Pogledajte ko su najveći svjetski proizvođači medicinske opreme i ko će najviše zaraditi na pandemiji - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Pogledajte ko su najveći svjetski proizvođači medicinske opreme i ko će najviše zaraditi na pandemiji

Pogledajte ko su najveći svjetski proizvođači medicinske opreme i ko će najviše zaraditi na pandemiji

Prema izvještaju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora, a najviše se u vrijeme pandemije koronavirusa carini – sapun.

Ukupni je izvoz lijekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dosegao 996 milijardi dolara, što je šest posto više nego u godini ranije. Njemačka je najveći izvoznik uz vrijednost izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 posto udjela u svjetskom tržištu.

Kako navodi WTO, na drugom je mjestu SAD sa 116,6 milijardi dolara i udjelom od 12 posto. Treća je Švicarska s 90 milijardi dolara izvoza i devet posto udjela u globalnom tržištu. Te tri zemlje čine nešto više od trećine svjetskog izvoza medicinskih proizvoda.

Vrijednost uvoza porasla je prošle godine za pet posto, premašivši 1.000 milijardi dolara. Time je ukupna vrijednost globalne razmjene medicinskih proizvoda u 2019. godini dosegnula oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet posto vrijednosti ukupne globalne robne razmjene.

Kina je sedmi izvoznik cijele skupine medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno s Njemačkom i SAD-om proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima WTO-a.

Singapur pak predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora u koju su se još svrstali SAD, Nizozemska i Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.

Zbog pandemije koronavirusa bolnice širom svijeta pokušavaju ih nabaviti, a u posljednje vrijeme i same organiziraju proizvodnju pojedinih dijelova 3D printanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora, ali i organiziranih inicijativa građana.

WTO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i liječenje Covida 19.

Raspon se kreće od 2,1 posto u prosjeku za lijekove, preko 3,4 posto za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera, do 11,5 posto za proizvode za osobnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočala. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27 posto.

U WTO-u izdvajaju prosječnu carinu na uvoz sapuna od 17 posto, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50 posto.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *