Važno obavještenje iz Njemačke Ambasade - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Važno obavještenje iz Njemačke Ambasade
njemacka ambasada sarajevo

Važno obavještenje iz Njemačke Ambasade

Usljed aktuelnog razvoja situacije u pogledu širenja korona virusa, odjel za vize i pravno-konzularni odjel Njemačke ambasade u Sarajevu ostaju zatvoreni do daljnjeg. Ambasada će na svojoj internet i Facebook stranici blagovremeno informisati kada će opet početi sa radom.

❗️❗️❗️Važna obavijest ❗️❗️❗️
❗️❗️❗️Wichtige Mitteilung (Deutsch unten) ❗️❗️❗️

Usljed aktuelnog razvoja situacije u pogledu širenja korona virusa odjel za vize i pravno – konzularni odjel Njemačke ambasade u Sarajevu će biti zatvoreni od utorka, 17. marta 2020. godine do zaključno s petkom, 03. aprilom 2020. godine. Ovdje se radi o privremenoj mjeri. Ukoliko bude potrebno da gore pomenuti odjeli ostanu zatvoreni i nakon 03. aprila 2020. godine, Ambasada će o tome blagovremeno informisati na svojoj web stranici i facebooku.

Posebne napomene odjela za vize:

Za termine koji su dodijeljeni u periodu kada je zatvoren odjel za vize, važi sljedeće:

Termini u kategoriji za spajanje s porodicom i zapošljavanje prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana neće propasti, nego će biti ponovo dodijeljeni čim opća situacija dopusti da odjel za vize opet započne sa svojim radom.

Termini u svim ostalim kategorijama (zapošljavanje s visokom stručnom spremom/ kvalifikovani kadar s priznatim stručnim obrazovanjem/detaširani radnici/studiranje, stručno obrazovanje i priznavanje obrazovanja/šengenske vize, Au-Pair, volontiranje, jezički kurs, razmjena kadrova, zapošljavanje na brodovima, traženje posla u svrhu zapošljavanja,obavljanja stručnog obrazovanja ili -studiranja) će biti stornirani, tako da će aplikanti smjesta moći rezervisati nove termine čim odjel za vize opet započne sa svojim radom. Odjel za vize će u ovim slučajevima nastojati da stavi na raspolaganje dovoljno novih termina.

Izričito Vas molimo da ne šaljete upite u vezi termina sve dok je zatvoren odjel za vize, obzirom da isti ne mogu biti odgovoreni.

Napomene pravno-konzularnog odjela:

Ovjeravanje dokumenata nije moguće. Zahtjevi za izdavanje pasoša neće biti obrađeni. U sljedećim iznimnim situacijama molimo da se putem e-maila obratite na adresu: rk-info@sarj.diplo.de

• Ako ste njemački državljanin

• Ako nemate drugo državljanstvo

• Vaš jedini lični dokument ističe za manje od tri mjeseca i Vi imate dokaze o tome da imate mogućnost da otputujete iz Bosne i Hercegovine (avionska karta, ulazak u zemlju prije više od 14 dana).

U datom slučaju je moguće da Vam se izda putni list u vidu zamjenskog pasoša. Kako bi se ustanovilo da li je to u Vašem slučaju moguće, molimo da Ambasadi u jednoj pdf datoteci dostavite skeniranu kopiju Vašeg zadnjeg ličnog dokumenta, ulazni pečat Vašeg zadnjeg ulaska, kao i avionske karte.

Takođe ukazujemo na upute Ministarstva vanjskih poslova Njemačke vezano za putovanja i savjetujemo njemačkim državljanima da se hitno registruju na spisku Njemačke ambasade radi predostrožnosti u slučaju krize: https://elefand.diplo.de/elefandexte…/home/login!form.action

Ambasada moli za razumijevanje zbog donošenja ove mjere.

Izvor Njemačka Ambasada Sarajevo

Pročitajte još:

Važno saopćenje za naše državljane u Njemačkoj42


Loading

O urednik

Također pogledajte

Svaka osoba za svoj 18. rođendan u Njemačkoj na poklon će dobiti 100 eura!

Svi koji ove godine slave 18. rođendan, od 1. marta dobit će od Njemačke džeparac …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *