Ekipa portala njemacka-posao.com svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ekipa portala njemacka-posao.com svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

Ekipa portala njemacka-posao.com svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

Prije 76 godina, u jeku Drugog svjetskog rata, na maloj oslobođenoj teritoriji u srcu Evrope, protivno svim šansama, obnovljeno je pravo jedne male zemlje na postojanje.

Kao što iz haosa nastaje red, tako su građani u razorenom svežnju planina odlučili da razaranju valja stati u kraj i kroz ponovno ujedinjenje ući u novu zajednicu – naizgled različitim narodima dati priliku da skupa izgrade staru državu.

Tada zamišljena Bosna i Hercegovina bila je protuteža nacističkim tvorevinama na njenom tlu i tlu zemalja koje je okružuju. Tada zamišljena buduća kuća jednih drugih i trećih bila je jednaka svojim susjedima i komšijama.

Ideja takve zemlje provlačila se kroz sljedećih 76 godina, sve do danas, kroz uši i oči njene djece. Nekada više, a nekada manje uspješna sama sebi. Nekada više, a nekada manje jednaka drugima.

Ona je na svom putu nalazila dobre učenike i na one loše – koji su je ne tako davno stavili na novu kušnju čiju pepeo još uvijek čistimo.

Danas se sjećamo i opominjemo da 25. novembar 1943. godine nikada ne smije biti zaboravljen – ne zbog časa historije i ne zbog zastavica na ulici.

Sjećajmo se i opominjimo, jer su tada tvorci nove kuće starog imena vješto pokazali da jedna mala zemlja može biti dom za sve. Drsko i u inat pepelu. Baš kao što iz haosa nastaje red.

Protivno svim šansama.

Ekipa portala njemacka-posao.com svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!


Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *