregulisanim zanimanjima, a tu spada i većina zanata, poput industrijskog mehaničara, automehaničara ili električara.

Kako do priznanja diplome?

Za proces priznavanja u Njemačkoj su nadležne pokrajine. Na internetskoj adresi www.berufliche-anerkennung.de možete naći listu ovlaštenih institucija, razvrstanih po pokrajinama i dodatna obavještenja. Konkretno zanimanje bira se iz podmenija i tada se na strani pojavljuju važne adrese, telefonski brojevi i informacije. Na stranicama pokrajina postoje i liste sudskih tumača.

Dokumente

Za priznavanje kvalifikacija neregulisanih zanata, poput industrijskih tehničara i prodavača, na ovoj stranici postoji i spisak udruženja i komora tih profesija u svakoj pokrajini. Priznavanje fakultetskih diploma nije obavezno za neregulisana zanimanja. Ipak, za procjenu kvalifikacija možete se prijaviti kod Centralne službe za inostrano obrazovanje ZAB.

Puno ili djelimično priznavanje

Ako njemačke ustanove utvrde da nema bitnih razlika između kvalifikacija u Njemačkoj i onih iz inostranstva, diplome se izjednačavaju. Ukoliko te razlike postoje, migranti se mogu dodatno obrazovati putem doškolovavanja ili preko kurseva i polaganja ispita, ukoliko su u pitanju akademci.

Provjera i priznavanje kvalifikacija se plaća. Različite pokrajine i različita udruženja imaju i različite cijene, a visina troškova zavisi i od toga koliko je proces komplikovan. Novac treba izdvojiti i za prevod i legalizaciju stranih dokumenata, eventualno i za doškolovavanje. Sve to plaća sam klijent. Priznavanje kvalifikacije ne znači i dozvolu boravka u Njemačkoj.

Savezna institucija za migrante i izbjeglice nudi više informacija o priznavanju diploma na njemačkom i engleskom jeziku, na broju +49 (0) 30 1815 1111.

Autor: Pandeli Pani

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

Izvor: dw.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

eurici

Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje

HUK-Coburg, najveća Njemačka osiguravajuća kuća motornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *