Napokon možete boraviti u Njemačkoj do 6 mjeseci zbog traženja posla, evo i kako: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Napokon možete boraviti u Njemačkoj do 6 mjeseci zbog traženja posla, evo i kako:

Napokon možete boraviti u Njemačkoj do 6 mjeseci zbog traženja posla, evo i kako:

Veliki broj građana u regiji mogao bi iskoristiti pogodnosti novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku. Zakon koji olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja van Evropske unije omogućava i boravak u Njemačkoj do šest mjeseci samo za traženje posla.

Izdavačko-istraživački centar Demostat je na svojoj stranici naveo da je u Njemačkoj ukinut “rezidencijalni test rada”, odnosno da se građani regije izjednačavaju s rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u njemačkim kompanijama.

Po novom prijedlogu koji starta od 1. marta poslodavci u Njemačkoj više neće morati dokazivati da ne mogu naći kvalifikovane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele da zaposle stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani regiona kraće čekati na izdavanje zvaničnih potvrda i nostrifikaciju diploma.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantovan u Njemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji s posebnom vizom i do šest mjeseci tražeći posao.

Da bi dobili takvo odobrenje, moraju da ispune određene uslove kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju, jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani regiona mogli u Njemačkoj ostati najduže tri mjeseca i to u turističkoj posjeti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

“Četvrta promjena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz zemalja regije zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima, što je do sada često predstavljalo najteži dio procesa za konačno iseljenje”, ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebalo bi da ambasade dodjeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri sedmice nakon termina.

Programeri, inžinjeri elektrotehnike, ali i kvalifikovani električari, njegovatelji i njegovateljice te zdravstveni radnici nalaze se na vrhu liste najtraženije radne snage u Njemačkoj, prema podacima Dekra akademije iz te zemlje. Procjene su da Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,7 miliona industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *