Kakav će biti ramazan za vrijeme pandemije u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kakav će biti ramazan za vrijeme pandemije u Njemačkoj?

Kakav će biti ramazan za vrijeme pandemije u Njemačkoj?

Pandemija koronavirusa imati će veliki utjecaj na predstojeći islamski sveti mjesec Ramazan i izmijeniće sve njegove uobičajene prakse – bilo kada je riječ o postu, bilo kada se radi o svetom hodočašću u Meki.

Pandemija korone pravi je test za muslimane širom svijeta, jer su čak tri od ukupno pet stubova islamske vjere direktno pogođeni koronakrizom. Mnoge zemlje su ukinule slobodu okupljanja i zatvorile džamije za obvezujuću molitvu, a hadž, hodočašće u Meki trenutno nije moguće, jer je Saudijska Arabija po prvi put u povijesti zatvorila ovo sveto mjesto. Sada se u pitanje dovodi i Ramazan. Ovaj islamski sveti mjesec počinje u četvrtak 23. aprila. Tada muslimani smiju jesti i piti samo u večernjim i noćnim satima, nakon zalazka sunca.

Ramazan bez okupljanja

Tradicionalni zajednički iftar u vremenu korone vrlo je problematičan: uobičajeno je da se tada porodice i prijatelji sastaju na večeri i zajedno mole. Iftar tradicionalno počinje hurmama ili slatkišima, te čašom vode ili mlijeka. Zatim slijedi molitva i na kraju zajednički obrok. U vremenu „socijalnog distanciranja“ takva su okupljanja naravno vrlo problematična.

Na javnom prekidu posta, odnosno iftaru, okupljaju se hiljadu ljudi, a ponekad je cilj i prikupljanje novca za siromašne i ugrožene. Takvi javni skupovi su otkazani u brojnim islamskim zemljama: vlada u Egiptu zabranila je sva veća okupljanja, Iran također masovno ograničava vjerske navike.

„Ograničenje kontakta je građanska dužnost“

Muslimani u Njemačkoj također se pripremaju: utjecajno Središnje vijeće muslimana smatra da poštivanje ograničenja kontakta nije samo građanska dužnost: „Integritet ljudi je u potpunom skladu s našim vjerovanjima“, rekao je predsjedavajući Vijeća Aiman ​​Mazyek.

Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj se trenutno usaglašava i sa Kriznim kabinetom Savezne vlade o tome što je nužno za zdravlje onih koji će postiti.

Za Ramazan vrijedi isto što se odnosilo i na kršćanske crkve za vrijeme uskršnjih praznika 2020. godine: ove godine ništa nije kao što je bilo. A suprotno desničarskim teorijama zavjere na društvenim medijima, u Njemačkoj za muslimane neme nikakvih izuzetaka.

Brojni političari iz AfD-a na Facebooku širili su tezu da će savezna vlada zadržati mjeru ograničenja kontakta samo nekoliko dana nakon Uskrsa, da bi ih olabavila za vrijeme Ramazana. Također su više puta tvrdili da će biti dozvoljena okupljanja u džamijama dok su kršćanske mise zabranjene. Činjenica je, međutim, da se molitva, bez obzira na koju religiju se odnose, trenutno ne odvijaju. Kada je u berlinskoj džamiji ipak održan jedan skup u sklopu molitve petkom, odnosno džume, došla je policija i prekinula i molitvu i skup.

DW

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *