Njemačka više nije što je nekad bila?: Skoro četvrtina građana Bremena na rubu siromaštva - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka više nije što je nekad bila?: Skoro četvrtina građana Bremena na rubu siromaštva
bremen

Njemačka više nije što je nekad bila?: Skoro četvrtina građana Bremena na rubu siromaštva

Stanovnici Bremena su od svih njemačkih saveznih pokrajina najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Njemačke, piše News Buzz.

“Na rubu siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji postotak se bilježi u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu”, saopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gdje 18,2 posto stanovništva živi na rubu siromaštva.

Iako su vrijednosti približile kada je riječ o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvijek primjetne. 

No, primijećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih skupina najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje.

Savez sindikata Njemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima prijeti siromaštvo.

Na rubu siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosječnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 eura mjesečno.

Izvor: klix.ba

 2,392 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA SVE BLIŽE NOVOM ZAKONU: Strani radnici lakše do posla, uvodi se ‘karta prilike’ i bodovni sistem, evo šta to znači i kako do posla u Njemačkoj:

Stranke koalicije kancelara Olafa Scholza sukobljavaju se oko mnogo toga, ali sve tri načelno podupiru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *