Važno saopštenje iz Njemačke Ambasade - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Važno saopštenje iz Njemačke Ambasade

Važno saopštenje iz Njemačke Ambasade

Državljani Bosne i Hercegovine koji trenutno borave bez vize u Njemačkoj i koji na osnovu zabrane putovanja ne mogu blagovremeno prije isteka 90 dana napustiti Njemačku i Šengenski prostor, trebaju da se obrate mjesnom uredu za strance njihovog trenutnog mjesta boravka u Njemačkoj, navedeno je nedavno u saopštenju Ambasade Njemačke u BiH 

Obzirom da se situacija mijenja iz trena u tren, Ambasada Njemačke u BiH ne može dati provjerene informacije o ulasku i tranzitu u Šengenskom prostoru.

“Sve informacije su dakle bez jamstva. Osobe koje žele pokušati da uđu u Njemačku odnosno u Šengenski prostor čine to na vlastitu odgovornost”, navedeno je iz Ambasade.

Napominju da je ulazak u Njemačku i u Šengenski prostor za vrijeme zabrane ulaska u EU za državljane BiH načelno moguć samo onda ako su prije izricanja zabrane ulaska doputovali sa vizom i ako im je izdata dozvola boravka od mjesno nadležnog ureda za strance.

“Onaj ko to ne može dokazati na graničnom prelazu biće, po pravilu, vraćen.  Ako su državljani BiH tek nedavno dobili vizu i ako sa istom žele po prvi put da uđu na prostor Njemačke i Šengena, to u toku mjera zabrane ulaska u EU nije moguće”, napominju iz Ambasade.

Posebno naglašavaju da se obrati pažnja na na sljedeće: Čak i u gore navedenim slučajevima može Vam biti izrečena zabrana ulaska ili tranzita na samoj granici, neovisno o državljanstvu i boravišnom statusu. Dotični granični službenik donosi konačnu odluku o ulasku odnosno tranzitu putnika.

Na pismeni upit BHMagazina a vezano za spajanje porodica, koje su prije trenutne koronske krize dobile vizu za ulazak u Njemačku, što će biti s njihovim vizama ukoliko se granice ne otvore, dobili smo sljedeće saopštenje:

Poštovani, 

Zahvaljujemo se na Vašem upitu. Vize u svrhu spajanja s porodicom se u principu izdaju s rokom važenja od 3 mjeseca. Ukoliko ulazak u Njemačku u periodu važenja vize nije moguć, mora se podnijeti novi zahtjev za vizu.

Nadati se da će ova kriza uskoro početi jenjavati i da će se granice otvoriti, kako bi svi naši građani mogli uspješno izvršiti spajanje porodica.

Izvor BHMAGAZIN,

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *