NOVI ZAKON: Ovo su novi uslovi za doseljavanje u Njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVI ZAKON: Ovo su novi uslovi za doseljavanje u Njemačku
Minhen centar

NOVI ZAKON: Ovo su novi uslovi za doseljavanje u Njemačku

NOVI ZAKON: Njemačka uvodi nova pravila za doseljavanje – evo i koja
Njemačkjo nedostaje 1,2 milijuna kvalificiranih radnika pa je u proceduri odgovarajući zakon, piše Deutsche Welle.

Ko ima posao, može doći

U Njemačkoj živi skoro 11 milijuna ljudi koji nemaju njemačku putovnicu. Svake godine njemačko državljanstvo dobije više od 100.000 stranaca. Unatoč tome, Njemačka proteklih desetljeća sebe nije smatrala useljeničkom državom. Sada bi se to trebalo promijeniti. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako taj zakon stupi na snagu, u Njemačku će moći doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju. Ukidaju se ograničenja doseljavanja samo na nekoliko zanimanja, kao i obvezno prethodno ispitivanje ima li Nijemaca ili građana EU-a koji dolaze u obzir za određeno radno mjesto.

Osim toga, kvalificirane osobe koje dobro govore njemački mogle bi u Njemačkoj boraviti šest mjeseci i bez ugovora o radu, kako bi tražile posao. To je do sada bilo moguće samo fakultetski obrazovanima. No tražitelj posla za to vrijeme nema pravo na socijalna davanja.

Njemačkom gospodarstvu nedostaje oko 1,2 milijuna stručnih radnika, posebno u njezi starijih i bolesnih te u građevinarstvu.

Na ovu temu razvila se vrlo kontroverzna rasprava kod njemačkih političara. Dok liberalima, Ljevici i Zelenima planovi Savezne vlade ne idu dovoljno daleko, desno populistički AfD taj zakonski prijedlog kategorički odbija. „Što to tu čitamo? Bez ograničenja za deficitarna zanimanja”, rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio: „Dakle svejedno trebamo li uopće ljude: glavno da je više doseljavanja iz stranih kultura!”

Stručna radna snaga posebno nedostaje u zdravstvu i njezi

Zastupnica stranke Ljevica Susanne Ferschl kritizira zakonski prijedlog zbog toga što, kako kaže, vlada opslužuje isključivo gospodarske interese umjesto da se pobrine da svi imaju posao. I izražava zabrinutost da će radnici iz trećih zemalja biti podložni ucjenama pod motom: „Tko prigovara, leti van.”

Prilika za odbijene tražitelje azila

Novim propisima bi trebao biti riješen i problem stranaca koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj, nego mogu samo privremeno ostati jer, primjerice, ne mogu biti deportirani u zemlju podrijetla. Oni bi trebali dobiti šansu za legaliziranje svog statusa. Pretpostavka za to je da najmanje godinu i pol rade više od 35 sati tjedno. Osim toga, oni moraju „u dovoljnoj mjeri” govoriti njemački jezik i ne smiju biti kažnjavani.

Ta mogućnost prelaska iz statusa tražitelja azila u status legalnog doseljenika za CDU i CSU još uvijek predstavlja problem. No SPD-ov ministar Heil kaže: „Ovdje imamo ljude koji nam stvarno mogu biti potrebni.”

Pogledajte koji Vam dokumenti trebaju prilikom predaje za vizu u svrhu zapošljavanja

Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *