Njemačke Željeznice (DB) traži hiljade željezničkih radnika. Od 01.03.2020 vjerovatno će biti najatraktivniji poslodavac za građane s prostora Bivše Jugoslavije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačke Željeznice (DB) traži hiljade željezničkih radnika. Od 01.03.2020 vjerovatno će biti najatraktivniji poslodavac za građane s prostora Bivše Jugoslavije
njemacki voz

Njemačke Željeznice (DB) traži hiljade željezničkih radnika. Od 01.03.2020 vjerovatno će biti najatraktivniji poslodavac za građane s prostora Bivše Jugoslavije

Njemačke željeznice imaju velikih potreba za novim radnicima te zbog toga širom gledaju ostatak Evrope, ali i naš region.

Kako prenosi DW potreba za novom radnom snagom je ogromna. Njemačka željeznica ima 320 hiljada zaposlenih, od toga 200 hiljada u Njemačku, i sada strahuje od praznog domaćeg tržišta rada, posebno jer u penziju odlaze one generacije radnika rođene između sredine četrdesetih i šezdesetih.

Već za ovu godinu Željeznica traži 2.300 mašinovođa, dvije hiljade dispečera i hiljadu mehaničara. Onima na ubrzanoj obuci nudi se besplatan kurs jezika, Željeznica navodno brine i o smještaju, a zatim je stalni posao zagarantovan.

Od nedavno Njemačka željeznica ima “cross border jedinicu” koja traga za radnicima u inostranstvu. Kako kažu, fokus je na Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Italiji, ali i zemljama naše regije.

Samo u Španiji na nedavnom konkursu javilo se čak 11 hiljada kandidata.

Najave odlazaka željezničkih radnika iz regije, odnosno ponude iz Njemačke, dolaze u očekivanju 1. marta kad u toj zemlji stupa na snagu zakon o liberalizaciji uvoza stručne radne snage.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *