Evo šta se mijenja u Njemačkoj od 1. januara u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo šta se mijenja u Njemačkoj od 1. januara u Njemačkoj
berlin zastava

Evo šta se mijenja u Njemačkoj od 1. januara u Njemačkoj

Saželi smo za vas najvažnije promjene u području zapošljavanja, penzija i poreza koji dospijevaju u 2020. godini u Njemačkoj.

Povećanje penzija
2020. godina donosi dobre vijesti za penzionere. Penzija će rasti i to za 3,92 posto više na istoku i 3,15 posto na zapadu Njemačke. Kod profesionalnih penzija od 1. januara 2020. primjenjuje se dodatak u iznosu od 159,25 eura dok je isti dosada iznosio 155,75 eura.

Povećanje minimalne plate
Do sada je zakonska minimalna plata povećavana svake dvije godine. Međutim, postoji jedan izuzetak za to s učinkom od 1. januara 2020. Godine. Nakon što je 1. januara 2019. minimalna plata već porasla, 1. januara 2020. ponovno će se povisiti, sa sadašnjih 9,19 eura po satu na 9,35 eura.

Minimalna plaća za pripravnike
Pripravnici bi trebali zarađivati najmanje 515 eura mjesečno od 1. 1.2020. godine. Minimalna naknada trebala bi se postupno podići do 620 eura do 2023. godine i primjenjuje se tamo gdje ne postoji kolektivni ugovor. Učenici koji su već započeli svoje obrazovanje isključeni su iz programa.

Smanjena stopa PDV-a
Higijenski proizvodi poput tampona i higijesnkih uložaka uskoro će postati jeftiniji. Za njih će se ubuduće primjenjivati snižena stopa PDV-a. Porez na elektroničke novine, časopise i knjige također pada. Smanjena stopa PDV-a (7 umjesto 19 posto) namijenjena je važnoj svakodnevnoj robi.

Povećana doplata za obrok
Osobe koji rade više od osam sati izvan kampusa mogu zahtijevati veće troškove naknada za ugostiteljstvo od 2020. godine nadalje. Ubuduće će to biti 14 eura umjesto 12 eura kao ranije. Ovo se odnosi i na višednevna putovanja za dolazak i odlazak. U nedostatku najmanje 24 sata, stopa se povećava na 28 eura (prethodno 24 eura).

Lakše do posla
Stručnjaci iz trećih zemalja trebali bi lakše doći do posla u Njemačkoj od 1. marta 2020. godine. Tada stupa na snagu zakon o imigraciji kvalificirane radne snage. Preduvjet je da su profesionalno kvalificirani, da su sami našli posao i imaju dovoljno znanja njemačkog jezika. Pod određenim se uvjetima to može odnositi i na profesionalne kvalifikacije koje su u Njemačkoj samo djelomično priznate.

Kvalificirani ljudi koji traže posao ili pripravnički staž mogu ući u Njemačku na šest mjeseci ako imaju odgovarajuću kvalifikaciju i znanje njemačkog jezika. Uvjet je da moraju sami zaraditi za život. Kako bi se provjerila njihova sposobnost, Vanjskotrgovinska komora i Savezni ured za vanjske poslove trebali bi ubuduće pobliže surađivati. Komore provjeravaju profesionalnu sposobnost a Savezni ured za vanjske poslove izdaje potrebnu vizu.

Penzije i nezaposlenost
Visina novca za penzije i osiguranje za slučaj nezaposlenosti na zapadu zemlje od 2020. godine povećava se sa 6.700 na 6.900 eura bruto mjesečnog dohotka (nova godišnja vrijednost: 82.800 eura), na istoku s 6.150 na 6.550 eura (godišnja vrijednost: 77.400 eura). Socijalni doprinosi obračunavaju se samo na dohotke do iznosa praga dohotka, a dohodak iznad toga je stoga bez doprinosa.

Izvor: Fenix-magazin/IM

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *