Njemačka traži radnike, našim građanima vrata su napokon širom otvorena - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka traži radnike, našim građanima vrata su napokon širom otvorena
auto produkcija

Njemačka traži radnike, našim građanima vrata su napokon širom otvorena

Od 2013. godine BiH napustilo 5.157 medicinara

Ciljaju na stručnjake iz područja inžinjerstva, informacijskih tehnologija, prirodnih nauka…

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. marta. 

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Evropske unije.

Novi zakon

– Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

Već u samom opisu na web-stranici vidljivo je da Nijemci ciljaju na stručnjake iz područja inžinjerstva, informacijskih tehnologija, prirodnih nauka i iz područja tehnike.

Objavljeno je da je upražnjeno čak 3.900 radnih mjesta koja mogu biti zanimljiva radnicima iz Bosne i Hercegovine te je ponuđeno pregršt informacija, od opisa posla, grada, koja su zanimanja tražena, kolike su plaće…

Koliko Nijemci vape za radnicima i šta sve čine da ih privuku, govori i podatak da je otvorena i telefonska linija preko koje se mogu dobiti sve potrebne informacije, odnosno privatno savjetovalište na njemačkom ili engleskom jeziku.

Sve ovo ima za cilj da Njemačka izbjegne ekonomski kolaps i održi ekonomiju, koja je u opasnosti zbog nedostatka radika. Već se sada osjeti blaga kriza pa je usporena gradnja mostova, a u pitanju je i postavljanje optičkih kablova, također zbog nedostatka radne snage.

Zahvaljujući novom zakonu, od 1. marta brže će ići priznavanje diploma, kao i izdavanje viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.

Potpisan ugovor

Muamer Bandić, direktor Agencije za zapošljavanje i rad, rekao je za “Avaz” da je od 2013. godine preko njihove agencije otišlo 5.157 građana, a ove godine 600.

– Mi imamo potpisan ugovor s njemačkim Zavodom za zapošljavanje. Radi se o dogovoru dvije institucije o zapošljavanju medicinskog kadra. Novi zakon kod nas neće ništa promijeniti, ali jeste primjetno da građani odlaze – rekao je Bandić.

Čeka se i po godinu

Najveći problem je izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama čeka i po godinu.

30.000 obrtnika

Nijemci su svjesni da proces neće tako brzo zaživjeti, a spremni su odmah zaposliti 30.000 obrtnika

Pravila za Zapadni Balkan

Pravila za Zapadni Balkan od 2006. odnosila su se na nekvalificirane radnike, a od 2020. traže se stručnjaci

Izvor: avaz.ba


Loading

O urednik

Također pogledajte

OD MARTA NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON: Lakši put radnika iz trećih zemalja do poslodavaca u Njemačkoj – Ova se zanimanja najviše traže

Stanovnicima zemalja koje nisu članice Evropske Unije pristup tržištu rada bit će olakšan kroz poseban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *