NAŠI RADNICI GODINAMA DOLAZE U NJEMAČKU NA SEZONSKI RAD: Sad je to upitno – Nijemci strahuju da zbog koronavirusa propada sezona šparoga - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NAŠI RADNICI GODINAMA DOLAZE U NJEMAČKU NA SEZONSKI RAD: Sad je to upitno – Nijemci strahuju da zbog koronavirusa propada sezona šparoga

NAŠI RADNICI GODINAMA DOLAZE U NJEMAČKU NA SEZONSKI RAD: Sad je to upitno – Nijemci strahuju da zbog koronavirusa propada sezona šparoga

Njemački poljoprivrednici su zabrinuti da bi predstojeća berba šparoga mogla propasti zbog nedostatka sezonskih berača iz jugoistočne i istočne Europe koji zbog koronovirusa ne smiju u Njemačku.

Njemački poljoprivrednici su zabrinuti da bi predstojeća berba šparoga mogla propasti zbog nedostatka sezonskih berača iz jugoistočne i istočne Europe koji zbog koronovirusa ne smiju u Njemačku.

“Nažalost zbog zatvaranja granica mnogi vrijedni i za berbu šparoga neophodni sezonski radnici iz istočne i jugoistočne Europe ne mogu do Njemačke”, rekla je ministrica poljoprivrede savezne zemlje Hessen, Priska Hinz (Zeleni).

Ona je objasnila kako je situacija “vrlo ozbiljna” te da mnogim poljoprivrednicima prijeti gubitak egzistencije.

Zbog toplog vremena sezona šparoga, koja traje tradicionalno do kraja lipnja, ove godine počinje ranije nego uobičajeno.

Hinz je najavila da će savezna vlada o ovom problemu raspravljati u ponedjeljak, a cilj je pronalaženje načina kako da sezonski radnici iz Rumunjske, Poljske i Hrvatske, koji već godinama pomažu u sezonskim poslovima, ipak stignu na njemačka polja.

Demokršćanski političar Mathias Middelberg se založio za to da se u berbu šparoga pošalju izbjeglice i tražitelji političkog azila.

“Trenutno preko 600.000 osoba iz zemalja iz kojih u posljednje vrijeme dolaze tražitelji azila stoji tržištu rada na raspolaganju”, rekao je Middelberg za dnevnik Bild.

On predlaže da se i onima koji čekaju na odluku o azilu i u pravilu ne smiju raditi kratkoročno izda dozvola za rad.

Kako nadalje javlja Bild, šef kancelarskog ureda Helge Braun je već premijerima saveznih zemalja poslao dopis u kojem se traže fleksibilnija pravila pri zapošljavanju tražitelja azila, ali i mjere za integraciju dugotrajno nezaposlenih na tržište rada.

Izvor Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Mašinovođe u Njemačkoj postigle dogovor s Deutsche Bahnom nakon višemjesečnih štrajkova

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” saopćio je danas da je postignut dogovor o platama sa kompanijom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *